NOEL oduševio novim jesenskim menijem: Bruno Vokal donosi viziju koja mijenja zagrebačku fine dining scenu
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
U osam pažljivo koreografiranih sljedova chef spaja ono što na prvi pogled djeluje nespojivo: tradiciju i modernu, rustikalnost i delikatnost, davno zaboravljene note i sasvim svježe ideje. Prvi tonovi „odjeka“ stižu u obliku dry-aged ribe u raskošnoj igri s mladim zimskim kupusom, dok je consommé od pečene paprike s prženim pestom od začinskog bilja savršeni uvod u priču o sezoni koja je tek ušla na scenu. No Vokal tu ne staje – jadranska kozica u društvu buče i mandarine otvara jedan sasvim novi putokaz jeseni, onaj koji nije ograničen bojama lišća nego mirisima juga i teksturama topline.
Jedan od najupečatljivijih trenutaka večeri nosi naziv „More i planine“ – tanjur u kojem chef spaja prepelicu s roštilja i rezance od sipe, uz gusti, duboki jus koji jelo pretvara u hommage kontrastima. Završni sljedovi jednako su promišljeni: odojak i gorka naranča pripremaju goste za desertni finale u kojem „Zelena jabuka“ i „Plutajući otok“ nose potpis modernih tehnika, ali sa zadržanom mekoćom i nostalgijom klasičnih slastica.
Degustacijski meni moguće je pratiti i biranim vinima u režiji sommeliera Kristijana Harjača ili bezalkoholnim pairingom za one koji žele potpuno drugačije iskustvo. Paralelno s glavnim jelovnikom, gosti mogu uživati i u Noel Essence, meniju od pet sljedova koji naglasak stavlja na profinjenost sastojaka i suptilnu inovaciju. A za one koji žele još jedan sloj luksuza, tu je i chefovo potpisno jelo s kavijarom koje se može dodati uz svaki meni.
Najveća novost ove sezone ipak stiže u obliku koncepta Noel Elements, a la carte opcije koja fine dining čini dostupnijim nego ikad. Gosti tako iz svakog nadolazećeg degustacijskog menija mogu odabrati dva slijeda za 75 € ili tri za 95 €, otvarajući vrata NOEL-ove gastronomije mnogo široj publici. Time restoran na adresi Popa Dukljanina 1 jasno poručuje kako želi ostati mjesto vrhunske kuhinje – ali bez elitističnih granica.
S novim chefom na čelu i hrabro definiranom vizijom, NOEL ulazi u zimu s jelovnikom koji istodobno smiruje, iznenađuje i nadahnjuje. Autumn Echo tako postaje mnogo više od sezonskog menija: postaje novo poglavlje jedne od najvažnijih zagrebačkih gastronomski priča.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Ako si ovih dana prošetala Petrinjskom, možda te već negdje između jutarnje žurbe i popodnevnog posla presreo onaj topli, domaći miris koji se ne zaboravlja. Da, to je soparnik – onaj poljički, “prvi i pravi” – koji je napokon stigao u samo srce grada. Na adresi Petrinjska 28 otvoren je Soparnik To Go, treća lokacija brenda koji su Lucija i Mario Stipetić pokrenuli tamo gdje je ova delicija i nastala – u Tugarama, u srcu Poljica.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.