HELLO
Domagoj Kukec

Stres je prirodna i normalna reakcija tijela na različite situacije i izazove u okolini. To je odgovor na fizičke, emocionalne ili mentalne izazove koji zahtijevaju prilagodbu ili reakciju. Kada smo suočeni sa stresom, tijelo oslobađa hormone kao što su adrenalini i kortizol, što priprema organizam za akciju ili opasnost.

U nekim situacijama stres je koristan jer nam omogućava da budemo oprezniji i pruža nam energiju potrebnu za suočavanje s različitim situacijama. Međutim, dugotrajan ili prekomjerni stres može imati negativne učinke na tijelo i um, izazvati različite simptome poput umora, tjeskobe, razdražljivosti i smanjene koncentracije. Prolongirani stres također može povećati rizik od razvoja zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, problema sa spavanjem, depresije i drugih psihičkih problema. Važno je pravilno upravljati stresom i usvojiti strategije za smanjenje i prevladavanje stresnih situacija kako bi se očuvalo opće zdravlje i dobrobit.

Ostati smiren za vrijeme stresnih situacija može biti izazovno, ali s nekoliko tehnika i pristupa to je moguće postići.

Kada osjećamo da nemamo kontrolu nad životom, javlja se stres

Što situaciju čini stresnom?

Situacije mogu postati stresne iz različitih razloga, a svaka osoba može drugačije percipirati što je stresno u životu. No, postoje neki zajednički čimbenici koji često igraju ulogu u stvaranju stresnih situacija.

Jedan od glavnih čimbenika je nesigurnost i neizvjesnost. Kada se suočimo s nepoznatim situacijama, osjećamo se nesigurno i nezadovoljno jer ne znamo što očekivati ili kako će se situacija razvijati. To može biti posebno izraženo u trenucima kada nemamo kontrolu nad događajima ili kada se nalazimo pred novim izazovima.

Također, promjene u životu, bez obzira na to jesu li pozitivne ili negativne, mogu izazvati stres jer zahtijevaju prilagodbu i suočavanje s novim situacijama. To može uključivati preseljenje u drugi grad ili zemlju, gubitak posla, završetak veze ili bilo koji drugi oblik životnih promjena.

Osjećaj nedostatka kontrole ili sposobnosti da utječemo na situaciju također može pridonijeti stresu. Kada osjećamo da nemamo kontrolu nad svojim životom ili da ne možemo promijeniti ono što nas muči, možemo se osjećati bespomoćno i preplavljeni stresom.

Važno je spomenuti da svatko ima različite izvore stresa. Ono što jednoj osobi može biti vrlo stresno, drugoj može biti manje značajno. Također, način na koji se nosimo sa stresom može varirati od osobe do osobe. Neki ljudi imaju veću toleranciju na stres i lakše se nose s izazovima, dok drugi mogu biti osjetljiviji i brzo se preopteretiti.

Kako bismo bolje upravljali stresom, važno je razumjeti vlastite reakcije i identificirati izvore stresa u životu. Korisno je usvajati i razvijati strategije suočavanja sa stresom, kao što su vježbe opuštanja, fizička aktivnost, podrška obitelji i prijatelja, pa čak i razgovor s profesionalcima ako je potrebno. Prepoznavanje i suočavanje sa stresnim situacijama na zdrav način može pomoći u očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja te poboljšanju kvalitete života.

Isključivanje iz stresnih situacija može biti izazovno, ali postoje metode koje pomažu da se bolje nosite s tim situacijama i smanjite osjećaj stresa.

Prva metoda je prakticiranje dubokog disanja koje vam može pomoći smiriti tijelo i um te smanjiti osjećaj tjeskobe. Fokusirajte se na polagano udisanje i izdisanje, što će vam pomoći smanjiti napetost.

Druga metoda i vrlo korisna tehnika je biti prisutan u trenutku. Fokusirajte se na trenutak u kojem se nalazite, bez brige o prošlosti ili budućnosti. To će vam pomoći smanjiti stres i povećati osjećaj smirenosti.

Također, važno je izdvojiti vrijeme za sebe. Napravite pauzu od stresne situacije i pronađite vrijeme za opuštanje. To može uključivati šetnju, meditaciju, slušanje omiljene glazbe ili bavljenje hobijem.

Komunikacija ima važnu ulogu. Razgovarajte s osobom koja vam može pružiti podršku i razumijevanje. Ponekad samo dijeljenje osjećaja s nekim može osloboditi pritisak.

Ako situacija izaziva previše stresa, razmislite o postavljanju prioriteta. Fokusirajte se na ono što je važno i rješavajte jedan po jedan problem.

Nemojte zaboraviti na zdrav način života. Redovita tjelesna aktivnost, pravilna prehrana i dovoljno sna mogu vam pomoći u borbi protiv stresa.

