Martina Boss otkrila što sve koristi za podizanje imuniteta
U ovo doba sve nas zanima - kako podići imunitet i obraniti se od viroza. Evo što sve koristi poznata fitness influencerica Martina Boščić.
17 siječnja 2025
Japanci imaju izreku "hara hachi bu", što znači da treba jesti dok niste 80 % siti, a tu filozofiju prenose s koljena na koljeno.
Čini se da je svijet u posljednjih nekoliko godina poludio za japanskim matcha čajem, punim antioksidansa, no taj zeleni prah nije jedina zdrava namirnica koju japanska prehrana nudi. Japanska se prehrana bazira na svježim namirnicama, ideji vitalnosti i dugovječnosti pa nije čudo da su na tu temu napisane brojne knjige i provedena brojna istraživanja.
Ako i vi želite živjeti što zdravije, možda biste mogli posuditi nekoliko ideja od Japanaca.
View this post on Instagram
Tradicionalna japanska prehrana uglavnom se bazira na svježim i neprerađenim namirnicama, s vrlo malo rafiniranih sastojaka i šećera. Osnovne namirnice uključuju rižu, kuhano i ukiseljeno povrće, ribu i meso, a kako je Japan zapravo skupina otoka (svih 6852), njegovi stanovnici konzumiraju puno više ribe u usporedbi s drugim azijskim zemljama. Također jedu sirovu ribu u sushiju i sashimiju te dosta ukiseljene, fermentirane i dimljene hrane koja je fantastična za očuvanje zdravlja crijeva.
Soja, tofu ili svježe povrće edamame ključni su dio japanske prehrane, zajedno s raznim drugim grahoricama kao što je aduki.
Fermentirani proizvodi od soje kao što su miso i natto popularne su glavne namirnice. Natto se tradicionalno konzumira za doručak, a blagotvorno djeluje na crijeva i potiče zgrušavanje krvi.
Japanci također konzumiraju razne prirodne blagodati iz mora, ponajprije morske alge, koje su izvrsne za zdravlje, ali i lijep izgled kože. Voće se često konzumira uz doručak ili kao desert, osobito Fuji jabuke, mandarine i kaki.
Matcha, mljeveni zeleni čaj u prahu iznimno je cijenjen zbog svojih visokih antioksidativnih spojeva poznatih kao katehini, koji se povezuju s borbom protiv raka, virusa i bolesti srca.
Brojna istraživanja pokazala su da tradicionalna japanska prehrana pomaže u dugovječnosti te pozitivno utječe na smanjenje mogućnosti srčanih oboljenja, raznih bolest i moždanog udara. Budući da je japanska prehrana bogata sojom i ribom, to također može igrati značajnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Japanci također imaju najnižu stopu pretilosti među muškarcima i ženama, kao i dug životni vijek.
Otok Okinawa, u najjužnijem Japanu, ima najveći broj stogodišnjaka na svijetu, kao i najmanji rizik od bolesti povezanih sa starenjem (primjerice dijabetesa, raka, artritisa i Alzheimerove bolesti).
Japanci imaju izreku “hara hachi bu”, što znači da treba jesti dok niste 80 % siti, a tu filozofiju prenose s koljena na koljeno, još dok su djeca mala.
Ključan je i način na koji Japanci poslužuju hranu. Umjesto velikih tanjura, često jedu iz malih zdjelice dok uživaju u nekoliko različitih jela, obično riži, misu, malo ribe ili mesa, a zatim konzumiraju dva ili tri jela od povrća, koja se često poslužuju zajedno i jedu naizmjenično.
Japanci također čvrsto vjeruju u ‘fleksibilno suzdržavanje’ kada je riječ o poslasticama i grickalicama – priušte si ono što vole s vremena na vrijeme, ali u malim porcijama.
Tijekom posla upoznao je i slavnog Roda Stewarta, ali ovome David baš i nije u lijepom sjećanju.
18 siječnja 2025
Ne, niste jedini. Ovo se događa gotovo svima, evo i zašto.
17 siječnja 2025
Neven Ciganović šokirao izjavama o liftovima i kolegama iz svijeta mode.
17 siječnja 2025
Emocionalno manipuliranje je problem koji se širi u radnim okruženju i u obiteljskim odnosima, a često ga provode i djeca nad svojim roditeljima.
17 siječnja 2025
Viktorija i Dino Rađa uživaju na skijanju u Livignu, proslavljajući 25 godina ovog popularnog odredišta.
17 siječnja 2025