Ovaj recept je jednostavan za pripremu, napravljen od jednostavnih sastojaka, ukusan je, ali ne previše sladak. Savršen je za uživanje kod kuće dok gledate blagdanske filmove ili ukrašavate božićno drvce. Kava s pepermintom oduševit će svakog kavoljupca koji u blagdanskim danima voli eksperimentirati s okusima.
Božićna kava s pepermintom: Evo kako je napraviti
Recept je ustvari kopija Starbucksovog recepta samo je ova verzija nešto zdravija zbog manje šećera. Iako postoji sitna razlika u sastojcima, okus je gotovo identičan. Za pripremu je potrebno 5 minuta i savršen je napitak za blagdansko vrijeme.
Evo recepta za ovu domaću Pepermint Mochu:
Sastojci:
1-2 šalice espresa ili 1/2 šalice gorko pripremljene kave
1 žlica kakao praha
1 žlica javorovog sirupa ili drugog zaslađivača poput meda, agavinog sirupa ili običnog šećera
1/8 žličice ekstrakta peperminta
1 šalica mlijeka po vašem izboru (kravlje, sojino, bademovo, zobeno ili indijsko mlijeko)
Smrvljeni candy cane štapići i šlag na vrhu (opcionalno)
Upute:
Skuhajte 1-2 šalice espresa ili pripremite 1/2 šalice gorke kave.
U malom loncu na srednje jakoj vatri dobro izmiješajte kakao prah, javorov sirup (ili odabrani zaslađivač) i ekstrakt peperminta dok se dobro ne sjedine.
Polako ulijevajte mlijeko dok neprestano miješate smjesu.
Zagrijavajte smjesu dok ne bude vruća, ali pazite da ne prokuha, povremeno miješajući kako bi se sve dobro sjedinilo.
Nakon što se smjesa zagrije, maknite je s vatre i ulijte je u šalicu.
Ulijte pripremljeni espresso ili kavu u šalicu, dobro promiješajte da se sve sjedini.
Po želji, poslužite sa šlagom i smrvljenim bombonima (candy cane) za dodatan okus i dekoraciju.
Poslužite vruće i uživajte u svojoj domaćoj pepermint mochi!
Slobodno prilagodite slatkoću ili okus peperminta prema svojim željama. Uživajte!
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.