
Ovo jednostavno jelo od tjestenine obožavala je legendarna Audrey Hepburn
Slavna glumica voljela je talijansku kuhinju, a njezin sin napisao je knjigu s njezinim omiljenim receptima.
13 travnja 2025
Želite svoju obitelj iznenaditi već isprobanim okusima, ali na nov način? Pastirska pita je savršena za to!
Jeste li ikad isprobali pastirski pitu? Ovo izuzetno ukusno jelo zaista je lako pripremiti, a odličan je izbor i u danima u kojima ne znate što napraviti s viškom mljevenog mesa. Pastirska pita često se nalazi na stolovima diljem Irske, Velike Britanije i Škotske, a jednom kad ju isprobate, vjerujemo da ćete ju i vi uključiti u prvu postavu svojih omiljenih jela, pogotovo u hladnijim danima.
Pastirska pita izumljena je početkom 18. stoljeća u Irskoj. Kako joj i sam naziv govori, riječ je o skromnom jelu koje su obitelji pripremale kako bi iskoristile svaki komadić hrane koji su imale.
Tradicionalno se pastirska pita priprema od janjećeg mesa, povrća i pire krumpira. Meso se dodaje kombinaciji omekšale mrkve, luka i celera, poznatoj u francuskoj kuhinji i kao mirepoix, koja se zatim omekšava temeljcem, Worcestershire umakom, pastom od rajčice i lovorovim lišćem kako bi se napravio ukusan umak.
Slično kao kad radite umak bolognese za špagete, samo s manje rajčica. Zatim se sve polaže u vatrostalnu posudu ili keramičku posudi za pečenje, premazuje pire krumpirom i stavlja u pećnicu kako bi nastala savršena pastirska pita.
Jednom kad okusite čari ovog jela, možete ga napraviti unikatnim i dodavati sastojke po svojoj volji, no započetak predlažemo da se držite tradicionalnog recepta.
Vjerujemo da ste i pire i mljeveno meso s lukom, mrkvom i celerom više puta pripremali pa omjere odredite ovisno o veličini zdjele za pečenje i potrebama vaše obitelji.
Stavite krumpire za pire da se kuhaju i narežite celer, luk i mrkvu na kockice.
Popržite luk na ulju, dodajte mrkvu i celer, zalijte s čašom vode i pustite pet minuta da sve omekša.
Dodajte mljeveno meso, dobro ga razlomite i umiješajte, a kad dobije boju, prelijte vodom, dodajte kocku za juhu ili temeljac i pustite da se krčka na štednjaku barem 20 minuta. Zatim dodajte začine, koncentrat rajčice, Worcestershire umak i pustite da se sve kuha još barem pola sata, idealno sat vremena.
Pripremite pire bez grudica.
Kad se meso skuhalo, stavite ga u namašćenu posudu za pečenje, a na vrh ravnomjerno raširite pire kako bi dobili omjer 60/40.
Pospite parmezanom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko pola sata.
Idući put slobodno dodajte i grašak!
Možemo li predložiti tradicionalnu pitu od jabuka za desert?
Pjevačica Danijela Martinović je izabrala tenisice s debljim đonom, koje vizualno izdužuju noge.
14 travnja 2025
Dok se priprema za nastup na Eurosongu, Marko Bošnjak se emotivno otvorio o reakcijama koje je dobio nakon outanja.
14 travnja 2025
Nakon mnogo spekulacija, konačno su službeno poznati prvi glumci u novoj adaptaciji Harry Potter sage.
14 travnja 2025
Hana Huljić Grašo u utorak će objaviti šestu dječju pjesmicu.
14 travnja 2025
Severina je u Novom Mestu oduševila publiku koncertom, ali i modnim stilom, spajajući crvenu trenirku i štikle – kombinaciju koju nose samo ikone.
14 travnja 2025