Na kraju, ako osjećate da je stres prevelik i da ga sami ne možete prevladati, potražite pomoć od stručnjaka ili terapeuta koji vam mogu pružiti alate i tehnike za upravljanje stresom. Pametno je tražiti pomoć kada je to potrebno kako biste osigurali svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Stres možemo smanjiti razvijajući svoju kreativnost

Kreativnost u stresnim situacijama može biti važan alat koji nam omogućava da pronađemo inovativna rješenja, prevladamo izazove i prilagodimo se promjenama. Evo nekoliko načina kako kreativnost može biti korisna u stresnim situacijama:

1. Istraživanje novih pristupa: Kada se suočimo s problemom, kreativnost nam omogućuje da razmotrimo nove pristupe i perspektive. Umjesto da se zadržimo na ustaljenim načinima razmišljanja, možemo pokušati razviti nekonvencionalne ideje i rješenja.

2. Izvlačenje inspiracije iz drugih izvora: Kreativnost nam omogućava da crpimo inspiraciju iz različitih izvora, poput umjetnosti, prirode, glazbe ili književnosti. Ovo nam može pomoći da osvježimo um i pronađemo nove ideje koje nas mogu potaknuti na akciju.

3. Fleksibilnost u razmišljanju: Kreativnost nas potiče da razvijamo fleksibilnost u razmišljanju, što je posebno korisno u stresnim situacijama. Kada smo kreativni, spremniji smo prilagoditi se novim okolnostima i isprobati različite pristupe kako bismo pronašli najbolje rješenje.

4. Smanjenje napetosti i stresa: Bavljenje kreativnim aktivnostima može djelovati umirujuće i smanjiti osjećaj napetosti i stresa. To može uključivati slikanje, pisanje, sviranje instrumenta ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ispunjava.

5. Vizualizacija uspjeha: Kreativnost nam omogućuje da vizualiziramo pozitivne ishode i postignuća, što može pomoći u izgradnji samopouzdanja i motivacije za suočavanje s izazovima.

6. Timski rad i suradnja: Kreativnost potiče timski rad i suradnju, što može biti posebno korisno u stresnim situacijama gdje je potrebno zajedničko djelovanje kako bismo prevladali prepreke.

Važno je naglasiti da svaka osoba može pronaći svoj način kreativnosti i da kreativnost može procvjetati na različite načine. Bavljenje kreativnim aktivnostima i razvijanje kreativnog razmišljanja može nam pomoći da se bolje nosimo s izazovima i stresom te da pronađemo unutarnju ravnotežu u teškim situacijama.

Podijelite svoje osjećaje s bližnjima

Upravljanje stresom je ključna vještina koja nam omogućuje očuvanje mentalnog, emocionalnog i fizičkog zdravlja, posebno u zahtjevnim situacijama.

Evo još nekoliko savjeta kako se bolje nositi sa stresom:

• Zadržite pozitivan stav: Pokušajte pronaći pozitivne aspekte, čak i kad je situacija teška. Fokusiranje na optimističan pristup može smanjiti osjećaj stresa i pružiti vam snagu za suočavanje s izazovima.

Dijelite svoje osjećaje: Razgovarajte s prijateljima, obitelji ili terapeutom o svojim osjećajima. Iskren razgovor može vam olakšati pritisak i pružiti nove perspektive na vašu situaciju.

Pratite svoje misli: Postanite svjesni negativnih misli koje vas opterećuju i pokušajte ih zamijeniti pozitivnijim i konstruktivnijim razmišljanjem. Pozitivne misli vam mogu pomoći u tome.

Postavite granice: Naučite postaviti granice kako biste zaštitili svoje vrijeme i energiju od prekomjernog opterećenja. Nemojte se bojati reći “ne” kad je to potrebno.

Izbjegavajte korištenje alkohola ili droga: Unatoč privremenom olakšanju, alkohol i droge mogu pogoršati stres i uzrokovati dodatne probleme. Potražite zdrave načine za suočavanje sa stresom.

Učenje učinkovitih strategija upravljanja stresom zahtijeva vrijeme i trud, ali će vam omogućiti da se bolje nosite sa životnim izazovima. Razvijanje zdravih navika i pozitivnih pristupa može vam pomoći da se borite protiv stresa i unaprijedite svoj život.

Još neke tehnike koje mogu pomoći da se suočite sa stresnim situacijama

Mindfulness je vrsta meditacije u kojoj se usredotočujete na svjesnost onoga što osjetite u trenutku, bez tumačenja ili prosuđivanja. Prakticiranje mindfulnessa uključuje tehnike disanja koje opuštaju tijelo i um te pomažu smanjiti stres.

