HELLO
Stipe Vukšić

Glavna tema u Hollywoodu već je tjednima štrajk scenarista.

Scenaristi su u štrajku već mjesec dana

Prvi štrajk holivudskih scenarista od 2007. (kada je trajao 100 dana) započeo je 1. svibnja, nakon što je istekao kolektivni ugovor između udruženja scenarista (WGA) i velikih producentskih kuća.

WGA je proglasio štrajk zbog promjena koje je rast streaming servisa stvorio unutar industrije, a koje su promijenile uvjete poslovanja u Hollywoodu.

Scenaristi zahtijevaju promjenu u načinu isplaćivanja honorara za serije koje se prikazuju na streaming servisima, a koje se produciraju drugačije nego serije na tradicionalnim televizijskim mrežama, a traže i veće plaće i bolje uvjete rada.

Jessica Biel predstavila novu sezonu serije i izrazila podršku štrajkašima

Glumica Jessica Biel (41) nedavno je predstavila drugu sezonu svoje dramske serije „Cruel Summer“ koja ide na servisu Freeform.

Tom je prilikom izrazila podršku trenutnom štrajku.

“Sve se drastično promijenilo s platformama i streamerima, a onda još i s umjetnom inteligencijom. Potpuno podržavam naše scenariste“, kaže Biel, ističući želju udruženja za više propisa o umjetnoj inteligenciji kako bi se osiguralo da ona ne zamijeni scenariste.

Oni su kreatori ideja“, dodaje Jessica Biel. “Oni guraju ovu industriju naprijed. Mi pomažemo u pričanju njihovih priča”, zaključila je.

Jessica Biel nije jedina koja je stala na stranu scenarista

S obzirom na to da počinje ljeto, ovaj štrajk barem za sada ne utječe na televizijske serije (koje su trenutno na pauzi od snimanja) kao onaj iz jeseni 2007., zbog kojega su mnoge serije koje su tada išle morale imati skraćene sezone.

Naime tijekom štrajka scenarista zabranjeno je bilo kakvo pisanje novih scenarija ili izmjenjivanje starih. U praksi to znači da filmovi koji se trenutno snimaju moraju biti snimljeni prema originalnome scenariju te se on ne smije mijenjati – to uključuje i glumce koji su ujedno i scenaristi, kojima je zabranjeno mijenjati vlastite replike.

Što se serija tiče, one će moći koristiti scenarije samo za one epizode za koje su već napisani – što je problem zbog toga što se scenariji za serije obično pišu mnogo bliže vremenu snimanja nego kada je riječ o filmovima.

Najviše ipak pati program uživo, uključujući popularne late night showove – oni se pišu gotovo dan za danom tako da su već početkom ovoga mjeseca morali zaustaviti produkciju te trenutno puštaju reprize.

Unatoč tome, jedan od najpopularnijih voditelja Jimmy Fallon javno je podržao štrajk scenarista. Isto su učinile i glumica Amanda Seyfried, koja je poručila da se scenariste mora platiti te Drew Barrymore, koja je iz solidarnosti odbila voditi dodjelu MTV nagrada prošli mjesec.

druge vijesti