Malo drugačija purica s mlincima: Poznati food bloger ima odličnu ideju za vikend ručak
Ako ste i vi veliki fan purice s mlincima, a stalno tražite načine na koje ćete tradicionalne recepte pripremiti na novi način, ova ideja će vas oduševiti!
24 studenoga 202315:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Purica s mlincima vaše je omiljeno jelo? Hungry Mile ima ideju kako taj klasik pretvoriti u nešto novo. Poznati food bloger i nagrađivani influencer na svom Instagram profilu iz tjedna u tjedan donosi nove ideje za doručak, ručak i večeru, a nas je oduševila njegova vizija tradicionalnog jela čiji se recept prenosi s koljena na koljeno.
Moramo priznati da se sami ne bi sjetili zapeći puricu s mlincima u vatrostalnoj posudi na ovaj način no sad ne možemo dočekati vikend da i sami isprobamo ovaj preukusni recept.
Moderna zapečena purica s mlincima
“Ovo je pravi vikend ručak – purica s mlincima, ali na potpuno drugačiji način. Osim što se lako i brzo priprema na kraju dobivate ručak u kojem apsolutno uživate”, napisao je Mile Butorac uz fotografije jela koje izgleda nevjerojatno dobro.
Sastojci:
600 g purećih prsa
3 češnja češnjaka
400 g mlinaca
200 g milerama (ili kiselog vrhnja)
500 ml slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
2 – 3 žlice kajmaka
svježi peršin
sol, papar
maslac
ulje
100 g ribanog Ementaler sira (ili Goude…)
1. Prsa izrežite na manje kockice, začinite sa soli i pa ih na zagrijanoj tavi na malo ulja ili maslaca kratko ispecite. Tek dok ne pobijele sa svake strane. Dodajte im protisnuti češnjak, promiješate i pržite kratko dok češnjak ne zamiriše (oko 30 sekundi). Ugasite vatru i ostavite sa strane da se hladi.
2. U međuvremenu pofurite mlince u dosta vruće, slane vode. Mlince ocijedite i ostavite sa strane da se hlade.
3. U velikoj zdjeli dobro promiješajte mileram, slatko vrhnje i kajmak, kušajte te lagano začinite sa soli i paprom. Dodajte preprženu puretinu sa svim sokovima i masnoćom od prženja, pofurene mlince, sjeckani peršin i polovicu ribanog sira. Sve dobro promiješajte.
4. Keramički kalup ili manji pleh premažite maslacem i ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta na 180°C.
5. Nakon 30 minuta izvadite van i po vrhu rasporedite ostatak naribanog sira te vratite u pećnicu još 5 minuta.
6. Kratko prohladite pa servirajte uz salatu po izboru.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.