Je li nova tema Met Gale povezana s Kim Kardashian?

Vogue je objavio temu za Met Galu 2024. Mnogi misle da se njome referiraju na skandal s Kim Kardashian.

18 studenoga 2023

nova tema met gale FOTO: Profimedia
HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Vogue je upravo objavio temu Met Gale za iduću godinu, a kao i obično, nova tema Met Gale već je izazvala gomilu rasprava. Za malo konteksta, Met Gala je mnogo više od crvenog tepiha načičkanog zvijezdama. Događaj koji se održava svakog prvog ponedjeljka u svibnju za cilj ima prikupljanje novca za Metropolitan Museum of Art.

Svake godine, poznati koji su pozvani moraju se odjenuti u skladu s unaprijed određenom temom. Ove je godine tema bio Karl Lagerfeld te su slavni odali počast kultnome dizajneru, ali i njegovoj voljenoj mački, kao što je učinio Jared Leto.

Tema za sljedeću godinu već je najavljena, a glasi: “Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode.”

Nova tema Met Gale posvećena je starim haljinama

Sada, ako se pitate što sve to znači, Vogue je uslužno objavio objašnjenje koje pruža neki kontekst – koji nema veze s Disneyjevim princezama.

Zapravo, izraz “Uspavane ljepotice” referira se na kolekciju od otprilike 50 “povijesno značajnih i estetski lijepih komada” koji su “previše krhki da bi se ikada više mogli nositi”.

Obuhvaćajući više od 400 godina modne povijesti, izložba je nadahnuta balskom haljinom od svilenog satena iz 1877. godine koju je dizajnirao Charles Frederick Worth, a članak Voguea kojim je najavljena tema uključivao je i fotografije kultnih i nevjerojatno nježnih haljina koje su kreirali Alexander McQueen i Christian Dior.

nova tema met gale

Prije dvije godine Kim Kardashian je kontroverzno obukla haljinu Marilyn Monroe na Met Galu.FOTO: Profimedia

Moda je jedna od najemotivnijih umjetničkih formi zbog svoje povezanosti s tijelom. Prožeta je sjećanjem i emocijama, a s njome se povezujemo u velikoj mjeri putem naših osjetila”, rekao je kustos Andrew Bolton u najavi teme. “Jedna stvar za koju se nadam da će ova revija aktivirati je osjetilno uvažavanje mode.”

Imajući sve ovo na umu, vrlo je vjerojatno da ćemo vidjeti slavne gošće kako pokušavaju rekreirati neke nevjerojatno delikatne haljine iz povijesti kako bi ih nosile na crvenom tepihu 6. svibnja.

Mnogi fanovi misle da je nova tema Met Gale referencija na skandal s Kim Kardashian

Naravno, cijela ova tema djeluje pomalo ironično s obzirom na apsolutnu ludnicu koja je nastala 2022. godine kada se Kim Kardashian prošetala stepenicama Muzeja noseći legendarnu haljinu od 4,8 milijuna dolara koju je nekada nosila Marilyn Monroe.

Podsjetimo, tema te godine bila je “U Americi: antologija mode”, a Kim je odlučila odjenuti haljinu koju je Marilyn nosila 1962. kada je pjevala “Happy Birthday” tadašnjemu predsjedniku (i svome ljubavniku) Johnu F. Kennedyju.

Ukrašenu haljinu izvorno je dizajnirao Bob Mackie, a Kim ju je uspjela posuditi od Ripley’s Believe It or Not! Muzeja na Floridi, gdje inače čuvaju unutar zamračenog trezora s kontroliranom temperaturom.

Marilynina haljina može se pohvaliti rekordom kao najskuplja haljina prodana na aukciji, pa ju je, kako bi je sačuvala, Kim nosila samo nekoliko minuta – presvukla se u nju prije samog crvenog tepiha, da bi je nakon uspona uz stepenice skinula i zamijenila replikom koju je nosila ostatak večeri.

PROČITAJTE: Barbie Oscari – Može li postati prvi najgledaniji film u 20 godina sa zlatnim kipićem?

Zbog povijesne vrijednosti haljine, bilo je mnogo prosvjeda što je Kim uopće dopušteno da je nosi. Reakcije su se pogoršale kada su se pojavila izvješća u kojima se tvrdilo da je haljina oštećena.

Otprilike mjesec dana nakon Meta, stranica posvećena Marilyn Monroe na Instagramu podijelila je ono za što su tvrdili da su fotografije kultne haljine snimljene prije i nakon što ju je Kim nosila. Na slikama možete vidjeti da neki kamenčići nedostaju i da ima oštećenja oko stezaljki. Također, čini se da je i šav patentnog zatvarača napet.

Nažalost za Kim, optužbama nije pomogla činjenica da je samo nekoliko tjedana prije video iz Ripley’sa pokazao da je malo nedostajalo da ne uspije nositi haljinu jer ju nije mogla zakopčati preko stražnjice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Nepotrebno je reći da su fanovi bili prilično ljutiti, optužili su Kim da je “uništila” kultnu haljinu. Obožavatelji su pozivali slavne da se ubuduće drže podalje od skupocjenih haljina.

I sada, dvije godine nakon tog jednog od najkontroverznijih trenutaka u povijesti Met Gale, čini se kao da je nova tema izložbe referencija na dramu koja se tada odvijala.

druge vijesti