HELLO
Stipe Vukšić

Nakon dugo vremena, 2026. dobivamo novu kategoriju Oscara!

Naime upravni odbor Akademije filmskih umjetnosti i znanosti prošloga je tjedna najavio ugodno iznenađenje. Od 98. dodjele Oscara, one za najbolja filmska ostvarenja 2025. godine, uvodi se kategorija – najboljeg filmskog castinga.

Ovo je prva nova kategorija koju je Akademija uvela od 2001., kada je uvedena nagrada za najbolji dugometražni animirani film. Posljednja promjena s kategorijama dogodila se kada su 2021. kategorije montaže zvuka i miksanja zvuka objedinjene u kategoriju najboljega zvuka.

Akademijin odsjek za direktore castinga osnovan je u srpnju 2013. i ima gotovo 160 članova.

Nova kategorija Oscara dodjeljivat će se od 2026.

Direktori castinga igraju ključnu ulogu u filmskom stvaralaštvu, a kako se Akademija razvija, ponosni smo što dodajemo casting disciplinama koje prepoznajemo i slavimo“, rekli su izvršni direktor Akademije Bill Kramer i predsjednica Akademije Janet Yang. “Čestitamo našim članovima odsjeka za casting na ovoj uzbudljivoj prekretnici i njihovoj predanosti i marljivosti tijekom ovog procesa.”

nova kategorija na oscarima

Emmyji već desetljećima imaju ovakvu kategoriju.FOTO: Profimedia

Pravila kategorije za ispunjavanje uvjeta i glasovanje za inauguralnu nagradu bit će objavljena u travnju 2025.

PROČITAJTE: Nominacije za Oscara su objavljene – Oppenheimer izdominirao

Za koga je uopće nova kategorija Oscara?

O čemu je uopće riječ kada se govori o castingu? Ova će nagrada biti namijenjena ljudima koji su zaslužni za stvaranje glumačkih ansambala. Dok su za odabir glumaca za glavne uloge uglavnom zaslužni redatelji filmova ili producenti (pogotovo kada su u pitanju najveće filmske zvijezde), casting director je zadužen za organizaciju audicija za glumce i statiste u ostalim ulogama. Dok Oscari tek uvode ovu kategoriju, na Emmyjima kategorije najboljeg castinga za dramske, humoristične i mini-serije postoje još od 1990-ih.

Ovu kategoriju ne treba miješati s kategorijom koja postoji na nekim ceremonijama dodjele nagrada – najboljeg glumačkog ansambla (Best Ensemble) koja se ponekad naziva i Best Cast. Ta kategorija, koja postoji na primjer na nagradama SAG-a, dodjeljuje se svim glavnim i sporednim glumcima u filmu za njihove glumačke sposobnosti, a ne ljudima zaduženima za odabir glumaca.

nova kategorija na oscarima

Sljedeća kategorija koja bi se mogla uvesti je ona najboljih kaskadera.FOTO: Profimedia

Osim ove nove kategorije, jedna o kojoj se često govori kao o mogućoj kategoriji je nagrada za najbolji kaskaderski tim. Ova kategorija ima mnoge podržavatelje unutar Akademije, ali i neke koji izražavaju skepsu da bi nagrada za najbolje kaskadere poticala producente da svoje kaskadere izlažu većem riziku odnosno dovoditi njihove živote u opasnost kako bi film imao bolje šanse za osvajanje Oscara.

druge vijesti