Znanstvenici u Portugalu nedavno su testirali je li učinak kofeina ono što ujutro razbuđuje i daje energiju ili to čini sam ritual ispijanja kave.
“Neki ljudi tvrde da moraju popiti kavu ujutro kako bi se razbudili i dobili energiju za dan”, rekao je Nuno Sousa, jedan od autora istraživanja i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Minho u Portugalu.
Istraživanje navodi da ritual ispijanja kave mijenja moždanu aktivnost
“Željeli smo razumjeti moždane mehanizme i obrazac funkcionalne povezanosti koji bi opravdali ovu tvrdnju”, dodao je Nuno Sousa.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience, fokusiralo se na 83 osobe od kojih su sve pile barem jednu šalicu kave dnevno.
Zatim su bili podvrgnuti magnetskoj rezonanciji kako bi se promatrala aktivnost mozga sudionika prije i nakon ispijanja kave.
Sudionici nisu smjeli jesti ni piti kofeinske napitke tri sata prije ispitivanja. 47 osoba u skupini podvrgnuto je magnetskoj rezonanciji prije ispijanja kave i zatim ponovno trideset minuta poslije.
Preostalih 36 dobilo je kofein razrijeđen u vrućoj vodi, a također su podvrgnuti istim skeniranjima prije i poslije.
Skeniranja su pokazala da je kava, za koju su istraživanja pokazala da je psihostimulans i može učiniti da se ljudi osjećaju budnijima, odgovorna samo za određene promjene u moždanoj aktivnosti, dok je kofein odgovoran za druge promjene.
Nije samo kofein, ritual ispijanja kave je ono što daje energiju
Međutim, magnetska rezonancija pokazala je da su kratkoročno pamćenje, pažnja i fokus bili povećani nakon ispijanja kave, ali ne i kada su konzumirali sam kofein.
Istraživanje također govori da ispijanje kave čini pojedince spremnijima za prebacivanje s odmora na rad.
“Zadovoljstvo koje se pruža pojedincu koji voli jutarnju kavu je dio rituala koji je stvarno važan jer pojedinac želi osjetiti da ima energiju i da je spreman za novi dan”, rekao je Sousa.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.