HELLO
Stipe Vukšić

Sinoć su u Los Angelesu po 96. dodijeljene najuglednije američke filmske nagrade – Oscari. Bila je to kulminacija sezone nagrada koju smo pratili još od Zlatnih globusa početkom siječnja, pa preko Critics’ Choice nagrada, BAFTA-i te SAG nagrada. Oppenheimer je dominirao cijelom sezonom, a tako je bilo i na Oscarima. Od 13 nominacija slavio je u sedam kategorija, uključujući najbolji film, režiju i glavnog glumca, a po broju osvojenih nagrada slijedi ga Poor Things s četiri (uključujući najbolju glavnu glumicu). Najbolji film na stranome jeziku The Zone of Interest jedini je od ostalih osvojio više od jednog Oscara.

Oscari 2024. – uvodne nagrade prošle su bez većih iznenađenja

Nakon što su zvijezde prošetale čuvenim crvenim tepihom Dolby Theatrea večer je konačno počela u osam sati uz vođenje Jimmyja Kimmela koji je dodjelu otvorio skečom inspiriranim krajem najgledanijeg filma godine Barbie.

Prva dodijeljena kategorija ona bila je ona najbolje sporedne glumice. Ove godine prezenteri nagrada drugačiji su nego inače. Glumačke kategorije obično prezentiraju samo prošlogodišnji dobitnici „obrnutoga“ spola, ali ove godine ponovno je uveden princip kao 2009. To znači da je pet bivših dobitnica, uključujući prošlogodišnju dobitnicu u ovoj kategoriji Jamie Lee Curtis, prvo predstavilo svaku od pet nominiranih glumica, naglašavajući njihove ljudske i glumačke kvalitete dok nije pročitana dobitnica. Dok je Jamie predstavila Jodie Foster (Nyad), Mary Steenburgen predstavila je Emily Blunt (Oppenheimer), a Lupita Nyong’o predstavila je Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers). Legendarna Rita Moreno ukrala je šou predstavljanjem Americe Ferrere (Barbie), a Regina King predstavila je Danielle Brooks. Kao što je bilo očekivano, Da’Vine Joy Randolph je slavila za ulogu ožalošćene majke u filmu The Holdovers, kao i na BAFTA-i, SAG-u i Globusima. U govoru je zahvalila Bogu, majci, i svima koji su je podržavali kroz karijeru, a posebno se zaustavila da zahvali svome PR agentu. Taj trenutak postao je lajtmotiv večeri i brojni drugi govornici su se referirali na njega.

oscari 2024.

Da’Vine Joy Randolph osvojila je nagradu za najboljeg sporednog glumca.FOTO: PROFIMEDIA

Chris Hemsworth i Anya Taylor-Joy bili su prezenteri dviju animiranih kategorija, dugometražnog i kratkometražnog filma. U „kratkoj“ kategoriji slavio je film „War is Over“ inspiriran pjesmom Johna Lennona i Yoko Ono, dok je u dugometražnoj kategoriji „The Boy and the Heron“ velikog japanskog animatora Hayaoa Miyazakija nadmašio konkurenciju.

Sljedeći par nagrada bile su scenarističke, a dodijelile su ih Melissa McCarthy i Octavia Spencer. „Anatomy of a Fall“ očekivano je pokupio nagradu za najbolji originalni scenarij dok je najbolji adaptirani scenarij „American Fiction“ snimljen prema romanu „Erasure“.

Poor Things pokupio je nagrade za najbolju šminku te najbolju scenografiju. Nakon toga uslijedio je vrhunac večeri u kojemu se John Cena pojavio gol kako bi dodijelio nagradu za najbolju kostimografiju. Cijela kategorija je pročitana kao nekakav skeč, u kojemu je goli Cena prekrivao svoje genitalije dok je Jimmy Kimmel čitao nominirane. Nakon toga obukli su ga u togu u rimskome stilu te je pročitao da je Poor Things pokupio i treći kipić u deset minuta.

The Rock i latino reper Bad Bunny predstavili su nominirane za najbolji međunarodni film. Zone of Interest očekivano je slavio u ovoj kategoriji.