Previše vremena provedeno u planiranju, rješavanju problema ili razmišljanju o negativnim ili slučajnim mislima može biti iscrpljujuće. Također, može povećati vjerojatnost doživljavanja stresa, anksioznosti i simptoma depresije. Prakticiranje vježbi mindfulnessa može vam pomoći usmjeriti pažnju dalje od takvog načina razmišljanja i usmjeriti se na svijet oko vas.

Postoje mnogi jednostavni načini za prakticiranje mindfulnessa. Evo nekoliko primjera:

1. Posvetite pažnju: U svijetu punom brzine teško je usporiti i primijetiti stvari oko sebe. Pokušajte naći vremena da doživite okolinu svim osjetilima – dodir, zvuk, vid, miris i okus. Na primjer, kada jedete omiljenu hranu, uzmite vrijeme da je pomirišete, okusite i zaista uživate u njoj.

2. Živite u trenutku: Posvetite pažnju svemu što radite. Pronađite radost u jednostavnim užicima.

3. Prihvatite sebe: Tretirajte sebe onako kako biste tretirali dobrog prijatelja.

4. Fokusirajte se na disanje: Kada imate negativne misli, pokušajte sjesti, udahnuti duboko i zatvoriti oči. Fokusirajte se na svoj dah dok ulazi i izlazi iz vašeg tijela. Samo minuta sjedenja i disanja može pomoći.

Također možete isprobati strukturiranije vježbe mindfulnessa, kao što su:

Meditacija skeniranja tijela: Lezite na leđa s ispruženim nogama i rukama uz tijelo, dlanovima okrenutima prema gore. Usmjerite pažnju polako i svjesno na svaki dio svog tijela, redom, od nožnih prstiju prema glavi ili od glave prema nožnim prstima. Budite svjesni svih osjeta, emocija ili misli povezanih sa svakim dijelom tijela.

Sjedeća meditacija: Sjednite udobno s uspravnim leđima, stopalima ravno na podu i rukama u krilu. Udahnite kroz nos, usredotočite se na dah koji ulazi u vaše tijelo i izlazi iz njega. Ako vas fizičke senzacije ili misli prekinu, primijetite to iskustvo i zatim ponovno usmjerite pažnju na disanje.

Hodajuća meditacija: Pronađite mirno mjesto dugo tri do šest metara i počnite polako hodati. Usmjerite pažnju na hodanje, svjesni osjeta stajanja i suptilnih pokreta koji održavaju vašu ravnotežu. Kada dođete do kraja svog puta, okrenite se i nastavite hodati, održavajući svijest o svojim osjetima.

Još jedna od tehnika opuštanja je vizualizacija

Vizualizacija je tehnika koja uključuje mentalno stvaranje slika, scena ili situacija kako biste poboljšali emocionalno stanje i umanjili stres. Ova tehnika može biti korisna jer naš um ima moćan utjecaj na naše tijelo i emocije. Evo nekoliko načina kako vizualizacija može pomoći u smanjenju stresa:

1. Opuštanje: Vizualizacija može potaknuti opuštanje tijela i uma. Kada se usredotočite na pozitivne i smirujuće slike, kao što su prekrasni prirodni krajolici ili mirni prostori, vaše tijelo reagira smanjenjem stresa i anksioznosti.

2. Uspostavljanje kontrole: Kroz vizualizaciju možete zamisliti situacije koje su izazovne i stresne, ali umjesto da dopustite da vas preplave emocije, možete vizualizirati kako se nosite s tim situacijama na miran način. To vam pomaže osjećati se moćnije i sposobnije suočiti se s izazovima.

3. Smanjenje tjeskobe: Vizualizacija se može koristiti kako bi se smanjila tjeskoba i strahovi. Kada vizualizirate pozitivne ishode ili sebe kako uspješno prevladavate situacije koje u vama bude osjećaj tjeskobe, to može smanjiti razinu straha i nesigurnosti.

4. Kreiranje unutarnjeg mira: Vizualizacija može vam pomoći pronaći unutarnji mir i smirenost u trenucima stresa. Možete zamisliti sebe na mjestu koje vas smiruje, kao što je plaža, šuma ili mirna oaza, te osjetiti taj mir unutar sebe.

5. Fokusiranje na pozitivno: Vizualizacija potiče usmjerenost na pozitivne aspekte života. Umjesto da se usredotočite na negativne misli i stresne događaje, možete koristiti vizualizaciju kako biste aktivno stvarali i ojačavali pozitivne misli i osjećaje.

6. Jačanje samopouzdanja: Kroz vizualizaciju, možete sebe zamisliti kako uspješno obavljate zadatke ili postižete ciljeve. Ovo jača vaše samopouzdanje i vjerovanje u vlastite sposobnosti.

