HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Želite li napraviti zdravi međuobrok ili djeci pripremiti špinat na drugačiji način, iskušajte gözleme, obožavani zalogaj iz Turske koji će u trenu nestati sa stola. Ovaj recept sa špinatom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

“Kad bih morala samo jednom riječju opisati gözleme, ne bih mogla“, kaže Sandra Rončević, autorica kuharice “Mrvu ovog, zeru onog” i popularnog gastro bloga “O slanom i slatkom”. Opisuje ih nizom epiteta, kao ukusne, tanke i hrskave punjenje kruščiće ili lepinjice.

“Tanko, vučeno tijesto u sebi može skrivati različite nadjeve – mesne, sirne, povrtne, svi su odlični! Moj recept je sa špinatom i sirom, jednim od tradicionalnijih nadjeva u Turskoj, ujedno i meni najdražim. Ovo je pravi comfort food koji uvijek prvi nestane sa stola“, objašnjava autorica savjetujući da ih poslužite tople, uz koju kap soka od limuna.

Gözleme za špinatom hello magazine croatia hrvatska recept sa špinatom

Recept za špinatom od kojeg rastu zazubice: Gözleme sa špinatom i sirom

Sastojci (za 4 komada):

  • 250 g glatkog pšeničnog brašna ili tip 00
  • 150 g mlake vode
  • 6 g soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • Za nadjev:
    200 g svježeg mladog špinata
  • 200 g feta sira
  • 1 jaje
  • mrva soli
  • zera papra
  • 1 žlica maslinova ulja
  • za ekstra sirnu notu 1 komad mozzarelle

PROČITAJTE: Kako održava figuru u trudnoći? Sonja Kovač ima super recept za zdrave lazanje

Priprema:

  1. Napravite tijesto: brašno pomiješajte sa solju, dodajte vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto možete mijesiti ručno ili električnim mikserom na srednjoj brzini; kako god ga mijesili, mijesite ga najmanje 5 minuta.
  2. Zamiješeno tijesto oblikujte u kuglu, lagano ga nauljite maslinovim uljem, stavite na tanjur i prekrijte prozirnom folijom te pustite da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
  3. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev: operite špinat i dobro ga posušite, ako je većih listova grubo ga narežite nožem. Dodajte namrvljeni feta sir, jaje, sol, papar i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte. Možete koristiti i zamrznuti špinat, ali ga jako dobro ocijedite (bolje je sa svježim).
  4. Kad je tijesto odmorilo, razrežite ga na 4 jednaka dijela pa svaki dio, jedan po jedan, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug promjera 24-26 cm, polovicu kruga nadjenite pripremljenim nadjevom, no ostavite barem centimetar praznog ruba (ja dodam i natrgane komadiće mozzarelle za ekstra sirnu notu jer mi je to najsličniji sir onom turskom koji se divno topi i razvlači), preklopite u oblik polumjeseca, unutarnje rubove premažite s malo vode pa ih potom čvrsto zatvorite prstima, kako vam nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.
  5. Zagrijte tavu promjera 28 cm ili više, premažite je s malo maslinova ulja pa pecite po 3-4 minute sa svake strane, dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju i tijesto ne postane lijepo hrskavo.
  6. Pečene gözleme slobodno premažite s još malo maslinova ulja ili maslaca i poslužite tople, uz krišku limuna.

druge vijesti