Jeste li ikad isprobali pastirski pitu? Ovo izuzetno ukusno jelo zaista je lako pripremiti, a odličan je izbor i u danima u kojima ne znate što napraviti s viškom mljevenog mesa. Pastirska pita često se nalazi na stolovima diljem Irske, Velike Britanije i Škotske, a jednom kad ju isprobate, vjerujemo da ćete ju i vi uključiti u prvu postavu svojih omiljenih jela, pogotovo u hladnijim danima.
Kako je i kada nastala pastirska pita?
Pastirska pita izumljena je početkom 18. stoljeća u Irskoj. Kako joj i sam naziv govori, riječ je o skromnom jelu koje su obitelji pripremale kako bi iskoristile svaki komadić hrane koji su imale.

Tradicionalno se pastirska pita priprema od janjećeg mesa, povrća i pire krumpira. Meso se dodaje kombinaciji omekšale mrkve, luka i celera, poznatoj u francuskoj kuhinji i kao mirepoix, koja se zatim omekšava temeljcem, Worcestershire umakom, pastom od rajčice i lovorovim lišćem kako bi se napravio ukusan umak.
PROČITAJTE: Kao iz američkog filma: Najbolji recept za makarone sa sirom i koju tjesteninu upotrijebiti
Slično kao kad radite umak bolognese za špagete, samo s manje rajčica. Zatim se sve polaže u vatrostalnu posudu ili keramičku posudi za pečenje, premazuje pire krumpirom i stavlja u pećnicu kako bi nastala savršena pastirska pita.

Pastirska pita: kako ju pripremiti?
Jednom kad okusite čari ovog jela, možete ga napraviti unikatnim i dodavati sastojke po svojoj volji, no započetak predlažemo da se držite tradicionalnog recepta.
Vjerujemo da ste i pire i mljeveno meso s lukom, mrkvom i celerom više puta pripremali pa omjere odredite ovisno o veličini zdjele za pečenje i potrebama vaše obitelji.
Potrebni sastojci:
- Luk,
- Mljeveno meso,
- Mrkva,
- Celer,
- Koncentrat rajčice,
- Sol i papar,
- Worcestershire umak,
- Krumpir,
- Naribani parmezan.
Postupak:
Stavite krumpire za pire da se kuhaju i narežite celer, luk i mrkvu na kockice.
Popržite luk na ulju, dodajte mrkvu i celer, zalijte s čašom vode i pustite pet minuta da sve omekša.
Dodajte mljeveno meso, dobro ga razlomite i umiješajte, a kad dobije boju, prelijte vodom, dodajte kocku za juhu ili temeljac i pustite da se krčka na štednjaku barem 20 minuta. Zatim dodajte začine, koncentrat rajčice, Worcestershire umak i pustite da se sve kuha još barem pola sata, idealno sat vremena.
Pripremite pire bez grudica.
Kad se meso skuhalo, stavite ga u namašćenu posudu za pečenje, a na vrh ravnomjerno raširite pire kako bi dobili omjer 60/40.
Pospite parmezanom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko pola sata.
Idući put slobodno dodajte i grašak!

Možemo li predložiti tradicionalnu pitu od jabuka za desert?
druge vijesti

Nikolina Pišek ponosna do suza: Starija kći Hana diplomirala, a svu pažnju ukrale Gucci cipele
Voditeljica je s kćerima slavila veliku akademsku prekretnicu u Londonu, a uz emotivnu poruku otkrila i modni detalj koji obožavaju kolekcionari.
19 prosinca 2025

Mateo Kovačić raznježio pratitelje fotografijama s djecom: Ovako je Izabel proslavila rođendan
Intimna obiteljska proslava, osmijesi i dirljiva poruka na torti pokazali su koliko Izabel Kovačić ima posebno mjesto u životu slavnog nogometaša i njihove djece.
19 prosinca 2025

Jennifer Lawrence suptilno bocnula DiCaprija? Jedna rečenica iz intervjua zapalila internet
Tijekom zajedničkog gostovanja u emisiji Actors on Actors glumičin komentar o očinstvu mnogi su protumačili kao ironičnu aluziju na ljubavni život Leonarda DiCaprija i njegove znatno mlađe partnerice.
19 prosinca 2025

Božićna pjesma stara 31 godinu dobila novo ruho: Nina Badrić i Zsa Zsa spojile generacije u emotivnom duetu
Da se prave stvari ne zaboravljaju, potvrđuje i pjesma „Naš Božić“, snimljena prije 31 godinu. Riječ je o prvoj pjesmi u karijeri Nine Badrić, tada još vrlo mlade izvođačice, koja je upravo tim singlom započela svoj glazbeni put.
19 prosinca 2025

Severina stiže u Sisak: Novi spektakl nakon rasprodanih Arena Zagreba
Nakon iznimnog uspjeha i dviju rasprodanih Arena Zagreb, Severina nastavlja svoju aktualnu dvoransku turneju koncertom u Sisku. Dvorana Zeleni brijeg ugostit će jednu od najznačajnijih glazbenih umjetnica u regiji u petak, 7. ožujka, čime Sisak postaje nova postaja turneje koja obilježava aktualnu koncertnu sezonu.
19 prosinca 2025