Važno je napomenuti da vizualizacija nije samo pasivno maštanje, već aktivna mentalna tehnika koja zahtijeva fokus i svjesnost. Redovita vježba vizualizacije može pojačati njezinu učinkovitost. Možete izvoditi vizualizaciju sami, slušajući vođene meditacije ili uživo uz pomoć stručnjaka, poput terapeuta, koji će vam pomoći razviti prilagođene tehnike vizualizacije za vaše specifične potrebe.

Evo primjera jednostavne vizualizacije koja može pomoći u smanjenju stresa:

  1. Pronađite mirno mjesto: Počnite tako što ćete se smjestiti na mirno mjesto bez ometanja. Sjednite ili lezite u udobnom položaju.
  2. Duboko udahnite: Duboko udahnite kako biste se opustili prije početka vizualizacije. Udahnite polako i duboko kroz nos, držite dah nekoliko trenutaka, a zatim polako izdahnite kroz usta.
  3. Zamislite prekrasan krajolik: Zamislite da ste na prekrasnoj plaži. Vizualizirajte pješčanu obalu, mirno more i topao sunčani dan. Osjetite miris zraka i osjetite nježan povjetarac na koži.
  4. Uključite osjetila: Pokušajte uključiti što više osjetila dok se vizualizirate. Osjetite mekoću pijeska pod svojim tijelom, čujte šum valova koji dolaze i odlaze, osjetite toplinu sunca na licu.
  5. Oslobodite se stresa: Sada zamislite kako svaki stresan osjećaj, briga ili napetost polako napušta vaše tijelo. Zamislite kako se ti negativni osjećaji pretvaraju u male čestice i nestaju u beskrajnom oceanu.
  6. Osjećajte unutarnji mir: Fokusirajte se na osjećaj unutarnjeg mira i spokoja dok sjedite na plaži. Dopustite tom osjećaju da vas preplavi.
  7. Zadržite vizualizaciju neko vrijeme: Ostanite u ovom mirnom i opuštajućem krajoliku koliko god želite. Dopustite sebi da u potpunosti uživate u trenutku.
  8. Postupno se vratite: Kada završite s vizualizacijom, polako se vratite u sadašnji trenutak. Duboko udahnite nekoliko puta i otvorite oči.

Prakticirajte ovu vizualizaciju kad god osjetite potrebu za smanjenjem stresa. Redovitom praksom možete pojačati njezinu učinkovitost i bolje upravljati stresom u svakodnevnom životu. Vizualizacija je alat koji vam je uvijek dostupan i koji možete koristiti kad god vam je potreban mir i relaksacija.

Molitva, mantra ili fraza oružje je protiv stresa

Kao i kod vizualizacije, ponavljanje kratke molitve, fraze ili mantre može biti korisna tehnika za smanjenje stresa i tjeskobe.

Kada ste pod stresom, tjeskobni ili nervozni, pronađite mirno mjesto za sebe. Sjednite ili lezite udobno. Počnite duboko disati kako biste se opustili. Ako ste religiozna osoba, možete odabrati kratku molitvu iz vaše vjerske tradicije koju ćete tiho ili u sebi ponavljati.

Ako niste religiozni ili želite koristiti nešto drugo, odaberite frazu ili mantru koja vam pruža utjehu ili vam predstavlja osjećaj sigurnosti. Na primjer, ako proživljavate panični napad, možete ponavljati riječi poput “Sve će biti u redu”, “Dobro sam”, “Mir”, “Snaga”, ili nešto slično što vam donosi osjećaj smirenosti.

Fokusirajte se na tu frazu ili mantru, usredotočite se na zvuk riječi i pustite da vas ona smiruje. Ponavljajte je polako i ritmički dok osjećate kako se vaša tjeskoba smanjuje i osjećate se sve mirnije.

Jeste li često pod stresom?

Vidi Rezultate

Loading ... Loading ...

Ostavite sve druge misli sa strane dok se usredotočujete na tu jednostavnu frazu ili mantru. Dopustite si da se potpuno posvetite ovom trenutku. Nastavite ponavljati frazu ili mantru sve dok osjećate potrebu za time.

Kada završite s ovom tehnikom, polako se vratite u sadašnji trenutak. Duboko udahnite nekoliko puta i otvorite oči. Osjećat ćete se smirenije i spremni suočiti se s izazovima koji su pred vama.

Ova tehnika ponavljanja fraze ili mantre može vam pomoći da se smirite u trenucima stresa i anksioznosti. Redovita praksa može pojačati njezinu učinkovitost i dati vam alat koji možete koristiti u različitim situacijama kad vam je potrebna podrška i umirujući utjecaj.

Zapamtite, stres je prirodna reakcija tijela na izazove u okolini, no njegova dugotrajna ili intenzivna prisutnost može imati negativne posljedice na zdravlje i izazvati simptome poput tjeskobe, umora i lošeg raspoloženja.

druge vijesti