Od džempera do jesenskog zraka, postoji upravo nešto u jeseni što povezujemo s Taylor Swift. Prije nekoliko godina ponovno je postao viralan recept Taylor Swift zbog kojega cijeli internet otada pali pećnice i pokušava ga imitirati. Dala nam je još jedan razlog da volimo jesen: ove čajne kolačiće od chai čaja s glazurom od jaja. Taylor je recept za ove kolačiće objavila prvi put na Instagramu još 2009.
Recept Taylor Swift za kolačiće datira iz 2009.
Prema u međuvremenu obrisanoj objavi na Tumblru, nakon što su obožavatelji molili za recept, Taylor je u postu na blogu odgovorila da postoje dva načina za izradu ovih kolačića.
“Brz i jednostavan način je napraviti šećerne kolačiće od mješavine šećernih kolačića i samo otvoriti paketić chai čaja i uliti ga u tijesto dok ga radite. Jer ste zauzeti i želite da vam pravljenje kolačića bude opušteni dio vašeg dana i gotovo“, piše Taylor.
Da biste ih napravili od nule, što je Swift dodala da je napravila dok je snimala svoj album 1989., počinjete s osnovnim, ali “ludo dobrim” receptom za šećerne kolačiće poput onog od poznate food blogerice Joy the Baker i onda dodajete Taylorine sastojke. Joy je kasnije sama objavila ovaj recept poznate pjevačice.
Ovo je recept Taylor Swift za čajne kolačiće
Trebat će vam:
omekšali neslani maslac i neutralno ulje. Koristit ćemo mješavinu masnoća da spojimo ovaj mekani i nježni kolačić,
granulirani šećer i šećer u prahu. Šećer u prahu pomoći će apsorbirati dio vlage iz ulja i učiniti kolačiće mekanima i lakima za žvakanje,
višenamjensko brašno, soda bikarbona i sol,
začini za čaj: mljeveni đumbir, mljeveni cimet, piment, kardamom, klinčići i prstohvat crnog papra,
jaje,
ekstrakt vanilije,
šećer u prahu za glazuru,
mrvica muškatnog oraščića,
mlijeko ili liker od jaja za glazuru.
Postupak:
Prvo umutite sam maslac u zdjeli kako biste bili sigurni da je super omekšao. Dodajte ulje. Ulje se možda neće u potpunosti uklopiti u maslac i to je u redu. Samo stavite sve u zdjelu.
U zdjelu s maslacem i uljem dodajte kristalni šećer, šećer u prahu i začine.
Joy u ovaj recept voli dodati začine šećeru i masnoći jer masnoća pomaže da se topli okusi začina jako dobro rasporede. Masnoća uvijek pomaže okusu.
Dodajte jaje i ekstrakt vanilije.
Dodajte suhe sastojke. Odložite ručni mikser i drvenom kuhačom ili lopaticom umiješajte brašno u mokre sastojke. Tijesto će se činiti mekanim.
Pokrijte i ostavite tijesto u hladnjaku najmanje sat vremena kako bi brašno upilo vlagu, a maslac se ohladio.
Kad se ohladi, podijelite tijesto na dvije žlice. Koristite žlicu za kekse, a zatim oblikujte tijesto u deblje diskove.
Premažite svaki komad tijesta za kolačiće cimetnim šećerom prije nego što ga stavite nekoliko centimetara jednog od drugog na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Dok se kolačići peku, umutite laganu glazuru sa šećerom u prahu, mlijekom (ili još bolje, likerom od jaja) i dodatno mljevenim muškatnim oraščićem.
Žličicom glazure nanesite na sredinu svakog kolačića i pospite muškatnim oraščićem te ostavite da se slegne.
I tako – imate kolačiće kao Taylor.
Koji vam sastojci trebaju za recept Taylor Swift?
Za kolačiće:
120 ml neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi,
120 ml biljnog ulja,
100 grama granuliranog šećera,
120 grama šećera u prahu,
350 grama mljevenog đumbira,
250 grama mljevenog cimeta,
250 grama mljevene pimente,
50 grama mljevenog muškatnog oraščića,
50 grama kardamoma,
30 grama mljevenog klinčića,
prstohvat svježeg mljevenog crnog papra,
1 veliko jaje,
10 grama ekstrakta vanilije,
250 grama višenamjenskog brašna,
5 grama sode bikarbone,
2 grama košer soli,
cimetni šećer za motanje,
1 vrećica chia čaja.
Za glazuru:
180 grama šećera u prahu,
2 grama mljevenog muškatnog oraščića, plus još malo za posipanje po vrhu kolačića,
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češći toasti u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češći toasti u njegovo ime.
Rijeka, grad koji živi na raskrižju kultura i povijesti, skriva mnoštvo skrivenih dragulja i nezaobilaznih atrakcija koje će vas osvojiti na prvi pogled.
Kada govorimo o zaštiti kože od štetnih UV zraka, SPF kreme su neizostavan saveznik u svakodnevnoj njezi. No, osim samog faktora zaštite (SPF), jedna od važnih odluka koje moramo donijeti jest koju formulu kreme odabrati – gel, losion, sprej ili možda neki drugi oblik? Svaka od tih formula nosi svoje prednosti, mane i specifičnosti koje utječu ne samo na način nanošenja, nego i na učinkovitost zaštite, osjećaj na koži te dugoročnu njegu. Ako ste se ikada pitali koja je formula najbolja za vas, donosimo detaljan vodič koji će razjasniti sve nedoumice i pomoći vam da pametno izaberete.