Emily Blunt i Ryan Gosling bili su sljedeći prezenteri, što je naravno referenca na rivalstvo njihovih filmova Oppenheimer i Barbie. Oni nisu prezentirali nikakvu nagradu, nego su predstavili kratki intermezzo napravljen u čast filmskih kaskadera.

Uslijedila je druga glumačka kategorija večeri – ona najboljeg sporednog glumca. Pet prezentera bili su prošlogodišnji dobitnik Ke Huy Quan (predstavio Sterlinga K. Browna iz American Fiction) te četiri dobitnika iz ranijih godina. Sam Rockwell predstavio je Roberta Downeyja Jr., Tim Robbins Roberta De Nira, Christopher Waltz Ryana Goslinga, a Mahershala Ali Marka Ruffaloa. Ni u ovoj kategoriji nije bilo velikog iznenađenja – Robert Downey, Jr. donio je prvi Oscar u nizu za Oppenheimera te konačno svoju karijeru okrunio Oscarom.

Downey, za kojega je opće poznato da se u prošlosti borio sa zloupotrebom narkotika, oko čega se Jimmy Kimmel čak našalio ranije tijekom večeri, posebno je zahvalio svojoj supruzi koja ga je spasila od ovisnosti.

PROČITAJTE: Najpoznatija greška u povijesti Oscara – Kako je La La Land pogrešno proglašen najboljim filmom?

Arnold Schwarzenneger i Danny DeVito oduševili su publiku kada su se pojavili zajedno kao prezenteri dviju tehničkih nagrada. Prvo su predstavili nagradu za najbolje vizualne efekte, koju je dobio japanski film Godzilla Minus One. Ova nagrada za japanski film razmjerno maloga budžeta između 10 i 12 milijuna dolara (ovisno o izvoru) bila je prvo veće iznenađenje večeri. Zanimljivo je što je nagradu dobio redatelj filma Takashi Yamazaki, koji je ujedno bio i glavni majstor specijalnih efekata. Simpatična japanska ekipa došla je na pozornicu „oboružana“ figuricama popularnoga čudovišta Godzille. Godzilla postoji od 1954, ali je ovo prvi puta da je neki film iz serijala nominiran za Oscara. I odmah ga je osvojio. U drugoj kategoriji koju su predstavili Arnie i Danny Oppenheimer je trijumfirao u kategoriji montaže.

oscari 2024.

Simpatična ekipa japanskoga filma Godzilla Minus One koji je osvojio nagradu za vizualne efekte donijela je sa sobom figurice Godzille.FOTO: PROFIMEDIA

Zatim su dodijeljene nagrade za najbolje dokumentarne filmove. Tu su slavili The Last Repair Shop (kratki) o restauratorima koji besplatno popravljaju instrumente siromašnih učenika te 20 Days in Mariupol, ukrajinski film o prva tri tjedna ruske invazije za tu zemlju. To je prvi Oscar kojega je dobio netko iz Ukrajine.

Oppenheimer je očekivano slavio i u kategoriji najbolje filmske fotografije. Kategorija najboljeg kratkog filma inače je slabo popraćena, ali ovoga puta nije bilo tako jer je u njoj najveći favorit bio kratki film The Wonderful Story of Henry Sugar slavnoga Wesa Andersona, koji je i pobijedio. Anderson se nije pojavio osobno preuzeti svoj konačni Oscar iz osme nominacije u različitim kategorijama. The Zone of Interest iznenadio je Oppenheimera te potpuno zasluženo osvojio Oscara za najbolji zvuk.

oscari 2024.

Billie Eilish i njezin brat Finneas osvojili su svoj drugi Oscar te jedini Oscar za Barbie.FOTO: PROFIMEDIA

Tijekom cijele večeri glazbenici su izvodili pjesme nominirane za najbolju pjesmu, čega je vrhunac bila izvedba pjesme I’m Just Ken Ryana Goslinga koji je započeo sjedeći u publici uz Margot Robbie, nastavio s plesnom točkom s 60 plesača među kojima su bili i ostali Kenovi iz filma a završio tako da je refren otpjevao uz pomoć publike, a mikrofon je pružao cijelom prvom redu publike, uključujući Gretu Gerwig, Margot, Americu Ferreru, ali i njegovu staru kolegicu iz La La Landa Emmu Stone. Ipak, Oscara je dobila druga pjesma iz filma, What Was I Made For? kojom su Billie Eilish i njezin brat Finneas dobili već drugi zlatni kipić. To je na kraju bila jedina pobjeda za Barbie.

