
Bonton u restoranu: 10 pravila koja bi svi trebali slijediti
Donosimo vam deset pravila za bonton u restoranu, kako biste sljedeći put kada vas netko pozove znali kako se ponašati na večeri.
21 ožujka 2025
Pogledajte popis hrane koju stručnjaci smatraju nezdravom i razmislite o svojim navikama ako želite živjeti zdravije.
Što jedete za doručak? Kažu da je doručak glavni obrok u danu pa si mnogi daju oduška kako bi se “nagradili” i napunili energijom za naporan dan, no to ne znači da je bilo kakav doručak dobar za naše tijelo. Nažalost, najgora hrana koju možete izabrati za doručak najčešće je i najukusnija, a mnogi padaju i u zamke hrane koja se reklamira kao da je zdrava, a zapravo to nije.
Pogledajte popis hrane koju stručnjaci smatraju nezdravom.
Općenito, najgora hrana za doručak je bogata šećerom, a siromašna vlaknima i proteinima. To je zato što vas neće držati sitima do ručka, objašnjava Lara Buckle iz “The Wellness Detective”. Neke od ovih namirnica uključuju:
“Mnoge žitarice za doručak imaju visok sadržaj dodanih šećera, što može pridonijeti debljanju, povećanju razine šećera u krvi i energetskim padovima kasnije tijekom dana”, objašnjava Buckle.
“Peciva poput kroasana mogu biti bogata rafiniranim ugljikohidratima i dodanim šećerima. Oni mogu pružiti brzi poticaj energije, ali često je kratkotrajan, što kasnije dovodi do gladi i žudnje.”
Zanimljivo, upravo peciva su najčešći izbor za doručak mnogih Hrvata.
“Slanina, kobasice i drugi prerađeni mesni proizvodi bogati su zasićenim mastima i mogu sadržavati aditive i konzervanse. Njihova redovita konzumacija može pridonijeti srčanim bolestima i drugim zdravstvenim problemima.”
“Napitci za doručak puni šećera i sirupa, poput aromatiziranih kava ili zaslađene ledene kave, mogu pridonijeti prekomjernom unosu kalorija i porastu razine šećera.”
“Dok je cijelo voće općenito zdrav izbor, voćni sokovi mogu sadržavati puno šećera. Uz to, nedostaju im vlakna koja se nalaze u cijelom voću.”
“Neke pločice za doručak reklamiraju se kao zdrave, ali mogu imati visok udio dodanih šećera i nizak udio vlakana.”
“Voćni jogurti često sadrže dodane šećere i umjetne arome.”
Grčki jogurt, omlet od bjelanjka s povrćem, povrtno-voćni smoothie, chia puding, zobena kaša, kuhana jaja uz povrće i dvopek, peciva sa sjemenkama uz zrnati sir, orašasti plodovi, zeleni čaj.
Ostavila je bez daha objavom na Instagramu.
25 ožujka 2025
Oduševila je objavom na Instagramu.
25 ožujka 2025
Ova kombinacija savršen je odabir za proljetne dane, a Severina je ponovno dokazala zašto je modna ikona u regiji.
25 ožujka 2025
Prisjetila se svoje mladosti.
25 ožujka 2025