Tjestenina carbonara: Kako napraviti savršen umak koji će raspametiti sva osjetila
Tjestenina carbonara vaše je go-to jelo u restoranu no ne znate kako slavni umak napraviti kod kuće? Pratite ove savjete.
06 studenoga 202323:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Jeste li znali da su slavno jelo s umakom carbonara osmislili Amerikanci? Legenda kaže da su to jelo u Italiji pripremali američki vojnici te da su ga zvali “talijanski doručak”. Kako god bilo, slavna carbonara danas je među najtraženijim jelima u talijanskim restoranima diljem svijeta, a mnogi je rado pripremaju u svojoj kuhinji – kao brzo i izdašno jelo za utjehu koje podjednako veseli odrasle kao i mališane.
Ako još niste spremali tjesteninu carbonara u svom domu, a svakako bi ju željeli dodati na kućni meni, donosimo savjete uz koje je nemoguće pogriješiti.
Kako se radi pravi umak carbonara?
Omiljeno jelo Rimljana danas se sprema na razne načine, a Jamie Oliver čak ima i svoju verziju koju radi s jogurtom. Mi vam donosimo recept portala La Cucina Italiana, specijaliziranog za originalna talijanska jela.
Ipak, ako želite napraviti originalni carbonara umak znajte da su vam potrebna samo pet sastojka i malo vježbe.
Sastojci koje treba svaka prava carbonara su:
tjestenina (najčešće špageti),
120 g narezane slanine,
4 velika žumanjka jajeta,
4 velike žlice naribanog sira Parmigiano Reggiano,
sol,
papar.
Kako pripremiti tjesteninu carbonara i zaslužiti sve pohvale ukućana?
Stavite vodu u lonac i posolite je te pustite da zavrije,
Narežite slaninu na kockice ili na trakice od otprilike 1.5 cm,
Pomiješajte žumanjke sa naribanim sirom i prstohavtom soli i papra,
Slaninu popržite na malo ulja minutu do dvije, kako bi postala savršeno hrskava, zatim isključite vatru i pustite da se ohladi,
Kad voda počne krčkati, skuhajte tjesteninu al dente i ocijedite, no prije toga ostavite malu šeflju vode u posudici sa strane kako bi kasnije povezala umak,
Ulijte vruću vodu u tavu s ohlađenom slaninom, i dobro miješajte na najnižoj temperaturi, a zatim dodajte tjesteninu pa zatim mješavinu žumanjka i sira i sve dobro pomiješajte dok se umak ne poveže u cjelinu, a jaja u umaku carbonara skuhaju,
Po potrebi začinite s još malo papra i poslužite u zagrijanim tanjurima.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Ako vam je u posljednje vrijeme na društvenim mrežama počela iskakati reklama za Locanda alle Vigne, vinariju u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia, niste jedini. Ova šarmantna enogastronomska oaza, smještena na svega tri sata vožnje od Zagreba, u posljednjih je nekoliko mjeseci postala jedno od najtraženijih izletišta za istinske hedoniste iz Hrvatske.