HELLO
Stipe Vukšić

Stigao je i taj dan – doznali smo nominacije za Oscara za 2023. godinu. Najznačajnija američka filmska nagrada 10. ožujka bit će dodijeljena po 96. put, što će biti finale sezone nagrada koja je počela još Zlatnim globusima početkom ovoga mjeseca.

Kao i svake godine, unatoč brojnim prethodnim ceremonijama koje su iskristalizirale favorite, Akademija je u nekim kategorijama ipak uspjela iznenaditi i one najpozornije pratitelje.

Oppenheimer Christophera Nolana, koji se ionako već prometnuo u glavnoga favorita nakon dodjela Zlatnih globusa i Critics’ Choice Awardsa, potvrdio je taj status s čak 13 nominacija, jednom manje od rekordnih 14, koliko su ostvarili Ben-Hur (1959), Titanic (1997) i La La Land (2016). Poor Things s 11 te Killers of the Flower Moon s 10 prate ga u stopu, a njegov ljetni „parnjak“ Barbie ostvario je osam nominacija.

Krenimo redom, uz isticanje najvećih iznenađenja.

Nominacije za Oscara – glavne kategorije

Budimo realni, iako je tehnički gledano svaki Oscar jednak, u stvarnosti to nije tako. Neke kategorije povijesno su važnije i cjenjenije od drugih te se oko njih najviše raspravlja.

Logično, najvažnija je kategorija najboljega filma. S obzirom da je još od 2010. ona proširena na do deset nominiranih, u njoj je teško da može doći do pretjeranih iznenađenja.

Satirička komedija American Fiction, francuska pravna drama Anatomy of a Fall, ljetni megahit Barbie, komedija The Holdovers, novi film Martina Scorsesea Killers of the Flower Moon, biografske drame Maestro i Oppenheimer, američka romantična drama na korejskome Past Lives, komedija Poor Things te povijesna britanska drama The Zone of Interest desetorka su nominiranih, a svi su se i ranije spominjali kao najbolji filmovi godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Academy (@theacademy)

Što se tiče osoba, za najbolji film nagrada se dodjeljuje producentima, a među poznatim imenima koja se mogu pohvaliti nominacijom su Margot Robbie i njezin suprug Tom Ackerley kao jedni od četvero producenata Barbie te Steven Spielberg koji je jedan od producenata Maestra. Slično Margot, Emma Stone također je potpisana kao producentica svoga filma Poor Things, tako da se danas može veseliti dvjema nominacijama, uz onu glumačku.

U kategoriji najbolje režije tri glavna favorita – Martin Scorsese za Killers of the Flower Moon Christopher Nolan za Oppenheimera te Yorgos Lathimos za The Poor Things su potvrdili taj status nominacijama, a sva trojica imaju dvostruke jer su također među producentima svojih filmova.

Ostala dva mjesta u kategoriji nisu bila lagana za predvidjeti. Jonathan Glazer nominiran je za režiju The Zone of Interest te je vjerojatno najmanje poznato ime među petorkom, a Justine Triet jedina je žena među nominiranima. Za Anatomiju pada prošle je godine nagrađena Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu.

Dosta je to veliko razočarenje za žene, jer su i Greta Gerwig za Barbie te Celine Song za Past Lives imale osjetne šanse za nominaciju, tako da su neki spominjali da bi se moglo dogoditi, prvi puta u povijesti, da je više žena nego muškaraca nominirano u kategoriji. Ipak ništa od toga.

Jedno od najvećih iznenađenja svakako je izostanak Leonarda DiCaprija s popisa nominiranih za najboljeg glavnog glumca. Bradleyju Cooperu, kojemu je ponovno izmaknula nominacija za režiju, nije izmaknulo mjesto među najboljim glavnim glumcima, što potvrđuje da je gotovo nemoguće osvojiti obje nagrade ili uopće biti nominiran za njih (nikome u povijesti nije uspjelo trijumfirati i kao redatelj i kao glumac, makar u različitim filmovima!) te je tamo jedan od dvojice favorita, uz Cilliana Murphyja u naslovnoj ulozi J. Roberta Oppenheimera. Ako ćemo pogledati povijest, Cooper, kojemu je ovo peta glumačka nominacija, trebao bi biti u prednosti nad Cillianom, kojemu je ovo prva, ali s obzirom na veliki uspjeh Oppenheimera, Murphy je ipak favorit.

Jeffrey Wright (American Fiction) i Coleman Domingo (Rustin) nominirani su također za svoje prve Oscare, dok je Paul Giamatti nominiran drugi puta u karijeri za ulogu u The Holdovers, koja mu je donijela Zlatni globus.

