Želite pripaziti s kalorijama do Božića? Odrezak od cvjetače za kojim luduje internet prava je stvar za vas
Čak i ako niste fan cvjetače, savjetujemo da ju isprobate u ovom profinjenom izdanju koje je zaludjelo internet.
18 prosinca 202323:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Uvijek ste u potrazi za novim, zdravim idejama za ručak i večeru, pokušavate smanjiti unos kalorija do blagdanskog slavlja ili jednostavno tražite prilog koji će oduševiti vaše goste? Zloglasno, neomiljeno povrće reskog okusa ovdje uskače u priču, ovaj put u novom, glamuroznom izdanju koje je oduševilo korisnike Instagrama, TikToka i Pinteresta. Odrezak od cvjetače nova je kulinarska zvijezda, a može ga pripremiti baš svatko i to na razne načine.
Zašto je odrezak od cvjetače tako popularan?
Takozvani odrezak od cvjetače zapravo se odnosi na drugačiji način rezanja i pripremanja tog povrća. Umjesto rezanja “cvjetića”, glava cvjetače reže se na ploške kako bi se dobili “odresci” koji se zatim premazuju uljem, začinima, parmezanom ili krušnim mrvicama (postoje razne varijante), a zatim se peče u pećnici sve dok ne poprimi zlatnu boju i sasvim novi okus.
Odrezak od cvjetače zdrav je i niskokaloričan način uvođenja zdravije hrane u vašu prehranu, a može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog.
Cvjetača je izvrstan izvor vitamina B i C (jeste li znali da po tom pitanju može zamijeniti i naranču?), A i K, bogata je kalijem i magnezijem, odlična u borbi protiv raka te puna minerala i vitamina koji osiguravaju miran san i dobro raspoloženje.
100 grama cvjetače ima samo 25 kalorija no ipak nemojte pretjerivati sa dodavanjem kalorija putem dodataka na vašem odresku, a pripazite i s pretjeranom konzumacijom u danu jer bi mogla izazvati osjećaj nadutosti.
Koji je najjednostavniji recept za odrezak od cvjetače?
Možete ju pripremiti na bezbroj načina, čak i uz jaja, soja sos, krušne mrvice i gljive, no ako želite isprobati najjednostavniji recept za početnike, predlažemo ovo:
2 manje ili 1 velika glava cvjetače
• pola žličice češnjaka u prahu
• 1 žličica nasjeckanog peršina
• pola žličice crnog papra
• 1 žličica košer soli
• pola žličice paprike
• 3 žlice maslinovog ulja
PRIPREMA:
Operite i narežite cvjetaču na “odreske”
U zdjelici pomiješajte ulje i začine
Položite cvjetaču u posudu za pečenje na masni papir i kistom premažite smjesom ulja i začina s obje strane
Zapecite na 180 stupnjeva 20 – 30 minuta
Po želji pred kraj pečenja dodajte naribani parmezan
Ako želite kožu koja blista, više energije i zdravlje koje prkosi godinama, ne tražite dalje — ovi prirodni sokovi s razlogom su na tronu anti-age napitaka!
U svijetu u kojem društvene mreže obiluju savršenim tanjurima i još savršenijim tijelima, rijetko što zvuči tako iskreno i toplo kao – domaći kolačići. Još kad ih pripremi netko poput Marka Petrića, teško im je odoljeti. No, ovdje nije riječ samo o receptu – već o spoju ljubavi, zdravlja i životne ravnoteže.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Dok miris svježe pripremljene kave svakodnevno ispunjava kafiće diljem regije, a baristi stvaraju male umjetničke radove u svakoj šalici, iza kulisa se sprema najveći događaj godine za ljubitelje kave i coffee profesionalce. Barcaffè Barista Cup 2025, najvažnije i najprestižnije regionalno natjecanje u pripremi kave, ponovno stiže u Zagreb, gdje će ove jeseni okupiti najbolje bariste iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvorene su prijave za peto izdanje Barista Cupa, a svi baristi koji se žele dokazati na najvećoj regionalnoj sceni imaju priliku prijaviti se do 31. kolovoza - putem video prijave kojom demonstriraju svoju stručnost, kreativnost i strast prema kavi.
Postoje mjesta na kojima film nije samo projekcija na platnu, već gotovo mitsko iskustvo koje se urezuje u pamćenje svim osjetilima. Motovun je jedno od takvih mjesta. Kad padne noć, a zidine tog istarskog gradića utihnu pod ljetnim nebom, započne čarolija — filmska, emotivna, gotovo svemirska. Ljetno kino u Motovunu, koje se ovog srpnja vraća nakon prošlogodišnje premijere, više je od običnog kulturnog događaja. To je hommage vremenu, prostoru i svima nama koji u kinu ne tražimo samo priču, nego i mjesto pripadanja.