HELLO
Stipe Vukšić

Špageti, tjestenina s pestom, bruskete s češnjakom, rižoto, salata caprese, predivne lasagne, a tek pizzaTalijanska kuhinja uistinu je dostojna svakog priznanja!

Ako postoji država na koju nam je prva asocijacija kuhinja, to je vjerojatno Italija. Od različitih vrsta tjestenine do svima omiljene pizze, Talijani su svijetu dali brojne gastronomske poslastice.

Talijanska kuhinja uskoro bi mogla biti prepoznata kao kulturna baština

Sada bi to mogao potvrditi i UNESCO, s obzirom na to da je krajem ožujka talijanska vlada
uputila službeni prijedlog da se njihova kuhinja upiše na poznati popis Svjetske nematerijalne
kulturne baštine.

Talijanska kuhinja kao nematerijalna kulturna baština – zvuči sasvim pravedno

Kampanja za uvrštavanje talijanske kuhinje na popis započela je 2020, a predvodi je
Maddalena Fossati, glavna urednica gastromagazina La Cucina Italiana, dok pokret
podržavaju svjetski poznati talijanski chefovi kao što su Massimo Bottura, Davide Oldani i
Antonia Klugmann.

Nije ovo prvi put da je talijanska kuhinja na radaru UNESCO-a. Na popis je 2017. dodan
poseban način pripremanja pizze – napolitanski Pizzaiuolo. Prema službenoj definiciji
UNESCO-a pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća prakse, predstave, izraze, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i pripadajuće kulturne prostore, koje zajednice, skupine i, u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine.

Talijani će morati još malo pričekati…

Odluka o novim uvrštenjima na popis neće biti donesena prije prosinca 2025., tako da
talijanska vlada ima još mnogo vremena za svoju kampanju.

Nakon čitanja ovog članka baš vam se jede talijanska kuhinja? Isprobajte ovaj hit recept za tjesteninu koji predlaže Martha Stewart, koji možete pripremiti u samo 20 minuta.

Još vijesti iz svijeta hrane, putovanja, mode, ljepote, filma, showbiznisa i s kraljevskih dvora, čitajte na Hello! Croatia. 

druge vijesti