HELLO
Stipe Vukšić

Novi film Christophera Nolana “Oppenheimer“ hit je u cijelome svijetu (ok, osim u Japanu, iz očitih razloga), pa tako naravno i u Indiji.

Kontroverzna scena uvredljiva je za hinduiste

Ipak jedna scena u filmu izazvala je velike kontroverze u toj zemlji. Spoiler alert za one koji film još nisu pogledali, a ne žele znati ništa ni o jednoj sceni.

U pitanju je scena seksa između J. Roberta Oppenheimera (Cillian Murphy) i Jean Tatlock (Florence Pugh). Za vrijeme odnosa, Pugh stane, ustane i priđe polici s knjigama, uzme s nje primjerak hinduističkog svetog spisa Bhagavad Gite i zamoli Murphyja da čita iz nje. Murphy pročita rečenicu “Postao sam smrt,  rušitelj svjetova“. To je citat kojega se Oppenheimer, prema svojim riječima, prisjetio kada je detonirana prva atomska bomba. Nakon toga se seks nastavlja.

kontroverzna scena oppenheimer

Bhagavad Gita, pjesma od 700 stihova, dio je indijskog epa “Mahabharata” i sastoji se od dijaloga na bojnom polju između princa Arjune i božanskog Krišne dok Arjuna prolazi kroz moralnu dilemu. Smatra se jednim od najsvetijih tekstova u hinduizmu i njegovi ga vjernici smatraju Božjom riječju.

Neki Indijci traže da se kontroverzna scena izbaci iz filma

Protesti oko scene počeli su u Indiji gotovo odmah nakon prvih projekcija filma.

Uday Mahurkar, novinar kojeg je indijska vlada 2020. imenovala povjerenikom za informiranje Mahurkar je također osnivač zaklade Save Culture Save India.

U pismu upućenom Nolanu na Twitteru 22. srpnja, Mahurkar je napisao u ime zaklade:

Primijetili smo da film ‘Oppenheimer’ sadrži scenu koja oštro napada hinduizam. (…) Ne znamo motivaciju i logiku iza ove nepotrebne scene iz života jednog znanstvenika. Ali ovo je izravan napad na vjerska uvjerenja milijarde tolerantnih hinduista, prije je ravno vođenju rata protiv hinduističke zajednice i gotovo se čini da je dio veće zavjere antihinduističkih snaga”.

U pismu se dalje kaže da je Hollywood “vrlo osjetljiv na činjenicu da Kur’an i islam nisu prikazani na bilo koji način koji bi mogao uvrijediti vrijednosni sustav običnog muslimana, čak i ako napravite nešto temeljeno na islamističkom terorizmu“, i pita se “Zašto se ista ljubaznost ne bi proširila i na hinduiste?”.

Pismo poziva Nolana da “ukloni ovu scenu iz svog filma ” i dodaje: “Ako odlučite ignorirati ovaj apel, to bi se smatralo namjernim napadom na indijansku civilizaciju“.

Indijci nisu jedini kojima je ova scena smetala. Sam Cillian Murphy priznao je da je snimanje intimnih scena s Florence Pugh bilo nelagodno, ali i neophodno za umjetničku viziju Christophera Nolana.

druge vijesti