Popečci od krumpira ili potato rosti, omiljen su prilog u švedskoj kuhinji. Ukusni zapečeni popečci koji se rade od naribanog krumpira toplo su i utješno jelo koje bez puno muke može spremiti i svaki početnik, a mogu je jesti za doručak, ručak, večeru ili kao ukusan topli snack.
Šveđani ih vole jesti uz ribu i prigodne umake s koprom, a vi ih možete priložiti uz bilo koje tradicionalno jelo koje vaša obitelj obožava, bez obzira na to radi li se o komadu pohanog mesa, ražnjićima, gulašu ili povrću kuhanom na pari.
Donosimo originalni recept uz koji će svaki vaš popečak od krumpira postati ukusno malo remek djelo.
Popečci od krumpira po originalnom receptu
Sastojci:
400 g krumpira (oprana, oguljena i krupno naribana)
1 srednje jaje, tučeno
1 žličica glatkog brašna
¼ žličice praška za pecivo
Sol i papar
Pola male glavice luka, sitno nasjeckane
6 listova kadulje, 2 sitno nasjeckana, 4 cijela
3 žlice suncokretovog ili biljnog ulja, za prženje
Popečci od krumpira – postupak
Ocijedite višak vode iz naribanog krumpira uz pomoć papirnatih ručnika, a zatim naribane krumpire stavite u zdjelu i dobro promiješajte s jajetom, brašnom, praškom za pecivo, lukom i nasjeckanim listićima kadulje.
Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i žlicom dodajte smjesu kako biste napravili 4 rostija, spljoštite ih stražnjom stranom žlice u obliku diska.
Pecite 5 minuta sa svake strane dok ne porumene i postanu hrskavi, zatim ocijedite na kuhinjskom papiru.
Svakako isprobajte jedan nakon pečenja da ne biste poslužili polusirovo jelo.
Kad ste spremni za posluživanje, zagrijte preostalu 1 žlicu ulja u tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte cijele listove kadulje i pržite 20 sekundi dok ne postanu hrskavi, ali još uvijek zeleni.
Ocijedite na kuhinjskom papiru i na svaki rösti položite poprženi list kadulje.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Antonija Šola, kantautorica prepoznatljivog glasa i senzibiliteta, još jednom potvrđuje zašto je već godinama jedna od najvoljenijih glazbenih autorica u regiji. Ovoga je tjedna predstavila novi spot za pjesmu Čuvaj me, premijerno izvedenu na 17. CMC festivalu u Vodicama, gdje su je publika i kritika dočekali s oduševljenjem.