Među ženama nije bilo iznenađenja. Emma Stone je glavna favoritkinja, a najveća joj je konkurencija Lily Gladstone, koja ima šansu postati prva Indijanka s osvojenim Oscarom. Francuskinja Sandra Hüller za Anatomiju pada, legendarna Anette Bening za ulogu u filmu Nyad te Carey Mulligan u Maestru zaokružuju kategoriju.

Među sporednim glumcima najviše se pričalo tijekom godine o trojici – Robertu Downeyju Jr. u Oppenheimeru, Robertu De Niru u Killers of the Flower Moon te Ryanu Goslingu u Barbie. Osim njih, iznenađujuće je nominiran Sterling K. Brown za ulogu u American Fiction, a peti nominirani je Mark Ruffalo za Poor Things, koji je mjesto zaradio ispred filmskoga kolege Willema Dafoea.

Što se sporednih glumica tiče, America Ferrera iznenađujuće je nominirana za ulogu u Barbie, a Jodie Foster ostvarila je prvu nominaciju nakon 1990-ih sporednom ulogom u Nyad. Danielle Brooks jedina je nominacija za mjuzikl The Color Purple, i to za istu ulogu za koju je Oprah Winfrey bila nominirana u originalnoj filmskoj verziji te priče iz 1985. Emily Blunt konačno je nominirana za Oscara, prvi puta u karijeri, za ulogu Oppenheimerove supruge Kitty. Ipak, najveće šanse pratitelji nagrada i kladionice daju Da’Vine Joy Randolph, do sada anonimnoj glumici koja je oduševila ulogom u filmu The Holdovers.

U scenarističkim kategorijama Greta Gerwig i Noah Baumbach kontroverzno su za scenarij filma Barbie nominirani u kategoriji adaptiranog scenarija, jer je isti „utemeljen na likovima koje je kreirala Ruth Handler“, a u toj će se kategoriji „tući“ s Christopherom Nolanom, koji je u Oppenheimeru zadužen i za scenarij tako da je ostvario tri nominacije te bi vrlo lako mogao osvojiti tri Oscara u istoj večeri, nakon što mu je zlatni kipić izmicao cijelu karijeru.

Scenarij filma Killers of the Flower Moon iznenađujuće je ostao bez nominacije – što se tiče adaptacija popis upotpunjuju American Fiction, Poor Things i The Zone of Interest.

S obzirom na to da Barbie nije u originalnome scenariju, iako je na nekim ceremonijama tu kategoriju čak i osvojio, tamo će se voditi zanimljiva borba. Bradley Cooper također je trostruko nominiran jer je koscenarist Maestra, a u ovoj su kategoriji i Past Lives i The Holdovers, a film May December iznenađujuće se barem ovdje našao među nominiranima. Ipak, Justine Triet, koja je odnijela Zlatni globus za scenarij, najveći je favorit.

Nominacije za Oscara – ostale kategorije

Što se tiče tzv. tehničkih kategorija, Oppenheimer je ovdje ostvario hrpu nominacija – kameru, montažu, zvuk, originalnu glazbu, kostimografiju, scenografiju te šminku.

Ukratko, zahvaljujući tim nominacijama postoji dobra mogućnost da Nolanov film čak i sruši rekord Titanica i Bena Hura od 11 osvojenih Oscara. Naime, svih 13 nominacija film ima u različitim kategorijama, zbog čega u teoriji može osvojiti baš svih trinaest. Osim Emily Blunt, čija bi pobjeda bila jedan od najvećih šokova u povijesti, u svim ostalim kategorijama ne bi bilo čudo da film Christophera Nolana trijumfira.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Academy (@theacademy)

Barbie je također izdominirala tehničke kategorije – nalazi se u šminci, kostimografiji i scenografiji, a ima dvije nominacije za najbolju pjesmu – I’m Just Ken koju izvodi Ryan Gosling, ali su nominirani samo njezini autori Mark Ronson i Andrew Wyatt te What Was I Made For Billie Eilish i njezinog brata Finneasa. Veliko iznenađenje je još jedna nominacija za kompozitoricu i spisateljicu tekstova Diane Warren. Glazbena legenda koja stoji iza hitova kao što su Rythm of the Night, If I Could Turn Back Time i I Don’t Wanna Miss the Thing nominirana je u kategoriji najbolje pjesme nestvarni 15. put, bez da je ikada osvojila, što je apsolutni „gubitnički“ rekord.

S obzirom na opće iznenađenje da je njezina kompozicija iz slabo zapažene komedije Flamin’ Hot uopće nominirana, čini se da će ostati „najveća gubitnica“.

Sve nominacije moguće je vidjeti na linku https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2024.