U ovim vrućim danima mnogi od nas osvježenje traže u sladoledu. Gastronomski stručnjaci u Japanu su se pobrinuli da se i oni koji nemaju ograničenja u budžetu imaju čime osvježiti.
Najskuplji sladoled na svijetu dolazi iz Japana
Naime japanski sladoled nazvan byakuya (“bijela noć”) trenutačno po porciji košta 880.000 jena (5.623 eura), što ga službeno čini najskupljim sladoledom na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda.
Japanski brend sladoleda Cellato na svojoj web stranici byakuyu naziva gelato, a nazivom se referira na njegovo talijansko podrijetlo.
Glavni sastojak ovoga sladoleda su bijeli tartufi i to isključivo iz gradića Albe u Pijemontu, koji je domovina po mnogima najboljih talijanskih tartufa. Kilogram ovih tartufa vrijedi oko 13,000 eura, navodi se u članku objavljenom na web stranici Guinnessove knjige rekorda.
Jedna porcija ovog sladoleda košta skoro 6 tisuća eura.FOTO: PROFIMEDIA
Na vrhu sladoleda nalaze se jestivi zlatni listići, dvije vrste sira i “Sakekasu”, sastojak nalik pasti dobiven procesom pravljenja sakea, japanskoga vina od riže.
“Trebalo nam je više od jedne i pol godine da ga razvijemo, uz puno pokušaja i pogrešaka kako bismo dobili pravi okus”, rekao je predstavnik tvrtke Cellato.
Najskuplji sladoled na svijetu rezultat je fuzije japanske i europske kuhinje
Tvrtka je rekla da njezina misija nije samo izrada slastica, već i stvaranje kulinarske avanture koja spaja europske sastojke i tradicionalnu japansku kuhinju.
Za to je angažiran Tadayoshi Yamada, glavni kuhar u restoranu RiVi u Osaki, poznatom po svojoj francusko-japanskoj „fusion“ kuhinju, koji je upravljao projektom.
Ovaj desert je dostupan samo u Japanu, a isporučuje se kupcima izravno na kučnu adresu, navodi se na web stranici Cellato sladoleda.
Rekord je potvrdila i Guinessova knjiga.FOTO: PROFIMEDIA
Dok ekipa Guinnessove knjige rekorda nije imala priliku kušati ovaj skupi desert, Cellato je ranije ponudio kušanje svojim zaposlenicima, koji su opisali poslasticu za Guinessovu knjigu rekorda kao sladoled “bogatog okusa i teksture”.
Osim toga, preporučili su da se prilikom konzumacije upari sa sakeom ili francuskim bijelim vinom.
Iz tvrtke Cellato, koja također u ponudi ima i sladoled od crnog tartufa, poručili su da planiraju diverzificirati svoju nevjerojatno skupu liniju proizvoda kako bi u budućnosti uključili sladolede od šampanjca i kavijara.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.