HELLO
Stipe Vukšić

Glumica Arleen Sorkin, poznata po tome što je posudila glas popularnom liku Harley Quinn iz svijeta Batmana u brojnim animiranim filmovima, preminula je u 67. godini života. Vijest o njezinoj smrti kružila je društvenim mrežama nakon tweeta kolege glumca Neila Kaplana, a to je kasnije potvrdio i Hollywood Reporter.

Arleen Sorkin bila je originalna Harley Quinn

Insajderski izvori otkrili su da je preminula u četvrtak, 24. kolovoza, nakon duge borbe sa zdravstvenim problemima zbog kojih je posljednjih godina bila slabo aktivna u svijetu glume.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DC (@dcofficial)

Rođena 14. listopada 1955., Sorkin je 1980-ih glumila u dugovječnoj sapunici “Days of Our Lives“. Tijekom studija upoznala je Paula Dinija, animatora koji je 1990-ih osmislio hvaljenu animiranu seriju “Batman: The Animated Series“. Za Dinu je odlučio stvoriti ženski lik koji bi bio ženski pandan i partnerica Batmanovom najvećem neprijatelju Jokeru.

Originalna Harley Quinn inspirirana je Arleeninom osobnošću

Tako je nastao danas megapopularni lik Harley Quinn, koji je inspiriran upravo s Arleen Sorkin i nekim njezinim osobinama, uključujući brooklynski naglasak i židovsko podrijetlo. U početku je planirano da se Harley pojavi samo u jednoj epizodi animirane serije, ali lik i Sorkinina izvedba toliko su dobro primljene da je postala stalan lik ne samo u toj seriji nego i u stripovima o Batmanu te, kasnije, u brojnim filmovima.

originalna harley quinn

Lik Harley Quinn najpoznatije je utjelovila Margot Robbie.FOTO: PROFIMEDIA

Nakon kraja originalne animirane serije Sorkin je posuđivala glas Harley u nekoliko drugih projekata, a posljednji put u videoigri Batman: Arkham Asylum iz 2011. Nakon nje glas Harley Quinn u animaciji preuzela je Tara Strong, a lik je doživio dodatni porast popularnosti nakon što ga je Margot Robbie počela glumiti u igranim filmovima DC-jevog filmskog svemira, uključujući “Suicide Squad“ i “Birds of Prey“. Sljedeće godine očekuje se izlazak nastavka filma “Joker“ iz 2019. u kojemu će lik Harley Quinn utjeloviti Lady Gaga.

Arleen Sorkin ostavila je iza sebe supruga Christophera i dva sina.

druge vijesti