HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Obožavate neodoljiv tiramisu, elegantan talijanski kolač s kavom i piškotama? Ova neodoljivo ukusna poslastica izumljena je u talijanskoj pokrajini Veneto, a dolazi od riječi koja znači “podigni me”, jer sadrži kavu koja razbuđuje. Ako još niste pronašli savršen omjer sastojaka za izradu ovog deserta, recept za tiramisu Kristine Štrige, poznate hrvatske food influencerice koja stoji iza profila @cellulite_factory svakako morate isprobati.

Recept za tiramisu Kristine Štrige

Recept za tiramisu Kristine Štrige korak po korak

“Prijateljica mi je jučer poslala poruku da više nigdje ne naručuje tiramisu jer se razočara zato što nije kao moj. Pa evo vam recept da se i vaši prijatelji razočaraju”, napisala je Kristina uz recept za tiramisu koji osvaja.

Napomena: Ovo je masa za jednu posudu cca 25*20 cm, dubine oko 7 cm.

Recept za tiramisu Kristine Štrige

Sastojci:

  • 400 g piškota
  • 4 žumanjka, pazite da su jaja svježa
  • 80 g šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 2-3 žlice vode
  • 400 g mascarpone sira
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • korica naranče ili mahuna vanilije, po želji
  • oko 300 ml jače kave, turska ili moka
  • kakao, za posluživanje
  • 30-50 ml ruma (ovisno kako intenzivno volite)

Priprema:

  1. U loncu zakuhati vodu i šećer u sirup. Kad zakuha smanjiti vodu i ostaviti da kuha na laganoj vatri.
  2. Za to vrijeme u zdjeli miksajte žumanjke oko 3 minute. Polagano uz neprestano miksanje ulijevajte sirup. Ja ulijem oko 2 žlice sirupa, miksam 2 minute, opet ulijem malo sirupa i miksam i tako dok ne potrošim sirup. Smjesa sa žumanjcima će vam postati jako pjenasta i svjetla. Nakon šta ste dodali sav sirup miksajte još 5-7 minuta kako bi se krema ohladila.
  3. U drugoj zdjeli miksajte 2-3 minute mascarpone s vanilin šećerom i koricom naranče/mahunom vanilije (ja inače stavim samo vaniliju, ali sad sam htjela naranču). Dodajte 1/4 kreme od žumanjaka i umiksajte u sir. Ostatak kreme od žumanjaka nježno špatulom umiješajte u mascarpone.
  4. U trećoj zdjeli izmiksajte vrhnje u mekani šlag (pazite da ne premiksate!). Sad taj šlag nježno špatulom umiješajte u mascarpone i jaja.
  5. Kavu prelijte u zdjelicu i dodajte rum (ja sam ovaj put koristila liker od naranče). Kratko umočite piškote u kavu i slažite ih u pekač u jednom sloju. Rasporedite polovicu kreme te preko nje rasporedite ostatak namočenih piškota.
  6. Završite slasticu kremom koju zagladite po površini. Ostavite u hladnjaku preko noći. Prije serviranja posipajte kakaom.

 

Dobar tek!

druge vijesti