Godinama tražite najbolji recept za korčulanske fritule? Ne tražite dalje! Poznata food influencerica Kasandra Draganić snimila je video u kojem korak po korak radi tu obožavanu tradicionalnu poslasticu i to prema originalnom receptu koji je dobila s Korčule. Jedva čekamo da ulovimo malo slobodnog vremena da ih pripremimo za nadolazeće blagdane!
Recept za korčulanske fritule bolje od “onih” o kojima svi trenutno govore
“Ove korčulanske fritule su bolje od onih koje nećemo spominjati o kojima bruji cijela Hrvatska!”, napisala je Kasandra aludirajući na kontroverzne Dubai fritule o kojima svi govore ove godine, a koje na Adventu u Zagrebu stoje puno previše.
“Vrijeme je da pripremite svoje fritule, a imamo recept koji nas je oduševio. Poslala ga je @vinkalo s Korčule, a ja sam ga malo doradila po svom. Tamo ih zovu prikle ili pršurate. I obožavamo ih”, napisala je food influencerica i dodala recept koji će, vjerujemo, mnogi sačuvati i ponoviti.
Recept za korčulanske fritule bez greške:
Sastojci:
500 g krumpira
1,5 l vode
1 žličica soli
500 g brašna
10 g kvasca
2 -3 žlice šećera
1 žlica vanilije
2 žlice rakije (lozovače)
80 g grožđica
korica jednog limuna i naranče
1 l ulja za prženje
šećer u prahu
Priprema:
Očišćene krumpire isjeći na kockice i staviti kuhati u slanoj vodi. U drugu posudu usuti brašno. Skuhani krumpir ocijediti i odvojiti 700 ml vode i preliti preko brašna, miješajući u jednoličnu gustu masu. Ostaviti da se malo ohladi. Krumpir zgnječiti kao za pire i ostaviti da se malo prohladi.
U prohlađeno brašno dodati kvasac, obje vrste šećera, rakiju, koricu limuna i naranče i zgnječeni krumpir. Sve dobro izmiješati i nastaviti tući drvenom žlicom dok se tijesto ne počne odvajati od posude (ili jednostavno ubacite u samostojeći mikser). Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Naposljetku dodajte grožđice, promiješajte i ostavite pokriveno jedan sat da smjesa naraste.
Uliti ulje u posudu za prženje. Rukom grabiti tijesto, stisnuti šaku, te između palca i kažiprsta žličicom namočenom u ulje uzimati po malo tijesta i stavljati u vruće ulje da se prži do zlatno smeđe boje. Pržene prikle vaditi na upijajući papir te ocijeđene posipati šećerom po želji. Mi dajemo prednost šećeru u prahu.
“Originalni recept je iz knjižice Slatka Korčula Franice Tasovac. Napominjem, ja sam ga malo promijenila (izbacila badem, smanjila grožđice, dodala 3 grama više kvasca)”, dodala je Kasandra Draganić.
U srcu najljepše zagrebačke ulice, novi Dežman Bistro nudi potpuno privatno iskustvo – prostor rezerviran za jedno društvo po terminu, savršen za poslovne ručkove, manje edukacije, doručke i ekskluzivne večere, uz pažljivo osmišljene menije i vinsku kartu koja rijetko koga ostavlja ravnodušnim.
U svijetu u kojem se teretane pune već od ranog jutra, a proteini se miješaju kao kava u kuhinji svakog ambicioznog muškarca, često se zaboravlja da najvažniji mišić ne raste od utega, nego od hrane. Svaka serija, svako ponavljanje, svaki znojavi dlan na šipci bezvrijedan je ako tijelo ne dobije ono što mu treba – gorivo prije treninga i materijal za obnovu nakon njega. Hrana nije nagrada, nije kazna i nije dodatak. Ona je srce svakog napretka, nevidljivi alat bez kojeg ni najbolji plan ni najskuplji suplement ne mogu napraviti ono što obećavaju. Muško tijelo, pogotovo tijelo koje se bori između posla, stresa, treninga i obitelji, ne traži ekstrem – traži ravnotežu, preciznost i razumijevanje vlastitog ritma.
