HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Mladi hrvatski kipar Teo Herceg, poznat pod umjetničkim imenom Pronus, nedavno je osvojio međunarodnu umjetničku scenu svojom sudjelovanjem na izložbi “The Beyond Borders”, održanoj od 11. do 13. listopada 2024. godine, u prestižnom Europskom muzeju moderne umjetnosti (MEAM) u Barceloni. Nakon uspjeha na prošlogodišnjem Londonskom bijenalu, ovaj poziv predstavlja još jedan važan iskorak u njegovoj karijeri te dodatno potvrđuje značaj Pronusovih radova na globalnoj umjetničkoj sceni.

U razgovoru o svom iskustvu, Herceg je istaknuo: „Neizmjerno sam zahvalan i počašćen što sam tek jedan od nekoliko kipara koji su dobili priliku sudjelovati na izložbi ‘The Beyond Borders’ u tako prestižnom prostoru, kao što je MEAM u Barceloni. Ovaj poziv za mene je ne samo priznanje za moj dosadašnji rad, već i iznimna prilika da međunarodnoj publici predstavim svoj kip ‘Kao za broš’. Uzbuđen sam što ću biti dijelom ove inspirativne izložbe i radujem se novim iskustvima i susretima s kolegama umjetnicima iz cijeloga svijeta.“

Teo Herceg

Izložba “The Beyond Borders” okupila je 40 umjetnika iz cijelog svijeta, većinom slikara, te predstavila bogatstvo stilova, tehnika i vizija. Cilj izložbe je preispitati tradicionalna ograničenja umjetnosti i potaknuti dublje i šire razumijevanje umjetničkog izraza. Kroz raznolike radove, izložba teži povezivanju kultura, ideja i perspektiva, ističući kako je umjetnost univerzalni jezik koji nadilazi fizičke i konceptualne granice. Osim toga, “Beyond Borders” predstavlja poziv na istraživanje beskonačnih mogućnosti umjetnosti te prepoznavanje snage kreativnosti koja povezuje ljude iznad njihovih razlika.

Teo Herceg

O Teu Hercegu – Pronusu

Rođen 1998. godine, Teo Herceg već je ostvario značajan uspjeh u svijetu umjetnosti, privlačeći pažnju umjetničke zajednice svojim jedinstvenim stvaralačkim izričajem. Njegovo umjetničko obrazovanje uključuje stjecanje titule magistra kiparstva 2022. godine, nakon što je prethodno završio diplomski studij kiparstva 2021./2022. godine i stekao titulu Baccalaureusa kiparstva 2021. godine. Ova priznanja, uključujući izbor na svjetski poznate umjetničke manifestacije poput londonskog bijenala, predstavljaju iznimno važne trenutke u njegovoj karijeri.

Herceg je sudjelovao na brojnim izložbama, radionicama, suradnjama i natjecanjima diljem Hrvatske i inozemstva. Među istaknutim događanjima su skupna izložba “16. trijenale zagorskog suvenira” u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, grupna žirirana izložba “Kult Ružnoće” u Galeriji HDLU Istre, te grupna žirirana izložba “FLU-FLUXUS: Hard Rains’ A-gonna Fall” u Kulturnom centru Travno – Galeriji Atomsko Sklonište. Također, održao je samostalnu izložbu “Nevere” u Galeriji Kraluš u Svetom Ivanu Zelini.

Herceg je sudjelovao i u prestižnim izložbama poput skupne izložbe novih članova ULUPUHA u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, a postao je članom Udruge N/A u travnju 2022. godine te članom ULUPUH-a u rujnu 2021. godine. Pored umjetničkih uspjeha, Herceg je stekao vrijedno radno iskustvo u Ljevaonici Umjetnina ŠEB, gdje je sudjelovao u izradi kalupa, odlijevanju figura u vosak, pripremi za lijevanje metala te cizeliranju i završnoj obradi.

Teo Herceg, kroz svoje radove i sudjelovanja na međunarodnim izložbama, nastavlja graditi svoj umjetnički put, potvrđujući značaj i utjecaj mladih umjetnika u suvremenom svijetu. Njegova strast prema kiparstvu i kreativnosti, zajedno s njegovim inovativnim pristupom, zasigurno će doprinijeti daljnjem razvoju i obogaćivanju umjetničke scene, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njenih granica.

Teo Herceg

druge vijesti

zagreb film festival

Boris T. Matić za HELLO!: “Neskromno mogu tvrditi da smo jako utjecali na promociju hrvatskog filma vani”

"Najteže je bilo pred 5 godina kada je gradonačelnik s preko 200 optužnica čije ime ne volim izgovarati, bespotrebno zbog nekih tuđih privatnih interesa zatvorio naš dom kino Europa kojeg smo uspješno vodili 11 godina i za što smo dobili nagradu kao najbolje art kino u Europi – svojevrsnog kino Oscara, a onda se ubrzo dogodila i pandemija, potres, jačanje streaming platformi što je izazvalo pojavu jako puno izazova koji su mogli uzdrmati ZFF."

Glazba/Festivali

18 listopada 2024