HELLO
Stipe Vukšić

Jedan od najiščekivanijih filmova godine je novi film Bradleyja Coopera (48) „Maestro“ o slavnom skladatelju Leonardu Bernsteinu, ali čini se kako neće proći bez kontroverzija.

Prvi trailer za Maestra izašao je ovaj tjedan, lažni nos Bradleyja Coopera glavna je tema

Netflix je u utorak objavio prvi trailer za film “Maestro”, opisujući film kao “neustrašivu ljubavnu priču” između briljantnog skladatelja, kojeg glumi Cooper, i njegove supruge, Felicie Montealegre Cohn Bernstein, koju glumi Carey Mulligan.

Međutim ovaj je trailer ponovno pokrenuo raspravu o tzv.  “Jewfaceu”, budući da Bradley Cooper u filmu nosi veliki umjetni nos.

Film su producirali slavni redatelji Steven Spielberg i Martin Scorsese nakon što su dobili prava na projekt od glumca Jakea Gyllenhaala (koji je Židov, za razliku od Coopera), a Cooperu će ovo biti druga režija nakon hita „A Star is Born“ iz 2018.

Bradley se prvi put našao na meti kritika još prošle godine kada je na fotografijama sa snimanja filma uočeno da nosi lažni nos.

Je li lažni nos Bradleyja Coopera antisemitski stereotip?

Židovska glumica Tracy-Ann Oberman, poznata po pojavljivanjima u seriji “Doctor Who”, rekla je za Page Six: “Ako Bradley Cooper može glumiti Čovjeka-slona bez ikakve proteze, trebao bi moći glumiti Židova bez ikakve proteze, pogotovo bez „židovskog“ nosa”.

Glumica, koja trenutačno glumi ulogu Shylocka u najnovijoj britanskoj izvedbi Shakespeareovog “Mletačkog trgovca“, komedije slavnoga dramatičara koja je danas kontroverzna zbog toga što joj je glavni lik stereotipni židovski kamatar, dodala je: “Ako treba nositi protetski nos, to je, za mene i mnoge druge, ekvivalent Blackfacea ili Yellowfacea“.

Blackface i Yellowface nazivi su za danas napuštenu praksu u kojoj su bijeli glumci glumili uloge crnaca i Azijata tako što bi se obojili u crno ili žuto, a takve su uloge obično bile rezervirane za komedije koje su ismijavale manjine i njihova stereotipna obilježja.

Što se nosa tiče, veliki židovski nosevi odavno su antisemitski stereotip.

lažni nos bradleyja coopera

Cooper u filmu nosi veliki lažni prostetički nos.FOTO: Profimedia

S druge strane, glumac Joshua Malina, najpoznatiji po ulozi u seriji Zapadno krilo, rekao je za Page Six: “Ne smeta mi što Bradley Cooper izgleda kao stvarna osoba.”

Glumac je dodao: “Da sam glumac koji bi stavio veliki kukasti nos da glumi Shylocka ili nekog drugog izmišljenog Židova, mislim da bih imao problema sa širenjem uhodanog antisemitskog stereotipa“.

Židovi, zapravo, nemaju veće nosove od drugih ljudi; ali Leonard Bernstein je imao. To je za mene kraj priče”.

Još jedan ne-Židov koji ove godine glumi stvarnoga Židova je Irac Cillian Murphy u Oppenheimeru. Ipak, Oberman je rekla da joj to ne smeta, s obzirom na to da Murphy nije morao mijenjati svoj izgled protetičkim dodacima kako bi više sličio fizičaru.

druge vijesti