Ne znate kuhati? Nema problema! Evo nekoliko neodoljivih ideja kojima ćete razveseliti svakog gosta
Koliko god se trudili, ni slana ni slatka jela ne idu vam od ruke, a ako ćete biti iskreni, dug boravak u kuhinji ne predstavlja vam baš nikakvo zadovoljstvo? To ne znači da ne možete iznenaditi goste šarmantnim dekoracijama!
Koga ne bi razveselila pizza s cvjetovima od mozzarelle ili pak ljupki sendviči s bubamarama od cherry rajčica? Ovakvi šarmantni zalogaji nisu rezervirani samo za dječje tulume već mogu biti pravo osvježenje na uskršnjem stolu, na ženskom brunchu ili simpatičan dodatak rođendanskoj proslavi koja je dogovorena u posljednji čas. To što ne volite ili ne znate kuhati, ne znači da ne možete briljirati u ulozi domaćina. Ove jestive dekoracije od povrća vrijedi naučiti raditi!
Jestive dekoracije od povrća koje će oduševiti baš svakoga
Ove zgodne jestive dekoracije od povrća zaista nije teško napraviti, a vjerojatno sve sastojke već imate u svom hladnjaku. Cherry rajčice, paprike u žarkim bojama i rotkvice predstavljaju povrće od kojih se lako mogu izraditi prava mala umjetnička djela, dok zeleno povrće poput celera može poslužiti za detalje. Crne masline i grožđice kao stvorene su za izradu detalja poput točkica i oči životinja.
Jestive dekoracije lako možete napraviti i uz pomoć gotovih marshmallow kolačića, mozzarella sira ili narezaka složenih u cvjetne pupoljke.
Donosimo četiri zgodna prijedloga koji će razvedriti stol u vašem domu, bez obzira na to pripremate li doručak, brunch, ručak ili večeru.
Ribice s tikvicama
Kupite gotovo razvaljano lisnato tijesto, izrežite ga u obliku riba, dodajte “ljuskice” od narezanih tikvica ili cherry rajčica, premažite razmućenim jajetom i zapecite prema uputama. Dobar tek!
Sendviči s tulipanima
Narežite kruh na šnite i premažite ih omiljenim krem sirom ili ribljom paštetom. Od cherry rajčica napravite tulipane, a uz pomoć celera dodajte stapke i listiće. Ukusno i neodoljivo!
Cvjetna pizza
Na kupljeno tijesto stavite umak od rajčice, i po želji šunku, a zatim naslažite mozzarellu u obliku cvjetova i u svaki umetnite prerezanu cherry rajčicu. Zapecite, poslužite i uživajte u komplimentima.
Sendviči s bubamarama
Ovo je zaista stari trik, ali uvijek pali. Prepečene (ili obične) kriške kruha premažite s malo pesta, dodajte krišku mozzarelle ili nekog drugog sira i list bosiljka, a zatim dodajte bubamare koje ste izradili uz pomoć cherry rajčica i crnih maslina.
Ako želite nešto drugačije, izradite sendviče s trešnjama.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.