HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Jeste li znali da su slavno jelo s umakom carbonara osmislili Amerikanci? Legenda kaže da su to jelo u Italiji pripremali američki vojnici te da su ga zvali “talijanski doručak”. Kako god bilo, slavna carbonara danas je među najtraženijim jelima u talijanskim restoranima diljem svijeta, a mnogi je rado pripremaju u svojoj kuhinji – kao brzo i izdašno jelo za utjehu koje podjednako veseli odrasle kao i mališane.

Ako još niste spremali tjesteninu carbonara u svom domu, a svakako bi ju željeli dodati na kućni meni, donosimo savjete uz koje je nemoguće pogriješiti.

Kako se radi pravi umak carbonara?

Omiljeno jelo Rimljana danas se sprema na razne načine, a Jamie Oliver čak ima i svoju verziju koju radi s jogurtom. Mi vam donosimo recept portala La Cucina Italiana, specijaliziranog za originalna talijanska jela.

PROČITAJTE: Jeste li znali da Talijani ovu juhu nazivaju juha penicilin? Evo kako je pripremiti

Ipak, ako želite napraviti originalni carbonara umak znajte da su vam potrebna samo pet sastojka i malo vježbe.

Tjestenina carbonara

Sastojci koje treba svaka prava carbonara su:

  • tjestenina (najčešće špageti),
  • 120 g narezane slanine,
  • 4 velika žumanjka jajeta,
  • 4 velike žlice naribanog sira Parmigiano Reggiano,
  • sol,
  • papar.

Kako pripremiti tjesteninu carbonara i zaslužiti sve pohvale ukućana?

  1. Stavite vodu u lonac i posolite je te pustite da zavrije,
  2. Narežite slaninu na kockice ili na trakice od otprilike 1.5 cm,
  3. Pomiješajte žumanjke sa naribanim sirom i prstohavtom soli i papra,
  4. Slaninu popržite na malo ulja minutu do dvije, kako bi postala savršeno hrskava, zatim isključite vatru i pustite da se ohladi,
  5. Kad voda počne krčkati, skuhajte tjesteninu al dente i ocijedite, no prije toga ostavite malu šeflju vode u posudici sa strane kako bi kasnije povezala umak,
  6. Ulijte vruću vodu u tavu s ohlađenom slaninom, i dobro miješajte na najnižoj temperaturi, a zatim dodajte tjesteninu pa zatim mješavinu žumanjka i sira i sve dobro pomiješajte dok se umak ne poveže u cjelinu, a jaja u umaku carbonara skuhaju,
  7. Po potrebi začinite s još malo papra i poslužite u zagrijanim tanjurima.

Tjestenina carbonara

Dobar tek!


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025