HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Ako ste veliki obožavatelj njoka, a dosadilo vam je stalno ih pripremati po istom receptu, ili jednostavno želite jesti zdravije, isprobajte ove ukusne narančaste njoke, pune vitamina A i C. Njoki od mrkve fantastičan su način da spojite svoj omiljeni prilog sa zdravijim načinom prehrane, ali i da sakrijete povrće ako imate zahtjevne mališane kojima se mrkva u tradicionalnom obliku baš i ne jede.

Ovi njoki od mrkve prema receptu majke i kćeri koje stoje iza bloga Crowded Kitchen brzo se pripremaju, a bez puno muke može ih napraviti i svaki početnik u kuhinji.

INSTAGRAM: @CROWDED_KITCHEN

Njoki od mrkve sa samo 4 sastojaka

Za ukusne, narančaste njoke nije vam potrebno puno – trebate samo mrkve, brašno, sol i jaje kako bi spremili ukusan prilog koji možete poslužiti uz meso ili samostalno, uz malo naribanog sira, vrhnja za kuhanje ili pesta. Crowded Kitchen predlaže da ih zapečete s malo kadulje.

Sastojci:

  • 450 g mrkve
  • 250 g višenamjenskog brašna
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica soli

PROČITAJTE: Kao iz američkog filma – Najbolji recept za makarone sa sirom i koju tjesteninu upotrijebiti

Postupak:

  1. Mrkvu operite, ogulite i kuhajte na pari ili kuhajte 15-25 minuta dok ne omekša. Ocijedite ju i osušite kuhinjskom krpom, uklanjajući što više vlage.
  2. Zgnječite mrkvu ili je izblendajte i pustite da para ispari kako bi mrkva bila topla, a ne vruća. Dodajte brašno, žumanjak i sol te lagano izmijesite dok se tijesto ne sjedini. Nemojte previše razraditi tijesto i nemojte dodavati dodatno brašno – smjesa bi trebala biti malo ljepljiva.
  3. Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 10-30 minuta.
  4. Tijesto podijelite na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu na četvrtine za ukupno 16 komada. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki dio u cjepanicu debljine oko 1/2”, zatim narežite njoke na komade od 1/2”.
  5. Zakuhajte posoljenu vodu/lagano kuhajte dok njoki ne počnu plivati, oko 2-3 minute. Pričekajte 30 sekundi nakon što isplivaju prije nego što procijedite.
  6. Umak s vašim omiljenim umakom za tjesteninu odmah ili pomiješajte pola porcije njoka s 3 žlice maslaca i 10 listića kadulje. Pustite da maslac porumeni, a zatim dodajte njoke, kuhajte dok ne postanu lagano hrskavi, oko 5-8 minuta.

Vaši njoki od mrkve su spremni za posluživanje. Dobar tek!


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025