Mislite li da bi sir uvijek trebao biti smatran nezdravim užitkom? Razmislite ponovno. I dok su neki sirevi bogati mastima i natrijem te nemaju mnogo nutrijenata, drugi pružaju dovoljno proteina, vitamina i korisnih dobrih bakterija, pa se smatraju zdravima. Najzdraviji sirevi obogaćeni su zdravim tvarima koji podržavaju probavu i opću dobrobit.
Ima mnogo različitih faktora koje treba uzeti u obzir. Rosemary Trout, direktorica za kulinarstvo i znanost o hrani na Sveučilištu Drexel, savjetovala je da “gledamo količinu nutrijenata po kalorijama kao jedan faktor”, kao i “sitost… i koliko dobro se nutrijenti apsorbiraju i metaboliziraju.” Psihologinja Jennifer Altman preporučuje da potražimo sireve koji imaju “niske razine zasićenih masnoća i natrija, a visoke razine proteina, kalcija i probiotika.”
Imajući to na umu, najzdraviji sirevi su:
Mozzarella: S čak šest grama proteina u jednoj porciji jedan je od najzdravijih sireva koje možemo jesti. Prema Jennifer Altman, mozzarella ima “nisku razinu zasićenih masnoća i natrija”, i “dobar je izvor kalcija, fosfora i cinka – hranjivih tvari za zdravlje kostiju.” Također je dobar izvor bakterija Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum: dva vrijedna probiotika koji promiču zdravlje crijeva.
Matteo Salvini jede mozzarelluFOTO: PROFIMEDIA
Kozjisir: Ovaj meki, kremasti sir dolazi s nizom zdravstvenih prednosti, uglavnom zbog činjenice da je napravljen od – pogodili ste – kozjeg mlijeka koje je bogato je vitaminom A i riboflavinom (vitamin B2) te sadrži manje laktoze od kravljeg mlijeka, što je dobra vijest za one od nas koji su intolerantni na laktozu.
Osim toga, prema Rosemary Trout, “kozje mlijeko ima veću koncentraciju masnih kiselina kratkog lanca u usporedbi s kravljim mlijekom.” Te masne kiseline mogu rezultirati “intenzivnim, oštrim okusom povezanim s kozjim mlijekom”, ali su i “metabolički reaktivnije”, što znači da se manje vjerojatno skladište kao višak masnoće u tijelu. Također, prema Kim Yawitz, vlasnici Two Six Fitness u St. Louisu, ove manje molekule masti “brže se probavljaju što može pomoći da se brže osjećate siti”, što dovodi do “manjeg unosa kalorija kasnije u obrocima.”
Svježi sir: S visokim udjelom proteina i vrijednih vitamina B, ovaj kremasti sir je već godinama poznat kao zdrava hrana. Prema Kim Yawitz, “jedna šalica sadrži 24 grama proteina koji grade mišiće i zasićuju”, što ga čini “preporučljivim” za ljude koji “teško unose dovoljno proteina”.
Kim Yawitz napominje da mnoge marke svježeg sira također “sadrže bakterije koje mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i poboljšanju probave.”
Parmezan: S čak deset grama proteina po obroku, pravi parmezan također ima vrlo nizak sadržaj laktoze, pa je lakše probavljiv od ostalih kravljih sireva. Bogat je kalcijem te natrijem, pa se ne preporučuje konzumiranje u velikim količinama. Srećom ima toliko jak okus da većina nas ne konzumira velike komade odjednom.
Švicarski sir: Ovaj slavni sir s rupama bio je na popisu superhrane 2017. godine, kada su korejski istraživači otkrili da sadrži vrijedan probiotik nazvan propionibactirium freudenriechii. Prema Kim Yawitz, studije su sugerirale da ovaj probiotik može “pomoći smanjiti upalu, boriti se protiv infekcija i čak usporiti proces starenja.”
Bogat je drugim ključnim hranjivim tvarima, uključujući “vitamin B12, kalcij i fosfor.” te je “dobar izvor proteina i kalcija, što je dobro za zdravlje kostiju”, rekla je Altman.
Koji je sir najzdraviji? To ovisi o tome što vam je najvažnije. Ako tražite više proteina u svojoj prehrani, opskrbite se svježim sirom i parmezanom. Ako vas brine količina natrija u vašoj prehrani, uzmite mozzarellu. Ako želite osjećati se jače, zdravije i možda čak dulje živjeti, posegnite za švicarskim sirom.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.