HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Sigurni smo da ste i vi više puta u nekoj seriji ili filmu vidjeli kako glavni lik razbija vrh pite sa sirom i s veseljem se baca na to popularno jelo te pomislili – mmm, ovo je sigurno jako fino! Pita s piletinom stvarno je jako ukusna, no u Hrvatskoj se rijetko priprema pa mnogi ideju o tom slanom obroku ostavljaju po strani.

Pita s piletinom

Ako volite topla, utješna jela i veliki ste fan piletine, pita s piletinom mogla bi biti baš po vašem ukusu, tim više ako je grašak s noklicama jedno od vaših omiljenih jela.

Što je zapravo pita s piletinom?

Pita s piletinom prema originalnom receptu radi se od domaćeg tijesta za pite, no neki je rade iz uz kupovno tijesto pa čak i lisnato tijesto.

PROČITAJTE: Recept za najfinije originalne švedske okruglice od mesa

Najvažniji sastojak je, naravno smjesa koja ide u samu pitu, a koja se sastoji od kuhane piletine, luka, graška, mrkvica, brašna, vrhnja, začina i pilećeg temeljca.

Pita s piletinom

Mi vam donosimo recept poznatog portala Delish.

Najvažnija stvar pri izradi pite od piletine?

Nadjev ne smije biti prerijedak jer će se dno pite natopiti tekućinom, a to nije poželjno.

Pita s piletinom

Pita od piletine: kako je napraviti korak po korak

Sastojci:

Tijesto za pitu ili lisnato tijesto

Za nadjev:

110 grama neslanog maslaca
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
2 velike mrkve, oguljene, sitno nasjeckane
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
60 grama višenamjenskog brašna, plus još malo za površinu
700 ml pilećeg temeljca ili pileće juhe
250 ml kiselog vrhnja
165 grama smrznutog graška
4 pileća prsa bez kostiju i kože, poširana, narezana na kockice
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 žličice nasjeckanih listova svježeg timijana
Svježe mljeveni crni papar
Sol
1 veće jaje, lagano tučeno

Pita s piletinom

Postupak:

Nakon što ste napravili tijesto ili se odlučili za gotovo, pustite ga da odstoji u hladnjaku, a vi krenite na pripremanje nadjeva.

  • U velikom loncu na srednjoj vatri otopite maslac.
  • Dodajte luk i mrkvu i kuhajte uz povremeno miješanje dok povrće ne počne omekšavati, oko 10 minuta.
  • Umiješajte češnjak, zatim umiješajte brašno i kuhajte, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane zlatna i ne počnu se stvarati mjehuri, oko 3 minute.
  • Postupno umiješajte temeljac.
  • Zakuhajte i kuhajte uz povremeno miješanje dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
  • Maknite s vatre i umiješajte vrhnje, zatim dodajte piletinu, grašak, peršin i majčinu dušicu te začinite solju i paprom.
  • Neka se ohladi.
  • Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte na 190 stupnjeva.
  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan disk tijesta u veliki krug debljine oko 1/4″.
  • Premjestite ga u duboku posudu za pitu od 9″ i dodajte nadjev.
  • Razvaljajte drugi krug tijesta na veliki krug debljine oko 1/4″. Rasporedite na vrh nadjeva.
  • Pritisnite rubove gornjeg i donjeg kruga tijesta zajedno.
  • Oštrim nožem ili kuhinjskim škarama odrežite rubove tijesta, ostavljajući oko 1/ 4″ ruba
  • Preklopite višak tijesta ispod tijesta na gornji rub kalupa za pite
  • Premažite vrh tijesta razmućenim jajetom. Koristeći nož za guljenje, izrežite 4 mala
  • proreza na vrhu kore.
  • Pospite s malo soli.
  • Pecite pitu dok kora ne porumeni, oko 45 minuta.
  • Ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije posluživanja.

Pita s piletinom

Dobar tek!


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025