HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Veljača je tradicionalno mjesec ljubavi, ali i poklada i krafni pa ne čudi što su u Hrvatskoj u drugom mjesecu krafne jedna od omiljenih poslastica. Oni koji obožavaju provoditi vrijeme u kuhinji znaju da ništa nije slađe od krafni iz vlastite radinosti, a isto tako su upoznati i s činjenicom da mnogo toga može poći po krivu. Ako mislite da još niste pronašli recept za krafne koji će raspametiti vaše ukućane, isprobajte ovaj koji je na svom Instagram profilu podijelila food influencerica Kristina Štriga, koja stoji iza poznatog profila @cellulite_factory.

Recept za krafne Kristine Štrige

S pekmezom, čokoladom ili vanilijom? Koje god da vam je omiljeno punjenje za krafne, ništa nije toliko bitno kao recept uz koji će krafne biti pahuljaste, ukusne i djelovati svježe, a ne teško, suho i masno.

PROČITAJTE: Hrvatska influencerica otkrila kako napraviti svima omiljeni doručak iz Mekića kod kuće

Kristina Štriga na svom Instagram profilu objavila je kako ona radi ovu tradicionalnu poslasticu korak po korak. Uz to je objasnila i gdje najčešće griješimo pa nemojte zaboraviti pogledati video!

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
  • 50 g vanilin šećera
  • 270 ml mlakog mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • Korica limuna
  • 30 ml ruma
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 1 l ulja, za prženje

Priprema:

  1. Pomiješajte kvasac, šećer, žlicu brašna i 100 ml mlijeka te ostavite 10 minuta. Pomiješajte brašno i sol te ga prosijte u veliku zdjelu. U zdjelu dodajte smjesu kvasca, jaje, žumanjke, ostatak mlijeka, rum i koricu limuna i promiješajte. Dodajte brašno i mijesite tijesto 7 minuta.
  2. Postepeno dodajte maslac uz konstantno miješanje. Nakon što ste dodali sav maslac mijesite još 15 minuta (vrijedi za miješenje rukama). Ako koristite mikser ili kuhinjski robot (kuka nastavak) mijesite 5 minuta prije dodavanja maslaca i 10 minuta nakon dodavanja maslaca. Što duže mijesite, više razvijate gluten i krafne će biti elastičnije.
  3. Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u nauljenu posudu i pokrijte posudu prianjajućom folijom. Ostavite tijesto da odstoji dok duplo naraste, između 60 i 90 minuta (ovisno o temperaturi prostorije).
  4. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i podijelite na komade 55-60 g (za 16-18 krafna). Svaki dio oblikujte u kuglicu. List pek papira izrežite na 16 komada i lagano nauljite svaki. Svaku kuglicu tijesta stavite na jedan komad pek papira i prebacite na lim. Pokrijte lim plastičnom folijom i ostavite krafne da se dižu 60 minuta, odnosno dok ne narastu za 2/3.
  5. Za to vrijeme zagrijete ulje na slaboj vatri na temperaturu od  oko 165 stupnjeva. Ulje je zagrijano kad se po drški kuhače koju ste umočili u ulje počnu dizati mjehurići.
  6. Krafne stavljajte u ulje tako da gornju stranu stavite prvu u ulje. Nemojte stavljati više od 3-4 krafne po turi. Poklopite lonac i pecite krafne 1,5 minutu. Otklopite i okrenite krafne. Pržite još 1,5 minutu. Vrijeme prženja prilagodite ovisno o veličini krafna.
  7. Pečene krafne vadite na cjedilo, kratko ostavite da puste višak ulja te prebacite na pladanj obložen kuhinjskim ubrusima. Ostavite krafne da se kratko ohlade. Svakoj krafni napravite rupu s pomoću drvenog štapića te ih punite nadjevom po želji.

druge vijesti