HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Jedna od najvećih prepreka u procesu mršavljenja često je osjećaj ograničenja i nedostatak zadovoljstva iz hrane. Već vas godinama muči jedno te isto pitanje – kako smršavjeti, a pritom ne gladovati? Ovo je plan koji će vas transformirati.

Mnogi ljudi misle da je za gubitak kilograma potrebno jesti manje i odreći se omiljenih jela, no to nije uvijek slučaj. Srećom, postoje strategije koje vam omogućuju da uživate u obilnim obrocima, a istovremeno ostvarujete ciljeve mršavljenja.

Kako smršavjeti dok jedemo obilno i fino?

Prilagodite porcije

Pokušajte smanjiti veličinu porcija koje jedete, ali povećajte njihovu nutritivnu vrijednost. Tako možete pojesti veću količinu hrane, ali s manje kalorija. Na primjer, umjesto punog tanjura tjestenine, kombinirajte manju porciju tjestenine s obiljem povrća i proteinskim izvorima poput piletine ili tofua.

zdrava prehrana dijeta hello magazine croatia hrvatska kako smršavjeti a jesti obilno

Odaberite hranu bogatu vlaknima

Hrana bogata vlaknima često je manje kalorična, ali punija, što znači da će vas duže držati sitima. To uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Povećanje unosa vlakana može pomoći u kontroli apetita i smanjenju unosa kalorija.

PROČITAJTE: Zdrav desert – Mousse od čokolade i avokada koji vam neće poremetiti dijetu

Iako su zdrave masti kao što su avokado, maslinovo ulje, kokosovo ulje, riba, jaja, masline i chia sjemenke važne, previše bilo čega nikad nije dobro. Nikad ne zaboravite da je umjerenost ključna.

Pijte puno vode

Ponekad naš mozak može zamijeniti žeđ za glad. Prije nego što posegnete za hranom, popijte čašu vode i pričekajte nekoliko minuta. To može pomoći u smanjenju unosa kalorija ako ste samo žedni, a ne gladni.

Priprema: Napravite tijesto: brašno pomiješajte sa solju, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom na srednjoj brzini; kako god ga mijesili, mijesite ga najmanje 5 minuta. Zamiješeno tijesto oblikujte u kuglu, lagano ga nauljite maslinovim uljem, stavite na tanjur i prekrijte prozirnom folijom te pustite da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev: operite špinat i dobro ga posušite, ako je većih listova grubo ga narežite nožem. Dodajte namrvljeni feta sir, jaje, sol, papar i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Možete koristiti i zamrznuti špinat, ali ga jako dobro ocijedite (bolje je sa svježim). Kad je tijesto odmorilo, razrežite ga na 4 jednaka dijela pa svaki dio, jedan po jedan, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug promjera 24-26 cm, polovicu kruga nadjenite pripremljenim nadjevom, no ostavite barem centimetar praznog ruba ( ja dodam i natrgane komadiće mozzarelle za ekstra sirnu notu jer mi je to najsličniji sir onom turskom koji se divno topi i razvlači), preklopite u oblik polumjeseca, unutarnje rubove premažite s malo vode pa ih potom čvrsto zatvorite prstima, kako vam nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio van. Zagrijte tavu promjera 28 cm ili više, premažite je s malo maslinova ulja pa pecite po 3-4 minute sa svake strane, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju i tijesto ne postane lijepo hrskavo. Pečene gözleme slobodno premažite s još malo maslinova ulja ili maslaca i poslužite tople, uz krišku limuna.

Unosite proteine

Proteini su važni za izgradnju mišićne mase i održavanje osjećaja sitosti. Povećajte unos proteina u svojoj prehrani, birajući zdrave izvore poput piletine, ribe, jaja, tofua, mahunarki i orašastih plodova.

Nemojte izgubiti iz vida koliko su oni bitni za svaku zdravu prehranu. Protein je potreban kako bi vaše tijelo funkcioniralo na najbolji mogući način”, kaže stručnjakinja Lori Barrett.

Jedite sporije

Jedući polako, dajete tijelu vremena da signalizira mozgu osjećaj sitosti, što može dovesti do manjeg unosa hrane. Kako smršavjeti, a osjećati se sito? Žvačite svaki zalogaj temeljito i uživajte u okusu hrane.

Uravnotežite obroke

Pokušajte uravnotežiti obroke tako da uključuju zdrave izvore svih hranjivih tvari – proteine, složene ugljikohidrate, zdrave masti, voće i povrće. Ovo će vam pomoći da se osjećate zadovoljno i energično, a istovremeno ograničite unos kalorija.

