Možete je napraviti i od ostataka: Evo kako se radi slavna pita s piletinom
Nije tako teško kako se na prvu čini!
06 siječanj 2025
Ako idete u Finsku, ova jela su "MUST".
Finci su poznati po strasti prema hrani i vrlo su odani svojim kulinarskim korijenima. Unatoč tomu što imaju i nekoliko čudnih jela, postoje neke stvari koje zaista morate probati!
Donosimo finska jela koja morate probati. Finske tržnice i restorani puni su ukusnih jela, lokalnih delicija i sezonskih proizvoda koje stvarno trebate probati barem jednom!
Što je to? Krušni sir ili finski škripavi sir.
View this post on Instagram
Juustoleipä je tipičan desert sjevernog dijela Finske.
Sir možete pronaći u svim lokalnim trgovinama, a sve što trebate učiniti je zagrijati ga na tavici i poslužiti ga s umućenim brusnicama. Naravno, uz dobru šalicu kave!
Što je to? Klasični finski raženi kruh.
Bez obzira na to boravite li u luksuznom hotelu u Helsinkiju ili u kafiću u selu Tampere, uvijek će vam ponuditi finski raženi kruh od kiselog tijesta za doručak! Možda čak možete usporediti različite lokalne vrste raženog kruha ako istražujete druge nordijske zemlje.
Što je to? Krem juha od lososa.
Kremasta. Ukusna. Juha od lososa. Trebamo li reći još što?
Što je to? Karelijske pite.
Karelijske pite su finski ekvivalent talijanskoj pizzi. Ove ukusne delicije izrađene su od tijesta i punjene pire krumpirom ili rižinim pudingom. Tradicionalno se jedu s jajetom, maslacem ili drugim preljevima. Kafić [Konditoria Hopia] (http://www.konditoriahopia.fi/) u Helsinkiju svaki dan priprema svježe kolače od 1949. godine, pa ga svakako posjetite ako vam se jede jedna takva!
Što je to? Dinstani sob.
Finci uživaju u mesu soba tijekom cijele godine. Ovaj klasični recept nije popularan samo u Finskoj, već i u drugim nordijskim zemljama, iako s lokalnim varijacijama. U Finskoj se meso soba tanko nareže i dinsta u vodi, vrhnju ili pivu, poslužuje s pireom od krumpira, kiselim krastavcima i umakom od brusnica. Pravi autentični poronkäristys možete probati u restoranu Aino u Helsinkiju.
Što je to? Juha od krvavih knedli.
Ako niste obožavatelj krvavica ili sličnih jela, onda biste možda trebali izbjegavati mykyrokka, juhu od krumpira, luka, jetre, soli, papra i naravno, knedli od krvi. Ovo jelo je lokalna delicija u Savoniji u Finskoj, pa pripazite na njega na jelovnicima ako putujete onamo.
Što je to? Slani sladić.
Salmiakki je možda najpoznatija od svih navodno čudnih finskih delicija! Ovaj sladić ima okus soli salmiak (amonijev klorid). Tako je popularan u Finskoj da ćete pronaći slatkiše, alkohol, mliječne napitke, umake, sladoled, kolače i kolačiće s okusom salmiakki. Ljudi kažu da možete zaista uživati u okusu samo ako ga konzumirate od djetinjstva, ali mi kažemo probajte ga i vidite što mislite!
Luka Nižetić, jedan od najvoljenijih hrvatskih pjevača, nastupit će na Dori 2025. s pjesmom "Južina". Ova pjesma, čiji je autor sam Luka, nosi naziv prema jugi, vjetru koji donosi miris mora i sunca, simbolizirajući slobodu i strast.
07 siječanj 2025
Laurakojapjeva, pravim imenom Laura Sučec, hrvatska je glazbenica koja će nastupiti na Dori 2025. s pjesmom "NPC".
07 siječanj 2025
Jelena Radan, rođena 23. kolovoza 1974. u Zagrebu, istaknuta je hrvatska pjevačica poznata po svojoj interpretaciji portugalskog fada, glazbenog žanra koji se odlikuje melankoličnim melodijama i tekstovima. Svoj glazbeni put započela je kao tinejdžerica, pjevajući u raznim bendovima i nastupajući u zagrebačkim klubovima te televizijskim emisijama.
07 siječanj 2025
Od Kuma, preko Matrixa do Spidermana. Donosimo vam filmske zanimljivosti koje (možda) još niste čuli.
06 siječanj 2025
Irma Dragičević, poznata pod umjetničkim imenom Irma, talentirana je hrvatska pjevačica koja će se ove godine natjecati na Dori 2025. s pjesmom "Enigma".
06 siječanj 2025