Tražite recept za slani desert? Slana štrudla s vrganjima neće vas razočarati. Poznata hrvatska food blogerica i partnerica slavnog Ribafisha svako malo nas razveseli nekim izvrsnim receptom koji podsjeća na kuhinju naših baka. Slanu štrudlu Kasandre Draganić svakako ćemo isprobati!
Slana štrudla s vrganjima, korak po korak
“Opet sam vukla tijesto i radila štrudlu. Ovaj put slanu i s vrganjima”, napisala je Kasandra Draganić na Instagramu.
“Ova štrudla je bitna jer sam pred točno 6 godina pekla ovo za jedan događaj i time oduševila Ribafisha i ostalo je povijest”, otkrila je simpatična Kasandra uz svoj recept.
Krenimo na recept – slana pita s vrganjima
Tijesto:
0,5 kg glatkog brašna,
prstohvat soli,
2 žlice ulja,
1 žlica octa,
2 – 3 dcl mlake vode,
+ ekstra ulje za podmazivanje.
Nadjev od vrganja:
1 glavica luka,
3 češnja češnjaka,
800 grama vrganja,
sol, papar,
dvije žlice kiselog vrhnja,
1 žlica peršina,
maslinovo ulje,
100 g maslaca.
Upute za pripremu Kasandre Draganić
Tijesto za ovu štrudlu je standardno. Umijesite brašno, ulje, ocat i sol te pomalo dodajte mlaku vodu dok se ne stvori podatno mekano tijesto. Mora biti na dodir poput ušne resice, dobro ga umijesite i udarite koji put o stol. Nauljite tijesto i ostavite da odmara bar sat vremena pokriveno, a može i duže.
Pripremite nadjev da bi se na vrijeme ohladio. Sitno sjeckanu glavicu luka prodinstajte na malo ulja kojem ste dodali i 20 g maslaca. Na prodinstani luk dodajte češnjak, sol i papar (bogato s paprom, gljive ga vole). Nakon minute dodajte i vrganje i opet koji komadić maslaca ako vrganji popiju masnoću u tavi. Posolite i pustite da se dinsta dok ne nestane višak vode. Ubacite na vrganje sjeckani svježi peršin, umiješajte dvije žlice kiselog vrhnja, posolite i popaprite ako je još potrebno i pustite da se prohladi.
Nakon što ste odmorili tijesto, na dobro pobrašnjenom stolnjaku ga razvaljajte na veličinu pizze i još malo nauljite. Pustite da upije još nekoliko minuta, a zatim krenite na razvlačenje. Krenite iz sredine i vucite prema van dok vam tijesto nije ravnomjerno razvučeno preko stola. Na razvučeno tijesto rasporedite nadjev od vrganja, premažite rastopljenim maslacem prazan dio tijesta i zarolajte.
Smjestite savijače u protvan, premažite ih s još rastopljenog maslaca i pustite da se peku na 190 °C cca 30 minuta ili do prekrasne zlatne boje.
U samom srcu Zagreba, nadomak glavnog trga, nalazi se mjesto koje ove jeseni živi punim plućima. Molino Pizza & Bar postao je više od restorana – postao je simbol jedne nove gradske energije, spoj elegancije, kreativnosti i užitka koji se pamti. Njegov prostor odiše toplinom, a miris svježe pečenih pizza i zvuk smijeha ispunjavaju svaki kutak. Jesen u Molinu nije tek sezona, već doživljaj koji se živi svim osjetilima.
Na obali jezera, između mirisa kave i zvukova live glazbe, Mime’s stvara iskustvo zbog kojeg doručak postaje doživljaj, a večera – pravi gradski izlazak.
U studenom Esplanadin miksolog Vjenceslav Madić – Master Kishoni spaja najbolje od oba svijeta – ručnu izradu talijanskog gelata i umjetnost miksologije, stvarajući senzacionalne kombinacije okusa koje prkose sezoni i redefiniraju užitak.
U srcu najljepše zagrebačke ulice, novi Dežman Bistro nudi potpuno privatno iskustvo – prostor rezerviran za jedno društvo po terminu, savršen za poslovne ručkove, manje edukacije, doručke i ekskluzivne večere, uz pažljivo osmišljene menije i vinsku kartu koja rijetko koga ostavlja ravnodušnim.
U svijetu u kojem se teretane pune već od ranog jutra, a proteini se miješaju kao kava u kuhinji svakog ambicioznog muškarca, često se zaboravlja da najvažniji mišić ne raste od utega, nego od hrane. Svaka serija, svako ponavljanje, svaki znojni dlan na šipci bezvrijedan je ako tijelo ne dobije ono što mu treba – gorivo prije treninga i materijal za obnovu nakon njega. Hrana nije nagrada, nije kazna i nije dodatak. Ona je srce svakog napretka, nevidljivi alat bez kojeg ni najbolji plan ni najskuplji suplement ne mogu napraviti ono što obećavaju. Muško tijelo, pogotovo tijelo koje se bori između posla, stresa, treninga i obitelji, ne traži ekstrem – traži ravnotežu, preciznost i razumijevanje vlastitog ritma.
Zagreb ove zime diše drugačije i priprema gastronomski comeback koji obećava uzbuđenje na svakom tanjuru. Noel zatvara godinu s velikim povratkom koji donosi novu energiju i novu priču. Prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom vraća Brunu Vokala u svoju kuhinju i najavljuje novi kreativni jelovnik od 14. studenog.
U vremenu koje nas neprestano vuče naprijed, sve je više onih koji pokušavaju pronaći način da se zaustave – barem na trenutak. Među njima su i oni koji su shvatili da ravnoteža ne dolazi iz novih trendova, nego iz povratka jednostavnosti. Upravo u toj potrebi za smirenjem, sok od cikle postao je tiha revolucija među onima koji vjeruju da zdravlje nije stvar estetike, nego svakodnevnog ritma. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi, taj se ritam pronalazi u zemlji, u radu rukama i u svakom plodu koji nastane iz nje.
U mjesecu u kojem se širom svijeta ponovno otvara razgovor o muškom zdravlju, Movember se nametnuo kao više od simboličnog uzgoja brkova. Postao je ritual introspekcije, podsjetnik da briga o sebi nije luksuz nego nužnost, i trenutak u kojem se mnogi vraćaju osnovama – onim tihim, svakodnevnim odlukama koje oblikuju našu rutinu, ali i našu dobrobit. U tom se ozračju prirodno nameće i pitanje osobne njege, koje L’Occitane godinama tretira s posebnom ozbiljnošću, razvijajući proizvode koji poštuju kožu jednako kao i prirodu iz koje crpe inspiraciju. Ove jeseni upravo se ta filozofija otkriva u novom svjetlu, zahvaljujući opsežnom rebrandingu koji je brendu dao pročišćen, luksuzniji izraz, bez odricanja od onog po čemu je uvijek bio prepoznat, autentične kvalitete i promišljene nježnosti prema okolišu.
Glumica je otkrila koliko joj je teško, ali i oslobađajuće bilo izgraditi život ispočetka te ispričala emotivan trenutak kada je prvi put ušla u svoj dom kao slobodna žena.
Movember donosi razgovor o zdravlju muškaraca u brojnim kampanjama i na brojnim platformama, a ovaj mjesec donosi i neočekivanu priču o muškarcima koji ulaze u središte razgovora o ljepoti.