HELLO
Stipe Vukšić

Nova večer u Hollywoodu, nova dodjela nagrada, stara lica na pozornici.

U nedjelju navečer po američkom vremenu održana je 29. dodjela Critics Choice nagrada. U pitanju je ceremonija koja je još uvijek manje ugledna od nekih drugih, ali čija relevantnost raste iz godine u godinu. Za nagrade, koje se dodjeljuju za filmove (gdje komedije imaju posebnu kategoriju, ali su u konkurenciji i za ostale nagrade)  i televiziju, glasuje 600-injak filmskih kritičara iz cijelog SAD-a.

Critics Choice nagrade prošle su u znaku Barbie i Oppenheimera

Kao što se moglo očekivati, Oppenheimer Christophera Nolana pokorio je još jednu večer. Ekipa filma kući je odnijela čak osam nagrada – najbolji film, režija, glumačka ekipa, sporedni glumac (Robert Downey Jr.), najbolji snimatelj, najbolja filmska glazba, najbolja montaža i najbolji vizualni efekti. Ova posljednja je posebno zanimljiva jer je Nolan čuveno odlučio minimizirati upotrebu računalnih efekata, preferirajući praktične.

Barbie je također veliki pobjednik večeri. Film Grete Gerwig proglašen je najboljom komedijom, a osvojio je još pet nagrada – najbolji originalni scenarij, najbolju pjesmu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju i najbolju šminku i frizure. Zanimljivo je da je scenarij Gerwig i njezinog supruga Noaha Baumbacha za kritičare originalni, dok ga je Akademija proglasila adaptiranim scenarijem te će na Oscarima biti u toj kategoriji, kao i to da je za najbolju pjesmu pobijedila I’m Just Ken u izvedbi Ryana Goslinga, a ne What I Was Made For Billie Eilish, koji je na dosadašnjim ceremonijama bolje prolazio.

PROČITAJTE: Poznate dame oduševile su na crvenom tepihu Critics Choice Awardsa

Dva iznenađenja dogodila su se u kategoriji glavnoga glumca i adaptiranog scenarija. Cillian Murphy nije uspio slaviti za naslovnu ulogu u Oppenheimeru, unatoč velikoj ljubavi kritičara s filmom – u toj je kategoriji pobijedio Paul Giamatti za ulogu učitelja koji tijekom praznika ostaje u internatu s učenicima koji nisu otišli kućama u filmu The Holdovers. Isti je film pokupio i nagrade za najbolju sporednu glumicu (Da’Vine Joy Randolph) te najboljeg mladog glumca (21-godišnji Dominic Sessa u svom filmskom debiju).

Critics Choice nagrade za serije također su prošle u znaku favorita

Za adaptirani scenarij je pored većih favorita slavio American Fiction, jedan od omiljenih nezavisnih američkih filmova godine.

Emma Stone potvrdila je status favoritkinje za sve nagrade zbog svoje uloge u filmu Poor Things, te je i na ovoj ceremoniji odnijela pobjedu u kategoriji najbolje glumice.

Kritičari dodjeljuju i nagrade za televiziju, gdje su dominirala opet ista imena – Succession (drama, najbolji glumac u drami, najbolja glumica u drami), The Bear (komedija, najbolji glumac u komediji, najbolja glumica u komediji, najbolji sporedni glumac u komediji) i Beef (mini-serija, najbolji glumac, glumica i sporedni glumac u mini-seriji). U kategoriji najbolje sporedne glumice u komediji slavila je legendarna Meryl Streep za ulogu u seriji Only Murders in the Building, osvojivši svoju četvrtu nagradu od Critics’ Choicea.

druge vijesti