Kad su proslave u pitanju, Ribafishu je bitno jedno – da se na stolu nađe starinska torta njegove tete Zdenke. Kasandra Draganić to je otkrila u svojoj novoj objavi u kojoj je i otkrila recept tete svog partnera te pokazala kako ona radi tu tortu. Ako obožavate deserte s okusom nostalgije, ovo svakako trebate isprobati.
Recept: Starinska torta tete Zdenke
“Za svako slavlje, Ribina teta Zdenka peče tortu koju najdraži nećak obožava – tortu od naranče”, napisala je Kasandra.
“Nedavno je Riba poželio da nam da recept da je možemo spremiti i doma pa evo recepta za ovu divnu tortu!”, dodala je.
Starinska torta od naranče korak po korak
Za biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 200 grama šećera
- 200 grama mljevenih oraha
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice oštrog brašna
- 1 žličica korice limuna
Za kremu:
- 6 žumanjaka
- 3 žlice gustina
- 1 dcl mlijeka
- kora 1 velike ili dvije male naranče
- sok pola naranče
- 200 grama maslaca
- 200 grama šećera
Postupak:
- Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Dodajte ostale sastojke pa lagano izmiješajte i stavite u kalup za torte koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili namastili pa posipali brašnom.
- Teta Zdenka ovu tortu peče u kalupu od 24 cm, ali ja sam pekla u kalupu od 18 cm i pekla dvije kore koje sam prerezala.
pecite na 180° C, cca. 25 minuta. Provjerite čačkalicom nakon 20 minuta i pripazite. - Pečeni biskvit ohladite pa prerežite na pola i premažite kremom.
- Za kremu žumanjke pomiješajte s 3 žlice gustina i 1 dcl mlijeka. Naribajte koru od 1 velike ili 2 male naranče i dodajte malo soka. Sve miješajte, te stavite kuhati na paru.
- Za vrijeme kuhanja miješajte neprestano dok se krema ne zgusne. Ja sam kremu i biskvit pripremala navečer i pustila da se sve ohladi na sobnu temperaturu. Drugo jutro sam maslac (također na sobnoj temperaturi) pjenasto umutila sa 150 grama šećera i pomiješala sve s kremom.
- Filala sam tortu, na kraju je premazala ostatkom kreme, ukrasila sitno sjeckanim orasima.
- I to je to. Starinska torta od naranče tete Zdenke je bila pun pogodak!