HELLO
Stipe Vukšić

Već je svima poznato da je film Barbie Grete Gerwig trijumfirao na box officeu ovoga ljeta te postao najgledaniji film godine, a podjednako je omiljen i od publike i od kritike. Zbog toga se mnogi pitaju – može li Barbie iznenaditi i u ožujku odnijeti najvrjedniju nagradu u američkoj kinematografiji – titulu Oscara za najbolji film.

Za Barbie Oscari su teška misija

Ako je suditi po nedavnoj povijesti, to nije previše vjerojatno. Iako je Akademija posljednjih godina, nakon što je broj nominiranih filmova u kategoriji povećan s 5 na 10, znala nominirati i neke više komercijalne filmove, poput prošlogodišnjih Avatar: The Way of Water i Top Gun: Maverick, za najvažniju nagradu na Oscarima gotovo su isključivo pretplaćeni tzv. „art“ filmovi.

barbie oscari

Greta Gerwig oduševila je filmom Barbie.FOTO: Profimedia

Prošlo je gotovo 20 godina – od 2004. – otkako je najgledaniji film godine ujedno bio i najbolji film po izboru Akademije – tada je to bio posljednji dio trilogije Lord of the Rings: The Return of the King, koji je na toj dodjeli poharao konkurenciju te izjednačio rekord Titanica i Ben-Hura s 11 osvojenih Oscara u istoj večeri.

No nije uvijek bilo tako. U prvih 50 ceremonija Oscara, do 1976., dvanaest najgledanijih filmova godine pobjeđivalo je u konkurenciji najboljega filma – posljednji je bio Rocky. Sljedećega ljeta, u kinima se pojavio prvi nastavak franšize Star Wars, što se obično smatra početkom ere ljetnih blockbustera, velikih filmova koji su donijeli mnogo novca, ali s tim uspjehom nisu došle i nagrade.

PROČITAJTE: Je li nova tema Met Gale povezana s Kim Kardashian?

Od spomenute 1976. samo četiri filma – uz spomenuti Return of the King, to su i Rain Man, Forrest Gump te Titanic – uspjeli su biti najgledaniji film godine te pobijediti u kategoriji najboljega filma. Svaki od tih filmova bio je izrazito kulturno relevantan, a upravo je to ono što se Barbie ne može poreći. Što je zanimljivo, trenutno se čini da bi mu najveći rival trebala biti upravo druga polovica Barbenheimer duaOppenheimer Christophera Nolana.

U kojim je ostalim kategorijama Barbie konkurentan?

Scenarij filma, koji su napisali redateljica Greta Gerwig i njezin partner Noah Baumbach, smatra se jednim od najvećih favorita za nagradu – iako još uvijek nije jasno hoće li biti nominiran u kategoriji originalnog ili adaptiranog scenarija.

Greti se smiješi i još jedna – nakon one za Lady Bird iz 2017. – nominacija u kategoriji najboljeg redatelja. Film bi trebao dobiti i više nominacija u tehničkim kategorijama, poput kamere, kostimografije i scenografije.

barbie oscari

Margot Robbie i Ryan Gosling osvojili su svijet kao Barbie i Ken.FOTO: Profimedia

Što se glumaca tiče, na svojim trenutnim predviđanjima Variety drži Ryana Goslinga kao favorita za nagradu u kategoriji najboljega sporednoga glumca za ulogu Kena. U kategoriji mu je najveći rival vjerojatno Robert Downey Jr. Obojica se smatraju gotovo sigurnima za nominaciju.

Margot Robbie u ulozi Barbie, na svoju žalost, imat će mnogo teži put do nominacije. Većina stranica i kladionica koje prate utrku ne smatraju da će upasti među pet nominiranih, prvenstveno zbog snažne konkurencije, koja uključuje Lily Gladstone u Killers of the Flower Moon te Emmu Stone u Poor Things.

druge vijesti