Oscari 2024. – glavnim kategorijama izdominirao je Oppenheimer, a dogodilo se i jedno iznenađenje

U kratkom intermezzu legendarni Andrea Bocelli i njegov sin Matteo izveli su njegov klasik Time to Say Goodbye tijekom In Memoriam segmenta kojim se Akademija sjetila svih koje smo izgubili u proteklih godinu dana. Uslijedio je vrhunac večeri – najvažnije kategorije nagrada, što su glavni glumac, glavna glumica, režija i film.

PROČITAJTE: Crveni tepih najvažnije filmske dodjele iznenadio je mnoge

Prva velika kategorija koja se dodijelila bila je kategorija glavne muške uloge. Prošlogodišnjem dobitniku Brandanu Fraseru (predstavljao Jeffreyja Wrighta) na pozornici su se pridružili Nicolas Cage (predstavio Paula Giamattija), Matthew McConaughey (predstavio Bradleyja Coopera), Ben Kingsley (predstavio Cilliana Murphyja) te Forest Withaker (predstavio Colmana Dominga). Unatoč tome što su se neki nadali iznenađenju pobijedio je Cillian Murphy za ulogu J. Roberta Oppenheimera. Omiljeni irski glumac istaknuo je da je ponosan što je Irac te pozvao na mir.

oscari 2024.

Cillian Murphy osvojio je Oscara za ulogu J. Roberta Oppenheimera.FOTO: PROFIMEDIA

Vrlo brzo uslijedila je dodjela nagrade za najboljeg redatelja, u kojoj je Steven Spielberg kratko predstavio nominirane prije nego što je očekivano pročitao ime Christophea Nolana. U emotivnome govoru zahvalio je svima, a ponajviše svojoj supruzi i producentici Emmi Thomas, koja je „producirala sve naše filmove i svu našu djecu“.

Tradicionalno predzadnja kategorija koja se dodjeljuje na Oscarima je ona najbolje glavne glumice. Na pozornici su se prošlogodišnjoj dobitnici Michelle Yeoh (predstavila Sandru Hüller) pridružile još četiri glumačke dive – Sally Field (predstavila Emmu Stone), Jennifer Lawrence (predstavila Lily Gladstone), Charlize Theron (predstavila Annette Bening) te Jessica Lange (predstavila Carey Mulligan). Među četiri posljednje kategorije ova je utrka bila najnapetija, a Michelle Yeoh pročitala je, pomalo iznenađujuće, ipak ime Emme Stone koja je time osvojila drugi Oscar u karijeri. Dok se penjala na pozornicu Emmi je puknula haljina, a glumica koja pati od anksioznosti trebala je nešto vremena da se smiri.

Nakon glumica na pozornicu je ušetao legendarni Al Pacino koji je prezentirao najvažniju nagradu – onu za najbolji film, naravno. Nagrada je prezentirana na neobičan način, Pacino nije pročitao sve nominirane nego je odmah otvorio omotnicu i promrmljao ime Oppenheimer, što je rezultiralo s tišinom od nekoliko sekundi dok publika nije shvatila da je dobitnik već pročitan.

PROČITAJTE: Uvodi se nova kategorija Oscara –  Evo tko će imati šansu osvojiti zlatni kipić

I tako je završila još jedna dodjela Oscara. U godini dugih filmova (nikada u povijesti prosječno trajanje filma nominiranoga za najbolji film nije bilo veće nego ove godine) dodjela je potrajala podnošljivih sat i 20-ak minuta. Što se tiče samih nagrada, u gotovo svim je kategorijama pobijedio ili favorit, ili drugoplasirani na kladionicama tako da će 96. dodjela Oscara ostati zapamćena po očekivanim pobjednicima.

druge vijesti