HELLO
Stipe Vukšić

Sofia Vergara vratila se na male ekrane na velika vrata novom mini-serijom na Netflixu – Griselda. Najpoznatija kolumbijska glumica u seriji glumi Griseldu Blanco, jedinu ženu koja je dospjela do pozicije narkobosa zloglasnoga kartela Medellin, i koja je tijekom 1970-ih i 1980-ih kontrolirala uvoz kokaina iz Kolumbije u SAD.

Ovo je samo još jedna u nizu serija u posljednje vrijeme temeljenih na stvarnim zločincima koje su oduševile svijet. Otkrivamo vam tko je bila Griselda Blanco.

Griselda Blanco pokrenula je kokainski rat na ulicama Miamija

Poznata pod nadimcima „Kuma Kokaina“ i „Crna Udovica“, Griselda Blanco bila je 1970-ih vođa tzv. Medellinskog klana, kriminalne organizacije koju je kasnije „proslavioPablo Escobar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Netflix US (@netflix)

Rođena je 1943., a njezin život nije bio nimalo lagan. S 19 godina pobjegla je od kuće i majčinog dečka koji ju je seksualno zlostavljao. Prema priči jednog bivšeg partnera, tvrdila je da je sa samo 11 godina počinila prvo ubojstvo, kada je otela i ubila drugo dijete.

Pročitajte: Sofia Vergara glumi poznatu kriminalku u novoj seriji: Njezin sin ju je tužio!

Godine 1964. preselila se u SAD i u New Yorku započela svoju narko-karijeru. Devet godina kasnije istjerana je iz države, ali brzo se vratila, ovaj put u Miami. Tijekom razdoblja u kojemu je „vladalaMiamijem, broj ubojstava u gradu povećao se za nekoliko stotina, policija je organizirala poseban odjel posvećen isključivo borbi protiv njezine organizacije, a to se razdoblje naziva Cocaine Cowboy Wars.

Griselda Blanco na kraju je puštena iz zatvora zbog zdravlja, a skončala je na ulici

Njena je vladavina završila je 1985. kada je konačno uhićena te osuđena na 15 godina zatvora. Dok je bila iza rešetaka naručila je brojna ubojstva, zbog čega joj je kazna produživana.

griselda blanco

Griselda Blanco na svojoj posljednjoj poznatoj fotografiji, iz 2005. godine.FOTO: Profimedia

Godine 2004. deportirana je natrag u Medellin zbog lošeg zdravstvenog stanja. U posljednjim godinama života navodno se promijenila te počela živjeti miran život daleko od kriminala.

Ipak, prošlost ju je dostigla u rujnu 2012., kada je ubijena na ulici u Medellinu dok je izlazila iz mesnice. Imala je 69 godina.

Jeste li gledali Griseldu?

Vidi Rezultate

Loading ... Loading ...

druge vijesti