HELLO
Domagoj Kukec

Emocionalni manipulatori često koriste lukave tehnike kako bi kontrolirali druge ljude. Osobe koje vješto manipuliraju u svakodnevnom životu često ciljaju na stvaranje nesigurnosti kod svojih sugovornika u vezi s njihovom percepcijom stvarnosti.

Emocionalno manipuliranje je problem koji se širi u radnom okruženju i u obiteljskim odnosima, a često ga provode i djeca nad svojim roditeljima.

Ovo manipuliranje može ozbiljno narušiti samopouzdanje i samopoštovanje pojedinca, ostavljajući ih s osjećajem krivnje i srama.

Emocionalni manipulatori

Evo nekoliko tehnika koje emocionalni manipulatori često koriste:

1. Poricanje – Laganje: Manipulatori često negiraju svoje prethodne izjave kako bi stvorili konfuziju kod sugovornika. Tvrdnje poput “Ja se toga ne sjećam, ti si nešto pobrkao/la” služe kako bi sugerirali da je druga strana pogriješila.

2. Ljubaznost – Laskanje: Emocionalni manipulatori često se počinju ponašati izuzetno ljubazno i šarmantno, stvarajući povjerenje. Na početku odnosa, upozoravajući signali se često ignoriraju.

3. Poricanje činjenica: Čak i kad ste potpuno u pravu, manipulator će vas uvjeriti da ste u krivu kako bi ispitivao vašu stvarnost i izazvao sumnju.

4. Napadi na najslabije točke: Manipulatori će ciljati na vaše najosjetljivije točke kako bi vas emocionalno ranili. Oni dobro znaju koje su vaše slabosti.

Emocionalni manipulatori

5. Postupno manipuliranje: Emocionalni manipulatori grade svoj odnos postupno i oprezno. Polako uvode kritike i laži kako bi ostvarili svoje ciljeve.

6. Disonancija između riječi i djela: Ono što govore često ne odražava njihove stvarne namjere i djela.

7. Projekcija: Manipulatori često optužuju druge za ono što sami čine. Primjerice, ako često izlaze iz kuće, mogli bi vas optužiti da previše vremena gubite na vanjskim aktivnostima.

8. Predbacivanje: Kako bi vas natjerali da se osjećate krivima, manipulatori će vam usput sugerirati da većina ljudi misli da niste u pravu ili da imate ozbiljne probleme.

9. Izolacija: Manipulatori žele izolirati svoje žrtve, tvrdeći da svi oko vas imaju loše namjere. To im omogućava da bolje manipuliraju svim aspektima vašeg života.

Važno je shvatiti da osjećaji krivnje i srama koje manipulatori pokušavaju nametnuti ne pripadaju vama. Prepoznavanje ovih oblika manipulacije je prvi korak prema zaštiti vašeg mentalnog zdravlja.

PROČITAJTE: Manipulatori- Kako ih prepoznati?

Ako se suočavate s emocionalnim manipulacijama, potražite stručnu pomoć i podršku kako biste naučili kako se nositi s tim situacijama i razvili vlastite kapacitete i snagu.

druge vijesti