Trešnje su i slatke i kisele u isto vrijeme, a uz to što se mogu jesti sirove, idealne su i kao dodatak u kolačima. Bogate su vitaminima, posebice vitaminom C, A i K. Uz to sadrže i brojne antioksidanse koji povoljno utječu na zdravlje.
Trešnje su superhrana koja regulira san
Također, u trešnjama se nalazi velika količina prirodnog melatonina, odnosno hormona koji regulira san.
Trešnje su stoga idealne za ljude koji pate od insomnije. Osobe koje uzimaju umjetne dodatke prehrani za spavanje, kao i melatonin u obliku dodatka prehrani, mogli bi imati koristi od jedenja trešnji prije spavanja. Visoka razina prirodnog melatonina mogao bi unaprijediti kvalitetu i trajanje sna.
Uz navedeno, trešnje, sokovi i smoothieji od trešanja snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi. LDL, odnosno loši kolesterol je krivac za većinu srčanih udara. Smanjujući razinu LDL kolesterola, trešnje mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Još jedna prednost trešanja je smanjenje triglicerida, što može pomoći smanjenju upale kod masne jetre.
Trešnje imaju i visoku kiselost, kao i nizak glikemijski indeks, što znači da ne dovode do naglog povećanja šećera u krvi. Koža trešanja ima visok udio ugljikohidrata, što ih čini dobrom hranom za osobe koje pate od dijabetesa tipa II.
Uz sve navedeno, trešnje mogu pomoći i kod artritisa jer imaju protuupalna svojstva, stoga i blokiraju receptore boli. Osim što imaju protuupalna svojstva, idealan su izbor za pacijente s osteoporozom budući da zbog svojih antioksidativnih svojstava štite od oštećenja stanica.
Ovo voće može ublažiti bolove uzrokovane artritisom te gihtom. Još je važnija činjenica da trešnje imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.