HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Čuli ste to već milijun puta – nemasni proteini važan su dio zdrave prehrane. Dvije najpopularnije namirnice pune proteina koje vam vjerojatno padaju na pamet su pileća prsa i njihov vegetarijanski pandan, tofu. No je li jedno zdravije od drugog?

Portal Prevention.com razgovarao je sa stručnjacima koji su pojasnili razlike između to dvoje i na kraju odgovaraju na pitanje što je zdravije: piletina ili tofu?

Nutritivna vrijednost piletine

Najprije ćemo govoriti o onome što smo već spomenuli: nemasni protein.

Pileća prsa od 85 g imaju oko 21 g proteina i 3,5 g ukupne masti po porciji. Piletina također sadrži željezo koje je važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink i magnezij koji jačaju imunitet te je bogat izvor vitamina B.

piletina ili tofu hrana zdravlje hello magazine croatia hrvatska

B vitamini pomažu u radu mozga i borbi protiv umora, a proteini podržavaju dobru mišićnu masu“, kaže Laura Iu, dijetetičarka i nutricionistica iz New Yorka.

Nutritivna vrijednost tofua

Tofu je glavna namirnica u mnogim azijskim kuhinjama, a pravi se od zrna soje. Bez obzira na to uživate li u njemu jednostavno kuhanom na pari ili ga kombinirate s drugim namirnicama, jedna stvar oko koje se svi možemo složiti je da je to pametan izbor za uravnoteženu biljnu prehranu.

Po porciji od 85 g, tofu sadrži oko 8 g proteina i 4 g masti, kao i kalcij, željezo, cink, magnezij i kalij – koji pomaže funkcioniranju mišića.

Tofu je solidan način da unesete proteine u svoj život bez konzumiranja hrane životinjskog podrijetla”, kaže Jessica Stamm, dijetetičarka i nutricionistica iz Kalifornije. Također se može pohvaliti vlaknima koja vam pomažu na razne načine, poput podržavanja uredne probave i regulacije šećera u krvi.

Zahvaljujući svom suptilnom okusu, tofu se može uklopiti u jela u koja piletina ne može. “Mekani tofu može biti ukusan način dodavanja proteina i kalcija u smoothie. Ili, možete promijeniti svoju jutarnju rutinu s jajima i napraviti kajganu od tofua s povrćem i krumpirom,” predlaže Stamm.

Onda, što je zdravije: piletina ili tofu?

Oba sadrže mnogo hranjivih tvari, što ih čini privlačnima! I piletina i tofu dobar su izvor nemasnih proteina i donose niz drugih važnih vitamina i minerala koji su ključni za zdravo tijelo.

Dodavanje raznovrsne hrane vašoj prehrani uvijek je ključno. Budući da obje namirnice sadrže značajne količine hranjivih tvari, obje će pridonijeti cjelokupnom zdravlju i dobrobiti,” kaže Iu.

Dakle, ako niste vegetarijanac (ili vegan), odgovor bi mogao biti da jednostavno dodate oboje na svoj jelovnik.

piletina ili tofu hrana zdravlje hello magazine croatia hrvatska

Međutim, ako tražite nešto specifično, i piletina i tofu imaju svojih prednosti. Piletina ima znatno više bjelančevina od tofua. I dok pileća prsa također imaju malo manje masnoće, tofu je prvi u ovoj kategoriji jer sadrži sve mononezasićene i polinezasićene masti, poznate i kao “dobre” vrste masti dok piletina sadrži malo zasićenih masti i kolesterola, što tofu nema. Piletina također pobjeđuje kada su u pitanju vitamini B i kalij, ali tofu ima više cinka, magnezija, željeza, kalcija – i ima vlakana.

PROČITAJTE: Otkrivamo vam genijalan recept za najbolju vegansku francusku salatu

Ono što je najvažnije kada kuhate piletinu ili tofu je odabrati zdravu metodu pripreme”, kaže Stamm. To znači da se odlučite za pečenje na žaru umjesto prženja i začinite s puno svježih biljaka i začina umjesto previše soli. “Odličan je trik izlupati piletinu batićem kako bi se osiguralo ravnomjerno kuhanje i dopustilo da se marinade stvarno upiju”, otkriva Iu.

druge vijesti