Obožavate neodoljiv tiramisu, elegantan talijanski kolač s kavom i piškotama? Ova neodoljivo ukusna poslastica izumljena je u talijanskoj pokrajini Veneto, a dolazi od riječi koja znači “podigni me”, jer sadrži kavu koja razbuđuje. Ako još niste pronašli savršen omjer sastojaka za izradu ovog deserta, recept za tiramisu Kristine Štrige, poznate hrvatske food influencerice koja stoji iza profila @cellulite_factory svakako morate isprobati.
Recept za tiramisu Kristine Štrige korak po korak
“Prijateljica mi je jučer poslala poruku da više nigdje ne naručuje tiramisu jer se razočara zato što nije kao moj. Pa evo vam recept da se i vaši prijatelji razočaraju”, napisala je Kristina uz recept za tiramisu koji osvaja.
Napomena: Ovo je masa za jednu posudu cca 25*20 cm, dubine oko 7 cm.
Sastojci:
400 g piškota
4 žumanjka, pazite da su jaja svježa
80 g šećera
20 g vanilin šećera
2-3 žlice vode
400 g mascarpone sira
200 ml vrhnja za šlag
korica naranče ili mahuna vanilije, po želji
oko 300 ml jače kave, turska ili moka
kakao, za posluživanje
30-50 ml ruma (ovisno kako intenzivno volite)
Priprema:
U loncu zakuhati vodu i šećer u sirup. Kad zakuha, smanjiti vodu i ostaviti da kuha na laganoj vatri.
Za to vrijeme u zdjeli miksajte žumanjke oko 3 minute. Polagano uz neprestano miksanje ulijevajte sirup. Ja ulijem oko 2 žlice sirupa, miksam 2 minute, opet ulijem malo sirupa i miksam i tako dok ne potrošim sirup. Smjesa sa žumanjcima će vam postati jako pjenasta i svjetla. Nakon što ste dodali sav sirup miksajte još 5-7 minuta kako bi se krema ohladila.
U drugoj zdjeli miksajte 2-3 minute mascarpone s vanilin šećerom i koricom naranče/mahunom vanilije (ja inače stavim samo vaniliju, ali sad sam htjela naranču). Dodajte 1/4 kreme od žumanjaka i umiksajte u sir. Ostatak kreme od žumanjaka nježno špatulom umiješajte u mascarpone.
U trećoj zdjeli izmiksajte vrhnje u mekani šlag (pazite da ne premiksate!). Sad taj šlag nježno špatulom umiješajte u mascarpone i jaja.
Kavu prelijte u zdjelicu i dodajte rum (ja sam ovaj put koristila liker od naranče). Kratko umočite piškote u kavu i slažite ih u pekač u jednom sloju. Rasporedite polovicu kreme te preko nje rasporedite ostatak namočenih piškota.
Završite slasticu kremom koju zagladite po površini. Ostavite u hladnjaku preko noći. Prije serviranja posipajte kakaom.
U samom srcu Zagreba, nadomak glavnog trga, nalazi se mjesto koje ove jeseni živi punim plućima. Molino Pizza & Bar postao je više od restorana – postao je simbol jedne nove gradske energije, spoj elegancije, kreativnosti i užitka koji se pamti. Njegov prostor odiše toplinom, a miris svježe pečenih pizza i zvuk smijeha ispunjavaju svaki kutak. Jesen u Molinu nije tek sezona, već doživljaj koji se živi svim osjetilima.
Na obali jezera, između mirisa kave i zvukova live glazbe, Mime’s stvara iskustvo zbog kojeg doručak postaje doživljaj, a večera – pravi gradski izlazak.
U studenom Esplanadin miksolog Vjenceslav Madić – Master Kishoni spaja najbolje od oba svijeta – ručnu izradu talijanskog gelata i umjetnost miksologije, stvarajući senzacionalne kombinacije okusa koje prkose sezoni i redefiniraju užitak.
U srcu najljepše zagrebačke ulice, novi Dežman Bistro nudi potpuno privatno iskustvo – prostor rezerviran za jedno društvo po terminu, savršen za poslovne ručkove, manje edukacije, doručke i ekskluzivne večere, uz pažljivo osmišljene menije i vinsku kartu koja rijetko koga ostavlja ravnodušnim.
