Što jedete za doručak? Kažu da je doručak glavni obrok u danu pa si mnogi daju oduška kako bi se “nagradili” i napunili energijom za naporan dan, no to ne znači da je bilo kakav doručak dobar za naše tijelo. Nažalost, najgora hrana koju možete izabrati za doručak najčešće je i najukusnija, a mnogi padaju i u zamke hrane koja se reklamira kao da je zdrava, a zapravo to nije.
Pogledajte popis hrane koju stručnjaci smatraju nezdravom.
Najgora hrana za doručak
Općenito, najgora hrana za doručak je bogata šećerom, a siromašna vlaknima i proteinima. To je zato što vas neće držati sitima do ručka, objašnjava Lara Buckle iz “The Wellness Detective”. Neke od ovih namirnica uključuju:
Slatke žitarice
“Mnoge žitarice za doručak imaju visok sadržaj dodanih šećera, što može pridonijeti debljanju, povećanju razine šećera u krvi i energetskim padovima kasnije tijekom dana”, objašnjava Buckle.
Peciva
“Peciva poput kroasana mogu biti bogata rafiniranim ugljikohidratima i dodanim šećerima. Oni mogu pružiti brzi poticaj energije, ali često je kratkotrajan, što kasnije dovodi do gladi i žudnje.”
Zanimljivo, upravo peciva su najčešći izbor za doručak mnogih Hrvata.
Prerađeno meso
“Slanina, kobasice i drugi prerađeni mesni proizvodi bogati su zasićenim mastima i mogu sadržavati aditive i konzervanse. Njihova redovita konzumacija može pridonijeti srčanim bolestima i drugim zdravstvenim problemima.”
Kava ili čaj sa šećerom
“Napitci za doručak puni šećera i sirupa, poput aromatiziranih kava ili zaslađene ledene kave, mogu pridonijeti prekomjernom unosu kalorija i porastu razine šećera.”
Voćni sokovi
“Dok je cijelo voće općenito zdrav izbor, voćni sokovi mogu sadržavati puno šećera. Uz to, nedostaju im vlakna koja se nalaze u cijelom voću.”
Pločice za doručak s niskim sadržajem vlakana
“Neke pločice za doručak reklamiraju se kao zdrave, ali mogu imati visok udio dodanih šećera i nizak udio vlakana.”
Voćni jogurt
“Voćni jogurti često sadrže dodane šećere i umjetne arome.”
Koja se hrana smatra zdravim izborom za doručak?
Grčki jogurt, omlet od bjelanjka s povrćem, povrtno-voćni smoothie, chia puding, zobena kaša, kuhana jaja uz povrće i dvopek, peciva sa sjemenkama uz zrnati sir, orašasti plodovi, zeleni čaj.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Pop boje, blagdanski motivi i luksuzne teksture definiraju Chanel Holiday ekskluzivnu blagdansku selekciju modnih dodataka koja u prvi plan stavlja sofisticiranu interpretaciju božićne estetike. Kolekcija je osmišljena kao hommage sezoni slavlja, uz naglasak na detalje koji čine razliku.
Postoje LEGO setovi koji se slažu, izlože i s vremenom padnu u zaborav. A postoje i oni rijetki, pomno osmišljeni modeli koji nadilaze granicu igračke i postaju predmet želje, razgovora i statusa. Upravo takav je novi LEGO Icons set inspiriran serijom Stranger Things – Creel House, mračna kuća iz Hawkinsa koja u Hrvatsku stiže za svega nekoliko dana i već sada se smatra jednim od najpoželjnijih kolekcionarskih izdanja ove godine.
Eurosong je desetljećima volio sebe zamišljati kao sigurno utočište glazbe – prostor u kojem se politika zaustavlja na vratima pozornice, a reflektori obasjavaju isključivo pjesme, izvođače i obećanje zajedništva. No povijest tog natjecanja pokazuje da se stvarnost uvijek, prije ili kasnije, probije kroz scenografiju. Odluka Nema, pobjednika Eurosonga 2024., da vrati svoj trofej Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), nije samo osobni čin savjesti, nego i simbolički rez u tkivu natjecanja koje se već godinama bori s vlastitim proturječnostima.