Jedite više kada su u pitanju proizvodi (i hrana s visokim udjelom vode) i smanjite unos ultra-prerađene hrane kako biste smanjili dnevni broj kalorija i smršavili.

Priprema: Napravite tijesto: brašno pomiješajte sa solju, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom na srednjoj brzini; kako god ga mijesili, mijesite ga najmanje 5 minuta. Zamiješeno tijesto oblikujte u kuglu, lagano ga nauljite maslinovim uljem, stavite na tanjur i prekrijte prozirnom folijom te pustite da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev: operite špinat i dobro ga posušite, ako je većih listova grubo ga narežite nožem. Dodajte namrvljeni feta sir, jaje, sol, papar i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Možete koristiti i zamrznuti špinat, ali ga jako dobro ocijedite (bolje je sa svježim). Kad je tijesto odmorilo, razrežite ga na 4 jednaka dijela pa svaki dio, jedan po jedan, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug promjera 24-26 cm, polovicu kruga nadjenite pripremljenim nadjevom, no ostavite barem centimetar praznog ruba ( ja dodam i natrgane komadiće mozzarelle za ekstra sirnu notu jer mi je to najsličniji sir onom turskom koji se divno topi i razvlači), preklopite u oblik polumjeseca, unutarnje rubove premažite s malo vode pa ih potom čvrsto zatvorite prstima, kako vam nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio van. Zagrijte tavu promjera 28 cm ili više, premažite je s malo maslinova ulja pa pecite po 3-4 minute sa svake strane, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju i tijesto ne postane lijepo hrskavo. Pečene gözleme slobodno premažite s još malo maslinova ulja ili maslaca i poslužite tople, uz krišku limuna.

Budite svjesni prehrambenih navika

Ponekad jedemo iz navike, emocionalnih razloga ili dosade, a ne zbog stvarne potrebe za hranom. Pokušajte postati svjesniji svojih prehrambenih navika i raditi na tome da jedete samo kada ste zaista gladni, a ne iz drugih razloga.

Isto tako, pronađite kreativne načine na koje možete dodati više svježeg voća i povrća svojim obrocima. Na taj način dodajete vlakna koja vam pomažu da se osjećate siti dulje vrijeme. Usredotočite se na povrće bez škroba, uključujući brokulu, lisnato povrće i cvjetaču jer su niskokalorični, a bogati su vlaknima, vitaminima i mineralima.

Redovito vježbajte

Kombinacija uravnotežene prehrane s redovitim vježbanjem može biti ključna za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Vježbanje pomaže u sagorijevanju kalorija, jačanju mišića i poboljšanju metabolizma.

Uz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, moguće je jesti obilnije, a ipak smršavjeti. Važno je prilagoditi svoju prehranu i način života prema vlastitim potrebama i ciljevima te se posavjetovati s nutricionistom ili stručnjakom.

druge vijesti

nika turković

Vatrena crvena za vatrenu večer: Nika Turković dominirala crvenim tepihom u KLISAB haljini iz snova

Na spektakularnoj proslavi drugog rođendana magazina HELLO! u zagrebačkoj Laubi, gdje se okupilo gotovo 2000 uzvanika, među kojima i najveća regionalna zvijezda Severina, posebnu pažnju plijenila je mlada pjevačica Nika Turković – često prozivana „novom Severinom“ – koja je istoga dana imala dvostruki povod za slavlje: ne samo što je uživala u glamuroznoj večeri, već je predstavila i svoj novi, dugo iščekivani album.

Modne vijesti

20 svibnja 2025

dubravka švegar

Dubravka Švegar zasjenila sve u haljini vlastitog dizajna: kraljevski baršun za kraljevski nastup

Na crvenom tepihu glamuroznog HELLO! eventa u zagrebačkoj Laubi, koji je okupio gotovo 2000 uzvanika i koji je bio začinjen nastupom jedine i neponovljive Severine, pažnju fotografa, modnih stručnjaka i gostiju privukla je Dubravka Švegar, domaća influencerica i poduzetnica s besprijekornim osjećajem za stil. Njezin izlazak nije bio samo modna izjava — bio je to manifest samopouzdanja, kreativnosti i elegancije.

Modne vijesti

20 svibnja 2025

Pierpaolo Piccioli Balenciago Hello Magazine Croatia

Pierpaolo Piccioli preuzima kreativno vodstvo Balenciage

Modni svijet dočekao je vijest koja će, bez sumnje, oblikovati njegovu budućnost. Kuća Kering službeno je objavila da će talijanski dizajner Pierpaolo Piccioli preuzeti kreativno vodstvo modne kuće Balenciaga, naslijedivši Demnu, koji se u ožujku 2025. preselio u Gucci.

Modne vijesti

20 svibnja 2025