NOEL oduševio novim jesenskim menijem: Bruno Vokal donosi viziju koja mijenja zagrebačku fine dining scenu
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
U osam pažljivo koreografiranih sljedova chef spaja ono što na prvi pogled djeluje nespojivo: tradiciju i modernu, rustikalnost i delikatnost, davno zaboravljene note i sasvim svježe ideje. Prvi tonovi „odjeka“ stižu u obliku dry-aged ribe u raskošnoj igri s mladim zimskim kupusom, dok je consommé od pečene paprike s prženim pestom od začinskog bilja savršeni uvod u priču o sezoni koja je tek ušla na scenu. No Vokal tu ne staje – jadranska kozica u društvu buče i mandarine otvara jedan sasvim novi putokaz jeseni, onaj koji nije ograničen bojama lišća nego mirisima juga i teksturama topline.
Jedan od najupečatljivijih trenutaka večeri nosi naziv „More i planine“ – tanjur u kojem chef spaja prepelicu s roštilja i rezance od sipe, uz gusti, duboki jus koji jelo pretvara u hommage kontrastima. Završni sljedovi jednako su promišljeni: odojak i gorka naranča pripremaju goste za desertni finale u kojem „Zelena jabuka“ i „Plutajući otok“ nose potpis modernih tehnika, ali sa zadržanom mekoćom i nostalgijom klasičnih slastica.
Degustacijski meni moguće je pratiti i biranim vinima u režiji sommeliera Kristijana Harjača ili bezalkoholnim pairingom za one koji žele potpuno drugačije iskustvo. Paralelno s glavnim jelovnikom, gosti mogu uživati i u Noel Essence, meniju od pet sljedova koji naglasak stavlja na profinjenost sastojaka i suptilnu inovaciju. A za one koji žele još jedan sloj luksuza, tu je i chefovo potpisno jelo s kavijarom koje se može dodati uz svaki meni.
Najveća novost ove sezone ipak stiže u obliku koncepta Noel Elements, a la carte opcije koja fine dining čini dostupnijim nego ikad. Gosti tako iz svakog nadolazećeg degustacijskog menija mogu odabrati dva slijeda za 75 € ili tri za 95 €, otvarajući vrata NOEL-ove gastronomije mnogo široj publici. Time restoran na adresi Popa Dukljanina 1 jasno poručuje kako želi ostati mjesto vrhunske kuhinje – ali bez elitističnih granica.
S novim chefom na čelu i hrabro definiranom vizijom, NOEL ulazi u zimu s jelovnikom koji istodobno smiruje, iznenađuje i nadahnjuje. Autumn Echo tako postaje mnogo više od sezonskog menija: postaje novo poglavlje jedne od najvažnijih zagrebačkih gastronomski priča.
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.