HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kada razmišljate o tome koja je najopasnija hrana na svijetu, vjerojatno pomislite na egzotične delicije s kojima većina ljudi nikada neće doći u dodir. Iako korejska hobotnica koja uzvraća udarac kad je progutate možda odgovara tim kriterijima, neke od najvećih opasnosti od hrane vjerojatno su upravo sada u vašem hladnjaku ili smočnici.

Od otrovnih proizvoda do higijenski nesigurnog posuđa, Business Insider je uz pomoć nutricionista dr. Keitha Kantora napravio listu najopasnijih namirnica na svijetu.

Najopasnija hrana često dolazi iz morskih dubina

Nemojte predugo žvakati koštice trešanja. “Ispljunite koštice trešanja jer sadrže otrovni spoj cijanovodik“, rekao je dr. Kantor. To vrijedi i za drugo koštuničavo voće poput breskvi, šljiva i marelica… ali ne brinite se oko toga previše. Cijanovodik jest otrov, ali morali biste pojesti tonu koštica trešanja prije nego što bi vas ubile. Ograničenje za čovjeka je 703 miligrama cijanovodika dnevno, što je više od stotinu koštica trešnje.

Japanska riba fugu (ili riba puharica) jedna je od najotrovnijih namirnica na svijetu. Uvoz u SAD je strogo ograničen, a FDA je odobrila samo jednog dobavljača. To je zato što je, osim ako nije dobro kuhana, riba fugu 1200 puta smrtonosnija od cijanida, prema National Geographicu. Koštice trešanja sada izgledaju potpuno bezopasno!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vishnu Vidyadharan (@vishnu_v_dharan_)

Još jedna istočnoazijska opasna namirnica je hobotnica sannakji. Sannakji je jelo od sirove hobotnice koja se jede dok se još migolji. Opasnost je u tome što unatoč sushi kuharu koji je ubio hobotnicu prije nego što ju je poslužio, živčana aktivnost joj omogućuje da se i dalje migolji, što znači da bi se njezine usisne čašice mogle pričvrstiti za vaše grlo dok gutate. Prema Food & Wineu, svake godine u prosjeku šest ljudi umre od gušenja pri konzumaciji.

Nemaju samo Azijati opasnu hranu. Hákarl, ili fermentirani morski pas, delicija je koja bi mogla biti posljednja stvar koju ćete pojesti ako niste pažljivi.

Ova tradicionalna islandska poslastica je jelo koje posjetitelji ove države jedva čekaju probati. Iako je to jedna od nacionalnih namirnica, pristupite joj na vlastitu odgovornost: sirovo meso morskog psa otrovno je za ljude jer tijelo grenlandskog morskog psa sadrži visoke razine uree i trimetilamin oksida. Stoga se suši ili se čak zakopa na tri do pet mjeseci, prema Seabourn Currentu.

Samo nekoliko zalogaja svježeg, nesušenog mesa može vam dati osjećaj da ste pijani. U dovoljno velikim količinama, ljudi mogu doživjeti crijevne probleme, neurološke probleme, konvulzije ili čak smrt, prema Kanadskom institutu za sigurnost hrane.

Ni školjke nisu potpuno bezopasne. “Nedovoljno kuhani ili sirovi školjkaši posebno su opasni jer mogu apsorbirati mikrobe/štetne bakterije iz mora“, rekao je dr. Kantor. “Uvijek ih treba kuhati. Posebno se čuvajte sirovih kamenica.” Osim toga, školjke su najčešći (i jedan od najsmrtonosnijih) alergena, stoga se preporučuje dodatni oprez.

Najopasnija hrana često su i nezreli plodovi

S morskih plodova prelazimo na biljne. Nezrelo voće ackee iz Zapadne Afrike može izazvati povraćanje – ili čak smrt – nakon što se konzumira. Ackee je popularno voće koje ne smije ući u Sjedinjene Države jer je vrlo opasno. Kad plod pocrveni, zreo je. Ali kada je žuto, vrvi otrovnim razinama hipoglicina A, koji, ako se konzumira, može uzrokovati povraćanje, hipoglikemiju ili čak smrt. S druge strane, crne sjemenke uvijek su otrovne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MOODFOOD_LDN (@moodfood_ldn)

Kada smo kod otrovnih sjemenki, zeleni bademi i indijski oraščići također su nešto što ne biste smjeli probati. “Gorki bademi u svom najsirovijem obliku puni su cijanida“, rekao je dr. Kantor. “Moraju proći kroz potpunu toplinsku obradu kako bi uklonili toksine.” Srećom, to znači da je vrećica badema ili konzerva indijskih oraščića koju kupite u trgovini sigurna.

Sigurno volite uključiti grah u variva, ali nikada ga ne biste trebali jesti sirovog. Sirovi grah sadrži otrovni agens poznat kao fitohemaglutinin. Čak i šaka graha može izazvati simptome poput povraćanja i glavobolje. Međutim, razina toksina se znatno smanjuje kuhanjem.

druge vijesti