Zagreb ove zime diše drugačije i priprema gastronomski comeback koji obećava uzbuđenje na svakom tanjuru. Noel zatvara godinu s velikim povratkom koji donosi novu energiju i novu priču. Prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom vraća Brunu Vokala u svoju kuhinju i najavljuje novi kreativni jelovnik od 14. studenog.
U vremenu koje nas neprestano vuče naprijed, sve je više onih koji pokušavaju pronaći način da se zaustave – barem na trenutak. Među njima su i oni koji su shvatili da ravnoteža ne dolazi iz novih trendova, nego iz povratka jednostavnosti. Upravo u toj potrebi za smirenjem, sok od cikle postao je tiha revolucija među onima koji vjeruju da zdravlje nije stvar estetike, nego svakodnevnog ritma. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi, taj se ritam pronalazi u zemlji, u radu rukama i u svakom plodu koji nastane iz nje.
Jesensko popodne u Zagrebu nosi svoje vlastite mirise, mješavinu svježeg lišća i laganog dimnog dima iz obližnjih pekarnica, ali u srcu grada, iza staklenih vrata Molino Pizza & Bara, događa se priča o promjeni okusa koja podiže ritam svih osjetila. Tri nove pizze, svaka s pažljivo odabranim sezonskim namirnicama, poput vrganja, buče i roast beefa sa smokvama, ne slijede prolazne trendove, nego grade vlastiti jezik gastronomskog izražaja koji poziva na otkrivanje, kušanje i promišljanje. Jesenska pizza u Zagrebu ovdje dobiva novo značenje, od onih prvih zalogaja toplog tijesta do posljednjeg traga sira koji se lagano topi i miješa s bogatim kremama i začinima.
U svijetu u kojem je zdravlje postalo trend, teško je razlikovati ono što doista vrijedi od onoga što traje tek dok ne prođe sezona. U tom moru obećanja i prolaznih formula, hladno prešani sokovi OPG-a Rossi pojavljuju se kao tiha suprotnost svemu što je nametnuto. Nastali su iz zemlje, iz rada i iz ideje da tijelo ne traži savršenstvo, nego ravnotežu. Njihova priča ne počinje u laboratoriju, nego u polju, i ne završava etiketom, nego trenutkom u kojem prvi gutljaj podsjeti na okus koji ne pokušava impresionirati – samo vratiti smisao.
U vremenu u kojem se dani pretaču u brzinu, a mirisi zemlje polako blijede pod težinom betona, postoji mjesto koje diše drugačijim ritmom. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi skrivenom od vreve, sve počinje rukama koje sade, beru i pretvaraju plodove u nešto što ima okus doma i miris djetinjstva. U svijetu u kojem se sve ubrzalo, oni su odlučili usporiti – i vratiti se prirodi, radu koji ima smisla i hrani koja njeguje.
Ako itko zna kako spojiti modni bunt, eleganciju i dozu umjetničkog izraza u jednom outfitu – to je Ljupka Gojić Mikić. Na nedavnom događanju posvećenom domaćoj modi, najpoznatija hrvatska manekenka i uspješna poduzetnica ponovno je pokazala zašto se njezino ime već godinama veže uz autentičnost i besprijekoran stil.
Ivana Pirizović ponovno je dokazala da je istinski modni genijalac domaće scene. Njezin posljednji outfit, koji je izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama, spaja sve ono što trenutno definira vrhunski jesensko-zimski stil — snagu, senzualnost i nenametljivu eleganciju.
Podsjetimo, Lana Jurčević je nakon gotovo godinu dana šutnje izašla u javnost s prvom objavom na svojim iznimno popularnim društvenim mrežama, uz kratku, ali znakovitu poruku: “Jeste me zaboravili?”
Modna scena ponovno bruji nakon revije domaćeg brenda KLISAB, a među uzvanicima koji su plijenili pažnju svojom besprijekornom modnom interpretacijom istaknula se Mia Matić – jedna od najpoznatijih domaćih manekenki i influencerica.
U svijetu filmske čarolije rijetko se pojavi dvojac koji istovremeno očarava i ostaje nezaboravan, kao što su to James i Oliver Phelps – blizanci iz Sutton Coldfielda, čija su lica i duhovitost trajno urezani u srca obožavatelja jedne od najvoljenijih filmskih franšiza svih vremena.