HELLO
Stipe Vukšić

Sinoć su u Los Angelesu dodijeljene posljednje važne nagrade prije vrhunca sezone dodjele nagrada, odnosno Oscara – nagrade SAG, koje dodjeljuje Screen Actors Guild, odnosno holivudski glumački sindikat.

Nagrade SAG-a, za koje glasuju isključivo glumci, dodjeljuju se samo za glumačka postignuća na filmu i televiziji tijekom prethodne godine, a dosta su dobar prediktor Oscara s obzirom na to da je najveći pojedinačni odsjek Akademije upravo onaj glumački. Naravno, i na ovoj dodjeli nagrada dominirala su ista imena kao i na većini prethodnih.

Najveće nagrade SAG 2024. pokupili su Oppenhomiesi

Na SAG nagradama nema kategorije najboljega filma, ali njoj je najbliža kategorija ona najboljeg glumačkog ansambla. U toj kategoriji slavio je najveći favorit Oscara Oppenheimer. Nagrada je zbog ograničenja službeno dodijeljena samo devetero glumaca koji su u filmu najviše sudjelovali, što uključuje Cilliana Murphya, Roberta Downeyja Jr., Caseyja Afflecka, Kennetha Branagha, Matta Damona, Josha Hartnetta te Emily Blunt i Florence Pugh. Tko je gledao film primjećuje da su mnogi važni članovi ansambla ostali bez priznanja, najočitije Tom Conti koji je tumačio Alberta Einsteina.

Oppenhomies“ su slavili i u kategorijama najboljega glumca u glavnoj (Murphy) te sporednoj ulozi (Downey Jr.), a najviše je pažnje od govora izazvao upravo Cillian Murphy govorom kojim se prisjetio svojih skromnih početaka te se duhovito referirao na nadimak Oppenhomies koji je smislila Olivia Thrilby. Cillian je kolegici rekao da mora brže-bolje zaštititi autorska prava.

PROČITAJTE: Stvarni Oppenheimer – Koliko je hit film povijesno utemeljen

U kategoriji najbolje glumice u glavnoj ulozi dogodilo se jedino filmsko iznenađenje večeri, kada je Lily Gladstone osvojila drugu veliku nagradu za svoj nastup u Killers of the Flower Moon (nakon Zlatnog globusa za najbolju glumicu u drami), pobijedivši tako Emmu Stone, koja ipak ostaje glavna favoritkinja za Oscar s obzirom na to da je slavila na većini ostalih dodjela nagrada (Zlatni globus za glumicu u komediji, Critics’ Choice nagrada i BAFTA).

nagrade sag 2024

Robert Downey Jr. pozirao je u backstageu s dvije nagrade – za sebe kao sporednog glumca te za glumački ansambl Oppenheimera.FOTO: PROFIMEDIA

Ipak, ovaj izbor pokazuje da Stone nije toliko sigurna pobjednica, vjerojatno zato što se oko Lily Gladstone može ispričati važan narativ – u slučaju osvajanja Oscara, ona bi postala prva osoba indijanskoga podrijetla nagrađena za glumu u gotovo stogodišnjoj povijesti najveće američke filmske nagrade, a Emma Stone ionako već, iako mlada, ima jedan Oscar za najbolju glumicu. Ako će se na dodjeli Oscara dogoditi neko iznenađenje, kategorija najbolje glumice najvjerojatnije je mjesto za njega.

PROČITAJTE: Novi film Emme Stone oduševljava publiku na festivalima

Iznenađenja nema u kategoriji najbolje sporedne glumice. Ponovno je slavila Da’Vine Joy Randolph za ulogu u filmu The Holdovers. SAG nagrađuje i najbolji kaskaderski tim, a u toj je kategoriji slavio sedmi nastavak Nemoguće misije.

Nagrade SAG 2024. za televiziju dovele su do jednog iznenađenja

Što se televizijske strane priče tiče, tri najcjenjenije serije prošle godine – drama Succession, komedija The Bear te mini-serija The Beef očekivano su dominirale.

PROČITAJTE: Crveni tepih prestižne nagrade koju dodjeljuje Hollywoodski sindikat oduševio je obožavatelje visoke mode

Succession i The Bear imaju najbolje glumačke ansamble u drami odnosno komediji, dok je The Beef donio nagrade za najboljeg glumca i glumicu u miniseriji Stevenu Yeunu i Ali Wong.

nagrade sag 2024

Elizabeth Debicki najbolja je glumica u TV drami po izboru kolega glumaca.FOTO: PROFIMEDIA

Jeremy Allen White i Ayo Edibiri iz The Bear su najbolji glumac i glumica u komediji, međutim na strani drame dogodila su se neka iznenađenja. Pedro Pascal za svoju ulogu u The Last of Us pokupio je nagradu u kategoriji najboljeg glumca u drami, u kojoj su s njime bila nominirana trojica glumaca iz Successiona, dok je Elizabeth Debicki za ulogu princeze Diane u zadnjoj sezoni The Crown najbolja glumica u drami. HBO-ova zombi serija The Last of Us također ima i najbolji televizijski kaskaderski tim.

druge vijesti