Želite li napraviti zdravi međuobrok ili djeci pripremiti špinat na drugačiji način, iskušajte gözleme, obožavani zalogaj iz Turske koji će u trenu nestati sa stola. Ovaj recept sa špinatom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
“Kad bih morala samo jednom riječju opisati gözleme, ne bih mogla“, kaže Sandra Rončević, autorica kuharice “Mrvu ovog, zeru onog”i popularnog gastro bloga “O slanom i slatkom”. Opisuje ih nizom epiteta, kao ukusne, tanke i hrskave punjenje kruščiće ili lepinjice.
“Tanko, vučeno tijesto u sebi može skrivati različite nadjeve – mesne, sirne, povrtne, svi su odlični! Moj recept je sa špinatom i sirom, jednim od tradicionalnijih nadjeva u Turskoj, ujedno i meni najdražim. Ovo je pravi comfort food koji uvijek prvi nestane sa stola“, objašnjava autorica savjetujući da ih poslužite tople, uz koju kap soka od limuna.
Recept za špinatom od kojeg rastu zazubice: Gözleme sa špinatom i sirom
Napravite tijesto: brašno pomiješajte sa solju, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom na srednjoj brzini; kako god ga mijesili, mijesite ga najmanje 5 minuta.
Zamiješeno tijesto oblikujte u kuglu, lagano ga nauljite maslinovim uljem, stavite na tanjur i prekrijte prozirnom folijom te pustite da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
Dok tijesto odmara, pripremite nadjev: operite špinat i dobro ga posušite, ako je većih listova grubo ga narežite nožem. Dodajte namrvljeni feta sir, jaje, sol, papar i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Možete koristiti i zamrznuti špinat, ali ga jako dobro ocijedite (bolje je sa svježim).
Kad je tijesto odmorilo, razrežite ga na 4 jednaka dijela pa svaki dio, jedan po jedan, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug promjera 24-26 cm, polovicu kruga nadjenite pripremljenim nadjevom, no ostavite barem centimetar praznog ruba (ja dodam i natrgane komadiće mozzarelle za ekstra sirnu notu jer mi je to najsličniji sir onom turskom koji se divno topi i razvlači), preklopite u oblik polumjeseca, unutarnje rubove premažite s malo vode pa ih potom čvrsto zatvorite prstima, kako vam nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.
Zagrijte tavu promjera 28 cm ili više, premažite je s malo maslinova ulja pa pecite po 3-4 minute sa svake strane, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju i tijesto ne postane lijepo hrskavo.
Pečene gözleme slobodno premažite s još malo maslinova ulja ili maslaca i poslužite tople, uz krišku limuna.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.