HELLO
Domagoj Kukec

Istraživanje na 5000 odraslih osoba diljem Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Finske, Njemačke i Poljske pokazalo je da način života i način prehrane mogu utjecati na raspoloženje kako dani postaju kraći tijekom zime.

Istraživanje instituta za znanstvene informacije o kavi otkrio je da gotovo trećina odraslih osoba, odnosno njih 28 posto, doživljava depresiju ili pojačan osjećaj tuge kako se dnevno svjetlo smanjuje.

Kava za raspoloženje i koncentraciju tijekom zimskih mjeseci

Petina ljudi, odnosno 21 posto, rekla je da se osjeća sve tjeskobnije što dani postaju kraći, dok je 24 posto izjavilo da im je teško koncentrirati se, a 25 posto da gubi motivaciju za vježbanje.

Ova promjena raspoloženja poznata je kao sezonski afektivni poremećaj. Ovaj poremećaj pogađa troje od 100 ljudi u nekom trenutku njihova života.

kava za raspoloženje

Simptomi, koji uključuju razdražljivost, gubitak interesa za normalne svakodnevne aktivnosti i nedostatak energije, vidljiviji su tijekom zime.

Istraživači sa Sveučilišta Catania u Italiji zaključili su da dobra prehrana i redovita tjelovježba mogu poboljšati raspoloženje.

Otkrili su da konzumacija 75 mg kofeina, što je ekvivalent jednoj šalici kave, svaka četiri sata, može dovesti do trajnog poboljšanja raspoloženja tijekom dana.

Kava za raspoloženje, ali i za poboljšanje kognitivnih funkcija

kava za raspoloženje

Istraživanje također pokazuje da redovito uzimanje kave može povećati budnost i poboljšati kognitivne funkcije.

Čak 20 posto anketiranih reklo je da im se raspoloženje popravilo nakon konzumiranja kave.

Daljnjih 29 posto reklo je da se osjećaju energičnije, dok je 21 posto reklo da im je kava pomogla da se osjećaju budnije i da se bolje koncentriraju.

Giuseppe Grosso, asistent profesora na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Cataniji, rekao je da postoje dokazi koji upućuju na to da mikronutrijenti u kavi mogu prijeći iz krvi u mozak i pomoći stvaranju novih neurona u mozgu.

PROČITAJTE: Evo gdje probati najfiniji Pumkin Spice Latte – Najpopularnije jesensko piće na svijetu stiglo u Zagreb

“Postoje dokazi da polifenoli kave mogu proći krvno-moždanu barijeru, imati protuupalne učinke na mozak i čak pospješiti neurogenezu, što rezultira smanjenim rizikom od kognitivnih i afektivnih poremećaja”, rekao je Giuseppe Grosso.

druge vijesti