Čini se da je svijet u posljednjih nekoliko godina poludio za japanskim matcha čajem, punim antioksidansa, no taj zeleni prah nije jedina zdrava namirnica koju japanska prehrana nudi. Japanska se prehrana bazira na svježim namirnicama, ideji vitalnosti i dugovječnosti pa nije čudo da su na tu temu napisane brojne knjige i provedena brojna istraživanja.
Ako i vi želite živjeti što zdravije, možda biste mogli posuditi nekoliko ideja od Japanaca.
Tradicionalna japanska prehrana uglavnom se bazira na svježim i neprerađenim namirnicama, s vrlo malo rafiniranih sastojaka i šećera. Osnovne namirnice uključuju rižu, kuhano i ukiseljeno povrće, ribu i meso, a kako je Japan zapravo skupina otoka (svih 6852), njegovi stanovnici konzumiraju puno više ribe u usporedbi s drugim azijskim zemljama. Također jedu sirovu ribu u sushiju i sashimiju te dosta ukiseljene, fermentirane i dimljene hrane koja je fantastična za očuvanje zdravlja crijeva.
Soja, tofu ili svježe povrće edamame ključni su dio japanske prehrane, zajedno s raznim drugim grahoricama kao što je aduki.
Fermentirani proizvodi od soje kao što su miso i natto popularne su glavne namirnice. Natto se tradicionalno konzumira za doručak, a blagotvorno djeluje na crijeva i potiče zgrušavanje krvi.
Japanci također konzumiraju razne prirodne blagodati iz mora, ponajprije morske alge, koje su izvrsne za zdravlje, ali i lijep izgled kože. Voće se često konzumira uz doručak ili kao desert, osobito Fuji jabuke, mandarine i kaki.
Tradicionalna japanska prehrana uključuje mnogo zelenog čaja
Matcha, mljeveni zeleni čaj u prahu iznimno je cijenjen zbog svojih visokih antioksidativnih spojeva poznatih kao katehini, koji se povezuju s borbom protiv raka, virusa i bolesti srca.
Brojna istraživanja pokazala su da tradicionalna japanska prehrana pomaže u dugovječnosti te pozitivno utječe na smanjenje mogućnosti srčanih oboljenja, raznih bolest i moždanog udara. Budući da je japanska prehrana bogata sojom i ribom, to također može igrati značajnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Japanci također imaju najnižu stopu pretilosti među muškarcima i ženama, kao i dug životni vijek.
Otok Okinawa, u najjužnijem Japanu, ima najveći broj stogodišnjaka na svijetu, kao i najmanji rizik od bolesti povezanih sa starenjem (primjerice dijabetesa, raka, artritisa i Alzheimerove bolesti).
Zdrava prehrana dio je japanske kulture
Japanci imaju izreku “hara hachi bu”, što znači da treba jesti dok niste 80 % siti, a tu filozofiju prenose s koljena na koljeno, još dok su djeca mala.
Ključan je i način na koji Japanci poslužuju hranu. Umjesto velikih tanjura, često jedu iz malih zdjelice dok uživaju u nekoliko različitih jela, obično riži, misu, malo ribe ili mesa, a zatim konzumiraju dva ili tri jela od povrća, koja se često poslužuju zajedno i jedu naizmjenično.
Japanci također čvrsto vjeruju u ‘fleksibilno suzdržavanje’ kada je riječ o poslasticama i grickalicama – priušte si ono što vole s vremena na vrijeme, ali u malim porcijama.
U jesenskim i zimskim danima izuzetno je bitno obratiti pažnju na prehranu kako bi tijelo bi tijelo bilo snažno i imalo snage braniti se od raznih virusa. Ako mahunarke edamame još nisu dio vašeg jelovnika, vrijeme je da ih uvrstite.
Kemijsko izbjeljivanje zuba popularnije je no ikada prije. Iako kontrolirano, profesionalno izbjeljivanje u stomatološkoj ordinaciji daje najbolje rezultate, nisu svi kandidati za ovaj tretman.
Spektakularna Maison Margiela Artisanal revija u siječnju, koja je oduševila modne entuzijaste diljem svijeta, označila je labuđi pjev Johna Galliana u ovoj kući. Dizajner je, nakon deset godina na čelu Margiele, objavio emotivnu poruku na Instagramu u kojoj je najavio svoj odlazak.