Chefica Ana Grgić Tomić donosi u Zinfandel’s nova autorska jela s karakterom
Kamenica, kavijar, karamelizirane čičoke, prženi lješnjak, ledeni prah od guščje jetre, celer kuhan u portu, aromatične lisičarke, dimljene dagnje, karamelizirana cvjetača, velouté od paljenih pinjola, njoki od ličke base, fermentirana crna leća, smrčci kuhani u konjaku, dimljeni patlidžan, paljene shiitake, brokulini, beurre blanc od algi, ukiseljeni motar, kesten, poširana kruška, butternut biskvit – samo su neki od sastojaka koji donose bogatstvo tekstura i pozivaju na istraživanje novih okusa.
Jesen i zima u Zinfandel’su nisu samo nove sezone, nego i novo poglavlje na tanjuru. Svaki detalj – od sastojka do serviranja – osmišljen je da vas iznenadi, oduševi i podsjeti koliko je uživanje u hrani jednostavno kad se sve radi s pažnjom. Chefica Ana Grgić Tomić, lice i duh Zinfandel’sa, ponovno pomiče granice fine dininga – na svoj način: pristupačno, održivo i s potpisom. „Volim kad jelo ima karakter – da se okusi stapaju prirodno, ali da ostave snažan dojam. Jesen i zima su pune emocija i sastojaka koji su fantastični – od smrčaka i lisičarki do kestena, sve ima svoju priču,“ kaže Ana.
Novi Zinfandel’sov à la carte jelovnik donosi savršen sklad sezonskih sastojaka i preciznih tehnika pripreme. Poširana kamenica sa salatom od shiso lista, pjenom od lista kamenice i tuileom od hrena oduševljava na prvi pogled, dok lisičarke u tamnom consomméu od vanilije otkrivaju neodoljivu dubinu i balans okusa. Dimljene dagnje i hrskava pržena heljda stvaraju sjajan kontrast koji zaokružuje pikantni dunjin pekmez. Oscietra kavijar u spoju s tartom od karameliziranih čičoka i kremom od prženog lješnjaka prava je poslastica koju svakako vrijedi doživjeti. Ledeni prah od guščje jetre s celerom kuhanim u portu, velouté od pečene buče s cannolom od buče i bučinim sjemenkama te bisque juha s pečenom triljom – svaki tanjur priča priču o sezoni i snazi okusa. Confit od janjetine s palačinkom od fermentirane crne leće i anisa, uz baršunastu kremu od paškog sira i maslinovog ulja te nježno confitirane artičoke, zasigurno će biti hit sezone. File romba u listu kelja s kremom od pečenog celera i paljenim shiitakama, kao i file kovača s brokulinima, algama i ukiseljenim motarom, donose pravu simfoniju okusa. Svaki zalogaj ima dinamiku – ništa nije slučajno, ali sve u spoju djeluje prirodno. „Volim spojiti ono što na prvi pogled ne ide zajedno i gledati kako se okusi stapaju u tanjuru i daju uzbudljivo jelo,“ dodaje chefica Ana.
Zinfandel’s već godinama posebnu pažnju posvećuje održivom pristupu – od biranih lokalnih proizvođača do minimalnog otpada i sezonskih namirnica koje čine razliku. Tu su i vegetarijanska i bezglutenska jela te ona prilagođena prehrambenim navikama – pripremljena s jednakom pažnjom. „Kod nas nitko ne smije imati osjećaj da mu je nešto uskraćeno,“ dodaje Ana. Atmosfera u Zinfandel’su ostaje neponovljiva. Kad se svjetla lagano priguše i ambijent preplavi onaj crveni sjaj, počinje predstava. Osoblje pred vama priprema jela poput ručno kosanog tatarskog bifteka – koji je priča za sebe – ili filetira brancina pečenog u soli kojeg svakako valja kušati. U ponudu se ponovno vraća vatreni šou – flambiranje slasnih Crêpes Suzette palačinki pred vašim stolom, koje dolaze sa sladoledom od limuna i svježom mentom. „To su oni trenuci koji pretvaraju večer u nezaboravan gurmanski doživljaj koji se pamti,“ kaže Ana kroz smijeh. Usluga u Zinfandel’su dio je te priče – diskretna, pažljiva, prijateljska i uvijek s osmijehom i toplinom.
Desertni dio novog à la carte jelovnika potpisuje glavna slastičarka Mirjana Špoljar, Esplanadina legenda s tri desetljeća iskustva, te njezin iskusni tim dugogodišnjih slastičara, među kojima svakako valja istaknuti mladog i kreativnog Franju Mikineca, koji je nedavno na državnom natjecanju osvojio priznanja i nagrade za državnog prvaka u slastičarstvu. Novi desertni meni spaja sezonske okuse u privlačne slastice kojima je nemoguće odoljeti: crémeux od kestena s poširanom kruškom te cilindar od šljive i cimeta – comfort na Zinfandel’s način.
Art deco ozračje Zinfandel’sa i pogled na Oleander terasu stvaraju atmosferu idealnu za posebno gurmansko iskustvo, romantične večere, poslovne susrete ili trenutke kad samo želite uživati u dobroj hrani i osjećati se posebno.
A kad se noć pretvori u jutro, Zinfandel’s mijenja ritam – miris svježe kave, hrskavi croissanti i domaći kruh s maslacem donose u Zinfandel’s najmirisniji doručak u gradu. Nedjeljom se obitelji i prijatelji okupljaju na popularnom nedjeljnom brunchu, koji u prosincu dobiva svoju raskošnu blagdansku inačicu – uz pjenušac dobrodošlice i piano glazbu – savršen uvod u Advent.
Svakako posjetite Zinfandel’s u sezoni novih okusa, uz tople trenutke i detalje koji čine razliku.
Rezervirajte stol na 01 4566 644 ili jednostavno putem aplikacije OpenTable. Stol vas čeka! Ostatak prepustite profesionalcima.
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.