Sigurni smo da ste i vi više puta u nekoj seriji ili filmu vidjeli kako glavni lik razbija vrh pite sa sirom i s veseljem se baca na to popularno jelo te pomislili – mmm, ovo je sigurno jako fino! Pita s piletinom stvarno je jako ukusna, no u Hrvatskoj se rijetko priprema pa mnogi ideju o tom slanom obroku ostavljaju po strani.
Ako volite topla, utješna jela i veliki ste fan piletine, pita s piletinom mogla bi biti baš po vašem ukusu, tim više ako je grašak s noklicama jedno od vaših omiljenih jela.
Što je zapravo pita s piletinom?
Pita s piletinom prema originalnom receptu radi se od domaćeg tijesta za pite, no neki je rade iz uz kupovno tijesto pa čak i lisnato tijesto.
Najvažniji sastojak je, naravno smjesa koja ide u samu pitu, a koja se sastoji od kuhane piletine, luka, graška, mrkvica, brašna, vrhnja, začina i pilećeg temeljca.
Mi vam donosimo recept poznatog portala Delish.
Najvažnija stvar pri izradi pite od piletine?
Nadjev ne smije biti prerijedak jer će se dno pite natopiti tekućinom, a to nije poželjno.
Pita od piletine: kako je napraviti korak po korak
Sastojci:
Tijesto za pitu ili lisnato tijesto
Za nadjev:
110 grama neslanog maslaca
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
2 velike mrkve, oguljene, sitno nasjeckane
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
60 grama višenamjenskog brašna, plus još malo za površinu
700 ml pilećeg temeljca ili pileće juhe
250 ml kiselog vrhnja
165 grama smrznutog graška
4 pileća prsa bez kostiju i kože, poširana, narezana na kockice
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 žličice nasjeckanih listova svježeg timijana
Svježe mljeveni crni papar
Sol
1 veće jaje, lagano tučeno
Postupak:
Nakon što ste napravili tijesto ili se odlučili za gotovo, pustite ga da odstoji u hladnjaku, a vi krenite na pripremanje nadjeva.
U velikom loncu na srednjoj vatri otopite maslac.
Dodajte luk i mrkvu i kuhajte uz povremeno miješanje dok povrće ne počne omekšavati, oko 10 minuta.
Umiješajte češnjak, zatim umiješajte brašno i kuhajte, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane zlatna i ne počnu se stvarati mjehuri, oko 3 minute.
Postupno umiješajte temeljac.
Zakuhajte i kuhajte uz povremeno miješanje dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
Maknite s vatre i umiješajte vrhnje, zatim dodajte piletinu, grašak, peršin i majčinu dušicu te začinite solju i paprom.
Neka se ohladi.
Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte na 190 stupnjeva.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan disk tijesta u veliki krug debljine oko 1/4″.
Premjestite ga u duboku posudu za pitu od 9″ i dodajte nadjev.
Razvaljajte drugi krug tijesta na veliki krug debljine oko 1/4″. Rasporedite na vrh nadjeva.
Pritisnite rubove gornjeg i donjeg kruga tijesta zajedno.
Oštrim nožem ili kuhinjskim škarama odrežite rubove tijesta, ostavljajući oko 1/ 4″ ruba
Preklopite višak tijesta ispod tijesta na gornji rub kalupa za pite
Premažite vrh tijesta razmućenim jajetom. Koristeći nož za guljenje, izrežite 4 mala
proreza na vrhu kore.
Pospite s malo soli.
Pecite pitu dok kora ne porumeni, oko 45 minuta.
Ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije posluživanja.