Popečci od krumpira ili potato rosti, omiljen su prilog u švedskoj kuhinji. Ukusni zapečeni popečci koji se rade od naribanog krumpira toplo su i utješno jelo koje bez puno muke može spremiti i svaki početnik, a mogu je jesti za doručak, ručak, večeru ili kao ukusan topli snack.
Šveđani ih vole jesti uz ribu i prigodne umake s koprom, a vi ih možete priložiti uz bilo koje tradicionalno jelo koje vaša obitelj obožava, bez obzira na to radi li se o komadu pohanog mesa, ražnjićima, gulašu ili povrću kuhanom na pari.
Donosimo originalni recept uz koji će svaki vaš popečak od krumpira postati ukusno malo remek djelo.
Popečci od krumpira po originalnom receptu
Sastojci:
400 g krumpira (oprana, oguljena i krupno naribana)
1 srednje jaje, tučeno
1 žličica glatkog brašna
¼ žličice praška za pecivo
Sol i papar
Pola male glavice luka, sitno nasjeckane
6 listova kadulje, 2 sitno nasjeckana, 4 cijela
3 žlice suncokretovog ili biljnog ulja, za prženje
Popečci od krumpira – postupak
Ocijedite višak vode iz naribanog krumpira uz pomoć papirnatih ručnika, a zatim naribane krumpire stavite u zdjelu i dobro promiješajte s jajetom, brašnom, praškom za pecivo, lukom i nasjeckanim listićima kadulje.
Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i žlicom dodajte smjesu kako biste napravili 4 rostija, spljoštite ih stražnjom stranom žlice u obliku diska.
Pecite 5 minuta sa svake strane dok ne porumene i postanu hrskavi, zatim ocijedite na kuhinjskom papiru.
Svakako isprobajte jedan nakon pečenja da ne biste poslužili polusirovo jelo.
Kad ste spremni za posluživanje, zagrijte preostalu 1 žlicu ulja u tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte cijele listove kadulje i pržite 20 sekundi dok ne postanu hrskavi, ali još uvijek zeleni.
Ocijedite na kuhinjskom papiru i na svaki rösti položite poprženi list kadulje.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.