U svijetu u kojem se teretane pune već od ranog jutra, a proteini se miješaju kao kava u kuhinji svakog ambicioznog muškarca, često se zaboravlja da najvažniji mišić ne raste od utega, nego od hrane. Svaka serija, svako ponavljanje, svaki znojni dlan na šipci bezvrijedan je ako tijelo ne dobije ono što mu treba – gorivo prije treninga i materijal za obnovu nakon njega. Hrana nije nagrada, nije kazna i nije dodatak. Ona je srce svakog napretka, nevidljivi alat bez kojeg ni najbolji plan ni najskuplji suplement ne mogu napraviti ono što obećavaju. Muško tijelo, pogotovo tijelo koje se bori između posla, stresa, treninga i obitelji, ne traži ekstrem – traži ravnotežu, preciznost i razumijevanje vlastitog ritma.
Zagreb ove zime diše drugačije i priprema gastronomski comeback koji obećava uzbuđenje na svakom tanjuru. Noel zatvara godinu s velikim povratkom koji donosi novu energiju i novu priču. Prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom vraća Brunu Vokala u svoju kuhinju i najavljuje novi kreativni jelovnik od 14. studenog.
U vremenu koje nas neprestano vuče naprijed, sve je više onih koji pokušavaju pronaći način da se zaustave – barem na trenutak. Među njima su i oni koji su shvatili da ravnoteža ne dolazi iz novih trendova, nego iz povratka jednostavnosti. Upravo u toj potrebi za smirenjem, sok od cikle postao je tiha revolucija među onima koji vjeruju da zdravlje nije stvar estetike, nego svakodnevnog ritma. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi, taj se ritam pronalazi u zemlji, u radu rukama i u svakom plodu koji nastane iz nje.
Na modnom događanju pažnju je privukao upečatljiv modni odabir poznatog domaćeg pjevača Luke Nižetića u kojem se spojila elegancija klasike i hrabrost suvremene mode. Na crvenom tepihu pojavio se u slojevitom outfitu koji je vješto kombinirao razigrane karirane uzorke i tople zemljane tonove. Gornji dio činila je bež košulja s profinjenim tartan uzorkom koja je, iako ležerno uvučena u hlače, zadržala dozu urednosti i mjere. Oko vrata nosio je tanku svilenu maramu u sivo-plavkastom tonu koja je outfitu dodala suptilan dašak retro šarma i dandy estetike.
Na sinoćnjem eventu brenda Lokomotiva, domaća influencerica Lara Vukušić još je jednom potvrdila svoj status jedne od najstylish žena domaće modne scene. Njezin look privukao je pažnju već pri samom dolasku, spajajući sofisticiranost, trendovski stav i dozu modne odvažnosti koja uvijek nosi njezin prepoznatljivi potpis.
Sinoć je Muzej grada Zagreba nakratko postao modna pozornica o kojoj će se još dugo pričati — jer je upravo tamo održana jubilarna, dvadeseta samostalna revija DUCHESS-a, brenda koji već dva desetljeća njeguje spoj elegancije, ženstvenosti i suvremenog luksuza.
Studeni je mjesec u kojem brkovi imaju misiju. Iza njih ne stoji samo pomodni trenutak, nego snažna poruka – podsjetnik muškarcima da se brinu o sebi, o svom zdravlju, tijelu i duhu. Movember je već odavno prerastao u globalni pokret koji potiče razgovor o onome o čemu se, prečesto, šuti: o muškom zdravlju, o prevenciji, o emocijama koje nerijetko ostaju neizgovorene. A možda je baš brijanje, taj svakodnevni ritual u kojem muškarac ostaje sam sa svojim odrazom, najbolji trenutak da se započne s promjenom.
Studeni već godinama nosi sasvim posebno značenje za muškarce diljem svijeta. Movember — mjesec brkova, svjesnosti o muškom zdravlju i tihih unutarnjih borbi koje muškarci rijetko izgovaraju naglas — postao je prilika da zastanemo, pogledamo se u ogledalo i upitamo: brinemo li se doista o sebi? Dok brkovi rastu kao simbol solidarnosti i samosvijesti, Movember sve češće prerasta u trenutak kada se muška rutina preispituje iz temelja — od zdravlja do njege, od unutarnje ravnoteže do vanjskog dojma.