HELLO
Stipe Vukšić

Unatoč tome što su sama dodjela i organizacija koja je iza nje stajala posljednjih godina često u središtu skandala – od optužbi da se nominacije mogu „kupiti“ pa do problematiziranja postotka ne-bijelaca u glasačkome tijelu – Zlatni globusi i dalje se smatraju prvom značajnom filmskom ceremonijom u godini.

Zlatni globusi 2024, koji će se održati 7. siječnja, bit će 81. dodjela ovih nagrada, najstarijih holivudskih nagrada nakon Oscara, ali će označiti i prvi put da iza njih neće stajati Hollywood Foreign Press Association, koji je zbog brojnih skandala tijekom ove godine raspušten. Umjesto njih, iza ceremonije sada stoji konglomerat Eldridge Industries, koji je u sklopu reformi povećao broj članova s pravom glasa. I dalje je to u relativnome smislu prilično malo – dok za Oscare glasa više od 10 000, a za Emmyje više od 20 000 članova njima pripadajućih akademija, o Zlatnim globusima odlučuje samo 310 ljudi, što je i dalje mnogo više nego 90-ak koliko ih je bilo donedavno.

Zbog toga ove nagrade treba uzeti s rezervom kada se govori o tome kako će se nominacije i nagrade „preslikati“ na Oscare, iako dobar rezultat na Zlatnim globusima uvijek pomogne filmovima koji se nadaju Oscarima – sama dodjela Globusa održat će se dva tjedna prije nego što budu objavljene nominacije za Oscare, a gotovo dva mjeseca prije samoga glasanja koje je u zadnjem tjednu veljače.

Dobar rezultat na ovoj dodjeli često potakne Akademijine glasače da ponovno pogledaju film koji su možda već zaboravili prije nego što se odluče glasovati. Ovo je naš pregled nominacija i prognoze tko ima najveće šanse 7. siječnja otići kući s kipićem.

Zlatni globusi 2024. – filmovi

Globusi ove godine imaju dvije velike novosti. Prva je to što je odlučeno da se broj nominiranih poveća s dosadašnjih pet (kao na Oscarima) na šest, a druga je uvođenje novih dviju kategorija.

Možda najveća razlika Zlatnih globusa i Oscara jest žanrovska podjela u dvjema najvažnijim kategorijama – najboljega filma i najboljih glumaca. Dok Oscari imaju jednu nagradu za najbolji film s do 10 nominiranih, odnosno po jednu kategoriju za najboljeg glumca i glumicu, te su kategorije na Globusima podijeljene na Dramu i Komediju/Mjuzikl.

Kategorijom najbolje drame dominiraju tri velika favorita koji su već sada gotovo sigurni za oskarovske nominacije – Killers of the Flower Moon (ukupno ima 7 nominacija), Oppenheimer (ukupno 8) te Maestro (ukupno 4). Osim njih, tu je i nezavisni američki film na korejskome jeziku Past Lives, romantična drama koja je osvojila kritiku, te dva europska filma – britanska Holokaust drama na njemačkom i poljskom The Zone of Interest te francuski dobitnik glavne nagrade u Cannesu Anatomija pada. Svih šest nominiranih imaju vrlo velike šanse da se nađu među najboljim filmovima i na Oscarima, kojima su drame obično mnogo draže od komedija.

U kategoriji komedije Barbie, koja je lider s ukupno devet nominacija, najvećeg će konkurenta imati u Poor Things, pobjedniku Venecije s Emmom Stone u glavnoj ulozi. S devet nominacija, Barbie ulazi u povijest kao treći film s tim brojem nominacija na Globusima, i prvi od 1970-ih.

zlatni globusi 2024

Barbie ima rekordnih devet nominacija, uključujući one za Margot Robbie i Ryana Goslinga.FOTO: PROFIMEDIA

Tu su i tri nezavisna filma – American Fiction, dramedija o Afroameričkome piscu, novi film Alexandera Paynea The Holdovers te May December, kontroverzni film o vezi koja je započela kada je mnogo starija žena bila učiteljica mlađemu muškarcu. Popis zaokružuje film Bena Afflecka Air o nastanku Nikeove linije tenisica Air Jordan, koji je izašao početkom godine doživjevši komercijalni debakl. Najveće iznenađenje je izostanak mjuzikla The Color Purple, koji je po svim prognozama bio gotovo sigurna nominacija, a nekima i favorit cijele sezone nagrada. Druge dvije kategorije najboljih filmova su animirani film i te najbolji film ne-engleskog govornog područja. Što se tiče prve, zadnji film Japanca Hayaoa Miyazakija The Boy and the Heron te drugi nastavak Spider-verse franšize najveći su favoriti. Što se tiče druge, važno je napomenuti da je na Globusima, za razliku od Oscara, važno samo da film nije na engleskome da bi bio nominiran (dok je na Oscarima potrebno da bude na stranome jeziku te da nije američke produkcije) tako da su spomenuti Past Lives i The Zone of Interest i među nominiranima.

Redateljske i scenarističke kategorije nisu podijeljene po žanrovima, tako da se može zaključiti da će oni koji su nominirani i u njima, biti favoriti za nagrade za najbolje filmove. Bradley Cooper (Maestro), Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon), Yorgos Lanthimos (Poor Things), Christopher Nolan (Oppenheimer), Greta Gerwig (Barbie) te Celine Song (Past Lives) nominirani su u kategoriji najbolje režije, dok su za najbolji scenarij nominirani isti filmovi, uz iznimku Maestra, čije je mjesto zauzela Anatomija pada. Za razliku od Oscara i BAFTA-i, na Globusima nema tzv. tehničkih kategorija (montaža, scenografija itd.), uz iznimku najbolje glazbe i pjesme. U ovoj drugoj dominiraju pjesme iz Barbie – nominirane su i pjesme Billie Eilish i Dua Lipe, kao i I’m Just Ken, a među nominiranima su i glazbene legende Bruce Springsteen za pjesmu iz filma She Came to Me i Lenny Kravitz koji je snimio pjesmu za dramu Rustin.

