Nema ništa bolje od dobrog noćnog provoda – do sljedećeg jutra, kada se probudite s najgorim mamurlukom na svijetu. Ali do dana kada netko izmisli čudotvoran lijek, najbolja prevencija mamurluka je (nažalost) prestati piti alkohol – ili barem uvesti pažljiviji pristup pijenju.
Ako još niste spremni odreći se alkohola, postoje neki savjeti i trikovi koje možete pokušati pomoći da se osjećate manje neugodno ujutro. Tajna? Vaša prehrana.
Da, stručnjaci kažu da ako odaberete pravu hranu prije izlaska, obrok koji ste konzumirali prije pijenja može vam pomoći da ostanete hidrirani, siti i (nadajmo se) otupite svaki nadolazeći mamurluk. Međutim, odaberete li pogrešnu hranu prije pijenja, mogli biste se sljedeći dan osjećati još više napuhnuto, tromo i pokvareno.
Ovo je hrana koju preporučuju stručnjaci:
Pijte puno vode
Prije izlaska navečer, tijekom dana nastojte popiti najmanje dvije litre vode. Također preporuka je da prije samog izlaska, uz večeru popijete pola litre vode. Ljudi, ključno je ostati hidriran!
Možete čak dodati i krišku limuna za dodatno poboljšanje zdravlja – jetra obožavaju limun.
Pijte voćni sok ili kombuchu
Osim toga, mogli biste popiti čašu voćnog soka kako biste održali razinu vitamina C (budući da je vitamin C jedan od hranjivih tvari koje alkohol iscrpljuje) ili kombuchu – fermentirani čaj koji pogoduje crijevima. Također bi i probiotik, poput kefira, mogao dati vašem mikrobiomu poticaj prijateljskim bakterijama, kao i pomoći vam da obložite želudac i usporite stopu apsorpcije alkohola u vašoj krvi.
Natrpajte se (zdravim) mastima
Hrana s većim udjelom masnoće dulje ostaje u želucu – dakle, što je trbuh dulje ‘obložen’, to će se alkohol sporije apsorbirati u krv (i nadamo se da je manja vjerojatnost da ćete se sljedećeg jutra osjećati kao da ste umrli).
Sushi, ramen, miso juha, kimchi i pomfrit, koji su osnova mnogih azijskih kultura, idealni su za jačanje crijevnih bakterija. Ako jedete kod kuće, pokušajte potražiti recept za miso smeđu rižu i losos, pečenje s rezancima od tofua ili, kao alternativu za vegane, tofu ramen.
Dodajte neke sastojke koje jetra voli
Kurkuma, cimet, kelj, brokula, cikla, avokado i limun fantastične su namirnice koje pomažu u održavanju jetre, stoga nije loše pojesti ih dosta tijekom dana prije nego što odete u izlazak.
U studenom Esplanadin miksolog Vjenceslav Madić – Master Kishoni spaja najbolje od oba svijeta – ručnu izradu talijanskog gelata i umjetnost miksologije, stvarajući senzacionalne kombinacije okusa koje prkose sezoni i redefiniraju užitak.
U srcu najljepše zagrebačke ulice, novi Dežman Bistro nudi potpuno privatno iskustvo – prostor rezerviran za jedno društvo po terminu, savršen za poslovne ručkove, manje edukacije, doručke i ekskluzivne večere, uz pažljivo osmišljene menije i vinsku kartu koja rijetko koga ostavlja ravnodušnim.
U svijetu u kojem se teretane pune već od ranog jutra, a proteini se miješaju kao kava u kuhinji svakog ambicioznog muškarca, često se zaboravlja da najvažniji mišić ne raste od utega, nego od hrane. Svaka serija, svako ponavljanje, svaki znojavi dlan na šipci bezvrijedan je ako tijelo ne dobije ono što mu treba – gorivo prije treninga i materijal za obnovu nakon njega. Hrana nije nagrada, nije kazna i nije dodatak. Ona je srce svakog napretka, nevidljivi alat bez kojeg ni najbolji plan ni najskuplji suplement ne mogu napraviti ono što obećavaju. Muško tijelo, pogotovo tijelo koje se bori između posla, stresa, treninga i obitelji, ne traži ekstrem – traži ravnotežu, preciznost i razumijevanje vlastitog ritma.
Zagreb ove zime diše drugačije i priprema gastronomski comeback koji obećava uzbuđenje na svakom tanjuru. Noel zatvara godinu s velikim povratkom koji donosi novu energiju i novu priču. Prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom vraća Brunu Vokala u svoju kuhinju i najavljuje novi kreativni jelovnik od 14. studenog.
U vremenu koje nas neprestano vuče naprijed, sve je više onih koji pokušavaju pronaći način da se zaustave – barem na trenutak. Među njima su i oni koji su shvatili da ravnoteža ne dolazi iz novih trendova, nego iz povratka jednostavnosti. Upravo u toj potrebi za smirenjem, sok od cikle postao je tiha revolucija među onima koji vjeruju da zdravlje nije stvar estetike, nego svakodnevnog ritma. Na obiteljskom gospodarstvu OPG Rossi, taj se ritam pronalazi u zemlji, u radu rukama i u svakom plodu koji nastane iz nje.
Jesensko popodne u Zagrebu nosi svoje vlastite mirise, mješavinu svježeg lišća i laganog dimnog dima iz obližnjih pekarnica, ali u srcu grada, iza staklenih vrata Molino Pizza & Bara, događa se priča o promjeni okusa koja podiže ritam svih osjetila. Tri nove pizze, svaka s pažljivo odabranim sezonskim namirnicama, poput vrganja, buče i roast beefa sa smokvama, ne slijede prolazne trendove, nego grade vlastiti jezik gastronomskog izražaja koji poziva na otkrivanje, kušanje i promišljanje. Jesenska pizza u Zagrebu ovdje dobiva novo značenje, od onih prvih zalogaja toplog tijesta do posljednjeg traga sira koji se lagano topi i miješa s bogatim kremama i začinima.
U svijetu u kojem je zdravlje postalo trend, teško je razlikovati ono što doista vrijedi od onoga što traje tek dok ne prođe sezona. U tom moru obećanja i prolaznih formula, hladno prešani sokovi OPG-a Rossi pojavljuju se kao tiha suprotnost svemu što je nametnuto. Nastali su iz zemlje, iz rada i iz ideje da tijelo ne traži savršenstvo, nego ravnotežu. Njihova priča ne počinje u laboratoriju, nego u polju, i ne završava etiketom, nego trenutkom u kojem prvi gutljaj podsjeti na okus koji ne pokušava impresionirati – samo vratiti smisao.
Zvijezda filma It Ends With Us podnijela je dokumente u kojima navodi da joj je redatelj Justin Baldoni nanio ogromnu financijsku i reputacijsku štetu.
U studenom Esplanadin miksolog Vjenceslav Madić – Master Kishoni spaja najbolje od oba svijeta – ručnu izradu talijanskog gelata i umjetnost miksologije, stvarajući senzacionalne kombinacije okusa koje prkose sezoni i redefiniraju užitak.
Ako itko zna kako spojiti modni bunt, eleganciju i dozu umjetničkog izraza u jednom outfitu – to je Ljupka Gojić Mikić. Na nedavnom događanju posvećenom domaćoj modi, najpoznatija hrvatska manekenka i uspješna poduzetnica ponovno je pokazala zašto se njezino ime već godinama veže uz autentičnost i besprijekoran stil.