Jedna od novih kategorija, čije je uvođenje izazvalo brojne kontroverzije, je ona nazvana Cinematic and Box Office Achievement, koja donosi osam nominiranih blockbustera. Tu su obje „polovice“ Barbenheimera, Spider-Verse, Super Mario film, ali i „čisti“ blockbusteri poput zadnjih nastavaka Johna Wicka, Nemoguće misije te Guardians of the Galaxy 3, kao i film Taylor Swift: Eras Tour.

Zlatni globusi 2024. – glumci

Glavne glumačke kategorije također su podijeljene na dramu i komediju. Što se tiče muškaraca, Bradley Cooper (Maestro), Leonardo DiCaprio (Killers) te Cillian Murphy (Oppenheimer) favoriti su ne samo kategorije drame nego i cijele sezone nagrada. Račune bi im mogao poremetiti Colman Domingo koji u filmu Rustin glumi stvarnu osobu, istoimenoga Afroameričkog gay aktivista. Domingo je karijeru do sada gradio uglavnom u kazalištu i na televiziji (osvojio je Emmy za ulogu u Euphoriji prošle godine), a ovaj mu film označava proboj na veliko platno.

Što se tiče glumaca u komediji, osim Paula Giamattija (The Holdovers), Jeffreyja Wrighta (American Fiction) te Matta Damona (Air), ostali nisu u filmovima koji su nominirani u drugim kategorijama, tako da su im šanse razmjerno male. Sporedni glumci imaju samo jednu kategoriju, a u njoj će se bitka voditi između dva Roberta – De Nira u Killers te Downey Jr.-a u Oppenheimeru, Ryana Goslinga u ulozi Kena te dvojca iz Poor Things Willema Dafoea i Marka Ruffala. Mladi Charles Melton (May December) također je nominiran, što mu je dosad najveći uspjeh u karijeri.

zlatni globusi 2024

Bradley Cooper za Maestra je nominiran i kao glavni glumac i kao redatelj, a Carey Mulligan nominirana je kao glavna glumica.FOTO: PROFIMEDIA

Lily Gladstone (Killers) te Carey Mulligan (Maestro) predvode nominacije u kategoriji glumice u drami. Važno je napomenuti da su obje po minutaži bile „na rubu“ stoga im je ostalo na izbor žele li da ih se nominira u glavnoj ili sporednoj kategoriji. Francuskinja Sandra Huller koja igra glavnu ulogu u Anatomiji pada mogla bi biti iznenađenje, a valja spomenuti i jedinu nominaciju za film Priscilla, koju je dobila Caliee Spaeny u naslovnoj ulozi. Što se komedije tiče, Margot Robbie u ulozi Barbie te Emma Stone u Poor Things su favoritkinje, a Fantasia Barrino, glazbenica kojoj je ovo prva uloga u životu, nominirana je za The Color Purple koji je u nominacijama podbacio.

Isti je film drugu nominaciju dobio u liku Danielle Brooks u sporednoj kategoriji, a dvije nominacije ima i drama Nyad o prvoj ženi koja je samostalno preplivala Floridski zaljev (od Kube do Floride). Nju glumi Anette Benning, a njezinu trenericu legendarna Jodie Foster. Natalie Portman (glavna) te Julianne Moore (sporedna) nominirane su za May December, a Emily Blunt, koja unatoč brojnim nominacijama na drugim ceremonijama nikada nije nominirana za nagradu Oscar, natječe se u sporednoj kategoriji za ulogu u Oppenheimeru.

Zlatni globusi 2024. – televizija

Zlatni globusi osim filmskih dijele i televizijske nagrade. Ali dok su u filmskim kategorijama tradicionalno smatrani važnim pokazateljem trendova, televizijske su uvijek bile manje popraćene. Jedan od razloga je i to što se razdoblje nagrađivanja ne poklapa s Emmyjima – dok oni nagrađuju na temelju tradicionalne TV sezone (počinje u rujnu, završava u lipnju), Globusi serije nagrađuju po principu kalendarske godine, zbog čega su neki naslovi s Emmyja 2023. (koji će se zbog štrajka održati tek 16. 1.) i ovdje prisutni, ali se među nominiranima nalaze i serije iz aktualne TV sezone koje su debitirale na jesen.

zlatni globusi 2024

Serijama dominira – što drugo nego – Succession s 9 nominacija, što uključuje po tri nominirana za glavnu mušku ulogu u drami i po tri za sporednu, a najuspješnije su komedije The Bear i Only Murders in the Building s po pet nominacija. Ova druga donijela je još jednu nominaciju legendarnoj Meryl Streep, kojoj je ovo nevjerojatna 35. nominacija (slavila je osam puta). Emma Stone na ovogodišnjoj će ceremoniji imati šansu osvojiti dva Globusa, jer nominirana je i za svoju ulogu u novoj satiričnoj seriji The Curse.

Druga nova kategorija uvedena ove godine je za najboljeg stand-up komičara na televiziji. Nominirani su Chris Rock, Ricky Gervais, Sarah Silverman, Amy Schumer, Wanda Sykes te Trevor Noah.

Puni popis nominiranih dostupan je na službenim stranicama Zlatnih globusa.

druge vijesti